Lajin gigantit lauantain cupfinaalissa - Superfinaalin ensimmäinen näytös?

Naisten TEHO Sport Suomen Cupin finaalissa huomenna kohtaavat naissalibandyn 2000-luvun gigantit Classic ja NST. Tällä vuosituhannella kaksikko on kahminut cupvoitoista seitsemän ja naisten liigan mitaleista 22. Liigassa kaksikko komeilee paraikaa sijoilla yksi ja kaksi, joten saatamme hyvinkin nähdä Jyväskylän Monitoimitalolla huomenna kevään Superfinaalin ensimmäisen näytöksen.

– Titaanien taistelu, kuusinkertainen cupmestari Katriina Saarinen tiivistää finaalikattauksen.katriina_saarinen.jpg
– Kenttä täynnä juuri MM-kisoissa nähtyjä huippupelaajia, molemmilla joukkueilla sekä kokemusta että nuoria lahjakkuuksia.

Huippupelaajat ja huippuharjoittelu NST:n nousun takana

Classicilla on alla kahdeksan liigamitalivuoden putki, samaan ylsi myös NST ennen kuin ketju 2013 hetkeksi katkesi. Viime keväänä NST kuitenkin juhli taas liigamitalia, ja nyt eteläkarjalaiset haastavat Classicinkin tosissaan.
NST:n uuden tulemisen syyksi on helppo tarjota kokeneen kaartin paluuta maailmalta. Jonna Mäkelä, Tiia Ukkonen, Laura Kokko ja Marianne Hannonen höystettynä vielä Mia Karjalaisella pelaisivat otsikoihin minkä tahansa joukkueen, mutta Tiia Ukkonen ei tyydy niin yksioikoiseen selitykseen.
– Kyllä miun mielestä viime kauden pronssijoukkuetta voi pitää yhtenä mestarisuosikkina ihan ilman vanhojen ja kokeneiden paluutakin! Ja kyllähän joukkueen oikeanlainen tekeminen ja treenaaminen huippu-urheilun vaatimalla tavalla on suuri syy siihen, että ollaan jopa jonkinlainen mestarisuosikki, ”Uxo” muistuttaa.
Katriina Saarinen on jopa yllättävän samoilla linjoilla.
NST_N_-_PSS_N-3.jpg– NST on saanut kovia paluumuuttajia kuten viimeksi Hannosen, mutta uskon, että harjoittelukulttuuri on kova myös Lappeenrannassa.
Alkukauden LeBa-96:n miesten joukkueessa harjoitellut Marianne Hannonen liittyi NST:n vahvuuteen MM-kisojen jälkeen ja iski debyytissään heti maalin SB-Pron verkkoon.
– Tuon joukkueeseen ainakin lisää leveyttä ja vaihtoehtoja peluuttamiseen. Toivottavasti myös tehoja, ”Mättö” miettii.

Classic vienyt ratkaisevat kohtaamiset

Kahdesta menestysjoukkueesta Classicilla on yksi mutta sitäkin suurempi etu: Se on yhtä lukuun ottamatta vienyt nimiinsä ne viimeiset suuret kohtaamiset. Keväällä 2006 NST juhli ennätysyleisön edessä SM-kultaa kaadettuaan Classicin, mutta kevään 2011 liigafinaaleissa sekä Cupin loppuotteluissa 2006 ja 2013 voiton veivät tamperelaiset.  
Liigamestaruuksia Classicilla on kahdeksan NST:n yhtä vastaan, cupvoitoissa ero on kuusi – kaksi.
Nyky-NST:stä Tiia Ukkonen, Laura Kokko, Heli Suoreijus ja Jonna Mäkelä olivat keväällä 2006 kaatamassa Classicin.
– Onhan meitä muutama, mutta kyllä joukkueesta lähes kaikki ovat vuosien mittaan jonkinlaisen SM- tai cupmitalin napanneet, joten meidän ei tarvitse opettaa muille mitään voittamisen tunteesta, Tiia Ukkonen vakuuttaa uskoa omiinsa.
Uskoa lisäävät myös tämän kauden liigatulokset, joissa voitot ovat 1-1. Syyskuun avauskierroksella NST voitti kotonaan 5-3, mutta heti MM-kisojen jälkeen Classic vei Tampereen kohtaamisen Ella Alangon jatkoaikamaalilla 5-4.

Classicin hyökkäys vastaan NST:n puolustus

Classic tunnettiin pitkään taitojoukkueena, joka otti välillä pelistä vauhdin pois iskeäkseen sitten tähdillään. NST taas piti kaukalossa vauhtia eikä kaihtanut kovia kontaktejakaan.
– Kyllä me pyritään järkevään peliin, Katriina Saarinen tiivistää.
– Vaikka aina ei kaikki menekään niin kuin Strömsössä. Siitä kuitenkin lähdetään, että lauantaina menee. Ja osaamme me vauhtiakin pitää tarvittaessa.
Tiia Ukkonen  näkee joukkueiden pelityylien itse asiassa lähentyneen viime aikoina toisiaan.
– Jopa Classic on nykyään aika suoraviivainen joukkue. Sen verran eroavaisuutta, että Classicin suurin vahvuus on hyökkäyspelaaminen ja meillä puolustus.
Saman tuntomerkin vinkkaa cupfinaalin yleisölle tarkkailtavaksi Marianne Hannonen.
– Classic on tuttu hyökkäyspään tehokkuudesta ja me laadukkaasta viisikkopuolustamisesta ja liikkuvasta pelityylistä. Lähtökohdat finaaliin ovat mielenkiintoiset kun nyt myös meillä on  entistä pallotaitavampia pelaajia. Luulenpa, että huomenna ratkaisevat päivän vire, taktinen sodankäynti ja ne pienet asiat.

Onko Jonna Mäkelä ohitettavissa?

Katriina Saarinen paljastaa, että edes suuri ja mahtava Classic ei voi jättää vastustajaa vakoilematta.
– Onst_2.jpgman pelin kautta mennään aina, mutta toki tutustutaan vastustajaan. NST on kova porukka ja paljon tuttuja pelaajia. Pääasia kuitenkin pitää omaa paketti kasassa jokaisella osa-alueella.
Liigassa 17 kierroksella 54 tehopistettä latonut Nina Rantala tietää finaalivastustajan aseet.
– NST pelaa fyysistä ja suoraviivaista salibandya. Hyökkäyspäässä NST on todella vahva maalin edessä, joten meidän pitää puolustaa siellä todella tiiviisti. NST:n yksi suurimpia vahvuuksia on myös heidän maalivahtinsa Jonna Mäkelä, Rantala miettii.
– ”Jonttu” on ollut kovassa vireessä, mut kyllä meiltä löytyy aika kovia maalintekijöitä vastaamaan haasteeseen, Katriina Saarinen kuittaa. Ja saattaa tarkoittaa esimerkiksi 34 liigamaalin Nina Rantalaa.
Classicin aseisiin luottaa myös Rantala.
– Meidän vahvuutemme ovat yksi vastaan yksi -pelaaminen, luova ja liikkuva pelaaminen viisikkona, hyvä maalivahti sekä monipuolisuus hyökkäyspäässä.

Herkistelyä ja erikoistilanteita

Classic pelasi viimeksi viime viikonloppuna, jolloin M-Team kaatui Helsingissä vasta jatkoajalla 5-4. NST taas pönkitti itseluottamustaan Jonna Mäkelän nollapelillä ja 4-0-voitolla SB-Prosta.
Naisten TEHO Sport Suomen Cupin finaali alkaa Jyväskylän Monitoimitalolla huomenna klo 12.
nina_rantala.jpg– Ollaan vedetty normaalia reeniä. Torstaina ja perjantaina hiukan kevyemmin pelkkää lajia, Katriina Saarinen kertoo.
– Finaaliviikon ohjelma on ollut aika normaali, loppuviikkoa kohti ollaan vähän herkistelty ja hiottu muuan muassa erikoistilannepelaamista, Nina Rantala täsmentää.
Hiukan on viikon erityisyys näkynyt NST:nkin ohjelmassa.
– Pikkuisen on otettu huomioon treenohjelmassa mutta sen verran pahasti on kausi kesken ettei vielä isommin ole herkistelty, Tiia Ukkonen heittää.

Cupfinaalit harvojen herkkua

Suurin osa salibandypelaajista ei voita Suomen Cupia koskaan. Katriina Saarinen on pidellyt pokaalia kuudesti ja seitsemän SM-kullan Nina Rantalakin kahdesti.
– Suomen Cup merkitsee totta kai paljon. Aina on kiva päästä pelaamaan kovia kamppailua ja vielä Suomen Cupin finaalissa. Suomen Cup on myös hyvä välietappi kaudelle kohti kevään ratkaisupelejä. Cupin finaaliin ei pääse tuosta vain vaan paikka siellä pitää ansaita. Kun sinne finaalin asti pääsee, niin sieltä lähdetään hakemaan vain sitä kirkkainta eli mestaruutta, Rantala miettii suuren päivän aattona.
– Parhaat muistot Suomen Cupista ovat ne kaksi mestaruutta. Muutama karvas tappio jatkoajalla ja rangaistuslaukauksilla on jäänyt harmittamaan…

TEHO Sport Suomen Cupin huipentuman ohjelma:

Klo 12.00 naisten finaali NST – Classic (TV)
Klo 15.20 miesten finaali Happee – Viikingit (TV)
Klo 18.30 miesten pikkufinaali O2JKL – Tiikerit
Klo 21.00 miesten haastajafinaali KU-68 – Spartak JNS

Superfinaalilipuilla TEHO Sport Suomen Cup –finaalitapahtumaan ilmaiseksi 200 nopeimmalle

Tapahtumaan varataan katsomotilaa 200 ensimmäiselle Superfinaalilipuilla tapahtumaan saapuvalle. Tapahtuman ovet avautuvat noin klo 11:00 eli tuntia ennen klo 12:00 alkavaa naisten finaalia. Superfinaalilipuilla miesten finaaliottelua katsomaan haluavat neuvotaan saapumaan paikalle viimeistään 45 minuuttia ennen miesten finaalin alkamista. Superfinaalilipuilla otteluun saapuvia varten varatut paikat vapautuvat uudelleen myyntiin 30 minuuttia ennen miesten finaalin alkamista, mikäli paikkoja on vielä sinä vaiheessa täyttämättä. Liput tapahtumiin:

Osta lippu TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin

Osta lippu Superfinaaliin

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Jari Turunen ja Classic

Jaa artikkeli