Salibandyn esittely

Salibandy on monelle tutusta sählystä kehitetty sisätiloissa pelattava kilpa- ja harrasteurheilumuoto. Eroavaisuuksia sählyyn kuitenkin löytyy, vaikka pelivälineet ja -idea molemmissa lajeissa ovat pitkälti samat.

Salibandyssa kentällä on yhdestä joukkueesta samanaikaisesti viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Joukkueeseen kuuluu tavallisimmin 15-20 pelaajaa. Salibandykentän koko on 40 x 20 metriä, jota ympäröi 50 cm:n korkuinen kaukalo. Pelialusta on tavallisimmin synteettistä materiaalia (muovimatto tai massa).

Kenttäpelaajat käyttävät n. puolivartalon mittaisia, Kansainvälisen salibandyliiton hyväksymiä mailoja, jotka on valmistettu lasi- tai hiilikuitusekoitteista. Lavan käyryys saa olla korkeintaan 30 milliä. Maalivahdilla ei ole mailaa. Pallo on muovinen, painoltaan 23 grammaa ja läpimitaltaan 72 millimetriä. Lisäksi pallossa on oltava 26 reikää. Palloa pelataan 115 x 160 cm:n kokoisiin maaleihin. Ottelun kulkua valvoo kaksi erotuomaria.

Varsinaiset taklaukset on salibandyssa kielletty, mutta vartalokontakti on sallitu. Mailaa ei saa käyttää muuhun kuin pallon pelaamiseen. Rikkeistä vihelletään joko vapaalyönti tai jäähy, joka rikkeen laadusta riippuen voi olla 2:n, 5:n tai 10:n minuutin mittainen. Myös rangaistuslaukaus on mahdollinen.

Pelaajavaihtoja saa suorittaa joko ”lennosta” tai pelikatkon aikana, paitsiosääntöä ei salibandyssa ole. Ottelun kesto on miesten ja naisten ylimmillä sarjatasoilla 3×20 minuuttia tehokasta peliaikaa (peliaika pysähtyy katkoista). Alemmilla sarjaportailla sekä junioreiden otteluissa peliaika on 3×15 minuuttia tai 2×15 minuuttia (ks. tarkemmin pelisäännöt).

Salibandy on Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji jalkapallon ja jääkiekon jälkeen rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna (yli 50 000 pelipassipelaajaa) tällä hetkellä. Maantieteellisesti salibandya pelataan ympäri Suomea.

Miehet pelaavat F-liigan lisäksi seitsemällä eri divisioonatasolla. Naiset pelaavat valtakunnallisesti F-liigaa sekä 1.- 4. divisioonaa. Junioritoimintaa on P22/T21-junioreista P/T6-junioreihin. Myös senioreille löytyy omat sarjansa. Joukkueita kaudella 2023-24 oli mukana noin 3 000 kpl ja virallisia otteluita pelataan noin 30 000.

Kansainvälisellä tasolla Suomea edustavat miesten, naisten, miesten U23, U19-poikien ja -tyttöjen maajoukkueet. Vuonna 2017 perustettiin U16-maajoukkueet tytöille ja pojille, jotka sittemmin muutettiin U17-maajoukkueiksi.

Myös salibandyn ja sählyn harrasteliikunta on voimakasta. Suomen Gallupin SLU:lle tekemän viimeisimmän Suuren Liikuntatutkimuksen mukaan salibandyn ja sählyn harrastajia on maassamme 354 000. Palloilulajeista ainoastaan jalkapallolla on Suomessa enemmän harrastajia.

Merkittävä osa harrastajista pelaa työpaikka-, koulu- ja harrastesarjoissa. Salibandyliitto tekee yhteistyötä Suomen Työpaikkaurheilun (STPU), Koululiikuntaliiton (KLL), Suomen Kuurojen Urheiluliiton (SKUL) ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n (VAU) kanssa.