Tietopaketti: kaikki olennainen SalibandyTV:stä

Mistä pelejä näkee? Miten niitä voi striimata? Kenellä on oikeus striimata? Mitä tarkoitetaan maksullisella lähetyksellä? Ja mikä ihme on SalibandyTV? Näihin ja moniin muihin olennaisiin kysymyksiin löytyy vastaus alla olevasta tietopaketista.

Tätä tietopakettia päivitetään jatkuvasti. Viimeisin päivitys 30.4.2024.

 • SalibandyTV logo

  Salibandyliiton uusi videoalusta, joka lanseerattu syksyllä 2022. Salibandyliitto on sopinut palvelun rakentamisesta suomalaisen Icareus Oy:n kanssa. Yhteistyö on monivuotinen.

  Palvelun tavoitteena on keskittää kaikki lajin lähetykset yhteen alustaan (poislukien F-liigaa) – tämä onnistuu mm. siten, että palveluun voi tehdä vapaasti sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Palvelu on myös ennen kaikkea luotu palvelemaan suomalaista salibandyä ja suomalaisia salibandyseuroja – tämä ilmenee siten, että palvelun käyttö on ilmaista ja, että valtaosa tuloista tiliytyy seuroille (eikä esim. ulkomaiselle kaupalliselle toimijalle).

  SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuunottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  SalibandyTV numeroina (tilanne 30.4.2024):

  45 000 rekisteröityä katselijaa
  160 rekisteröityä seuraa
  9 258 striimattua ottelua

 • Salibandylähetysten ABC

  Mistä näkee F-liigaa? Entä maaotteluita ja Divaria? Mistä voin katsella junnujen otteluita? Vieläkö Salibandyliitolla on sopimus Solidsportin kanssa? Ja ihmeen SalibandyTV? Tässä tiivistettynä salibandylähetysten eri kanavat ja roolit.

  SalibandyTV
  Salibandyliiton uusi videoalusta, joka lanseerattu syksyllä 2022. Palvelun tavoitteena on keskittää kaikki lajin lähetykset yhteen alustaan (poislukien F-liigaa) – tämä onnistuu mm. siten, että palveluun voi tehdä vapaasti sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Palvelu on myös ennen kaikkea luotu palvelemaan suomalaista salibandyä ja suomalaisia salibandyseuroja – tämä ilmenee siten, että palvelun käyttö on ilmaista ja, että valtaosa tuloista tiliytyy seuroille (eikä esim. ulkomaiselle kaupalliselle toimijalle).

  Ruutu / Nelonen / Jim
  F-liigalla on monivuotinen yhteistyösopimus Sanoma Median kanssa. Sanoma omistaa F-liigan lähetysoikeudet Suomessa kevääseen 2028 asti. Kaikki F-liigan miesten ja naisten ottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. F-liigan otteluita näkyy kuukausittain myös Neloselta ja Jim-kanavalta. Ruutu-palvelu on maksullinen.

  F-liigaTV
  F-liigaTV ulkomaiden markkinoille suunnattu videoalusta, jonka kautta voi tilata ja katsella F-liigan otteluita. F-liigan suoria lähetyksiä ei voi Suomessa katsella F-liigaTV:n kautta. Palvelussa näytetään lisäksi myös sekä Suomen ja ulkomaiden markkinoille yksittäisiä F-liigan harjoitusotteluita sekä erilaisia huipputason kansainvälisiä harjoitusturnauksia.

  YLE
  Yleisradio näyttää kanavillaan salibandyn aikuisten MM-kisoja sekä joitain maajoukkueturnauksia. Lisäksi Salibandyliitolla on Ylen kanssa sopimus Suomen Cupin loppuhuipentuman eli Final Fourin lähetyksistä vuoteen 2024 asti.

  Muita huomioita:

  Solidsport – Salibandyliitolla ei ole enää sopimusta Solidsportin kanssa. Sopimus oli kolmivuotinen ja se päättyi kevääseen 2022. Kaikki Salibandyliiton alaisten otteluiden lähetykset keskitetään jatkossa SalibandyTV:seen (F-liigaa lukuunottamatta). Solidsport käyttö on kielletty Salibandyliiton alaisissa lähetyksissä.

  Salibandyliiton Youtube – Liiton Youtube-kanava on aiemmin toiminut lukuisten pressitilaisuuksien ja salibandymaaotteluiden lähetysalustana. Youtube on edelleen tärkeä videoalusta liitolle, mutta jatkossa pressit ja ottelulähetykset keskitetään SalibandyTV:seen.

 • Salibandyliitolla on oikeudet kaikkiin liiton alaisten otteluiden lähetyksiin. Oikeudet perustuvat liiton kilpailusääntöjen pykälään 6. Sen mukaan lajia koskevat ja kilpailutoimintaan liittyvät sähköisen viestinnän sopimukset on hyväksytettävä liitossa ja liitolla on etuoikeus niiden tekemiseen.

  Kaudesta 2022-2023 lähtien liiton alaisten otteluiden kaupalliset lähetykset on toteuttava SalibandyTV:seen. Liitolla oli aiemmin kolmen vuoden ajan ruotsalaisen Solidsportin kanssa. Enää sopimusta ei ole – SalibandyTV on siis korvannut Solidsportin. Salibandylähetyksiä ei saa enää kaudella 2023-2024 tehdä Solidsportiin.

  SalibandyTV-projektin tarkoituksena on, että salibandyseurat voivat kuvata, lähettää ja toistaa omia pelejään – keskitetysti yhteen alustaan. Seuroilla on myös mahdollisuus ansaintaan kaupallisilla lähetyksillä.

  Kaupallisella lähetyksellä tarkoitetaan sitä, että lähetys on maksullinen. Jos siis seura pyytää pienenkin maksun lähettämästään ottelusta, on lähetys tehtävä SalibandyTV:seen.

  Edelleen on toki sallittua lähettää otteluita maksutta esimerkiksi seuran YouTube-kanavalle, mutta Salibandyliitto suosittelee voimakkaasi hyödyntämään SalibandyTV:n tarjoamia mahdollisuuksia. SalibandyTV:n paras hyöty saadaan, kun mahdollisimman moni seura käyttää sitä. Palvelun tavoitteena palvelulla mahdollisimman hyvin sekä seuroja (ansaintaa) että lajin seuraajia (lähetysten keskittäminen).

  Lisätietoa lähetysoikeuksista kohdissa:

  ”Salibandylähetysten ABC – SalibandyTV, Ruutu, F-liigaTV ja YLE”.

  ”Miten koti- ja vierasjoukkueiden striimausoikeudet määräytyvät?”

 • SalibandyTV kirjautuminen

  OSOITE – Avaa osoite salibandy.tv.

  KATSELULAITTEET –  SalibandyTV:n katselu tapahtuu aina selainpohjaisesti sekä mobiilissa (kännykkä tai tablet) että tietokoneella. SalibandyTV:n Android- ja iOS-sovellukset ovat striimaamista varten, eivät katselua. SalibandyTV:n katselu älyTV:llä onnistuu parhaiten peilaamisen avulla. ÄlyTV:n selainkatseluun palvelua ei ole optimoitu.

  KIRJAUTUMINEN – Palvelun käyttö ja katselu vaatii aina kirjautumisen. Katselutunnukset saat luotua kohdasta ”REKISTERÖIDY”. Kun olet saanut tunnukset luotua, niin mene kohtaan ”KIRJAUDU” ja valitse ”KÄYTTÄJÄNÄ”. Huomioi, että katselijoilla ja striimaajilla ja eri kirjautuminen.

  OTTELUN VALINTA – Seuraavaksi tulee valita haluttu ottelu ja klikata se auki. Ottelun voi hakea joko SARJAVALITSIMEN, SEURASIVUJEN tai etusivun MENEILLÄÄN OLEVAT TAPAHTUMAT / TULEVAT TAPAHTUMAT -valikoiden kautta.

  MAKSULLISET OTTELUT – Osa SalibandyTV:n otteluista on maksullisia ja osa maksuttomia. Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”OSTA LIPUT”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä.

  KAUSIKORTIT – Tietyissä sarjoissa ja tapahtumassa (Inssi-Divari, Naisten Divari, Champions Cup, maaottelut jne.) sarjan tai tapahtuman kaikki ottelut voi katsella kausikortin ostamalla. Kausikortin lunastaminen tapahtuu samalla tavalla kuin yksittäisen ottelun katseluoikeuden ostaminen: valitse joku ko. sarjan ottelu ja klikkaamalla painiketta ”OSTA LIPUT”. Sieltä aukeaa myös kausikortin ostomahdollisuus. Kausikorttia ostaessa tulee valita yksi ko. sarjan joukkueista, jolle haluat rahojen tiliytyvän (joukkue, jota kannatat).

  ASIAKASPALVELU – Jos tarvitset tukea ja ohjeistusta kirjautumisessa, laita sähköpostia osoitteeseen salibandytv(a)salibandy.fi.

 • SalibandyTV broadcaster

  SalibandyTV on Salibandyliiton uusi videoalusta. Palvelu sisältää verkkosivun sekä striimausovellukset.

  Verkkosivu: https://salibandy.tv

  iOS-app: https://apps.apple.com/us/app/salibandytv-broadcaster/id1640440344?uo=2
  Android-app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.salibandystreamer&hl=fi

  SalibandyTV:n katselu tapahtuu aina selainpohjaisesti sekä mobiilissa että tietokoneella. SalibandyTV:n Android- ja iOS-sovellukset ovat striimaamista varten, eivät katselua.

  Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  Osa SalibandyTV:n otteluista on maksullisia ja osa maksuttomia. Seurat saavat itse päättää pyytävätkö ottelulähetyksistä maksua. Maksullisuudesta lisätietoa kohdassa ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?”

  SalibandyTV:n striimausohjeet

  – Avaa osoite salibandy.tv

  – Seuran tarvitsee ensin rekisteröityä palveluun. Tämä tehdään koko seuran osalta vain yhden kerran. Ota rekisteröintiä varten yhteyttä SalibandyTV:n tukeen.

  – Seurojen tulee sisäisesti koordinoida (tarvittaessa Salibandyliiton viestinnän avustuksella), että kuka seurasta käy rekisteröimässä seuran. REKISTERÖI SEURA -sivulle syötetään perustiedot seurasta. Logo ja seurasivu kansikuva lisätään SalibandyTV:seen Salibandyliiton toimesta.

  – Rekisteröitymisen jälkeen verkkosivuston HALLINTAPANEELISTA voi hallita ja lisätä seuran alle käyttäjiä, jotka voivat striimata.

  – Kun kirjaudut palveluun seuran hallintakäyttäjänä, niin muista kirjautuessa klikata kohtaa KIRJAUDU STRIIMAAJANA. Näin striimaaminen onnistuu.

  – Mobiilisovelluksella striimaaminen tapahtuu siten, että ottelu käydään ensin luomassa verkkosivujen HALLINTAPANEELISTA klikkaamalla toimintoa LISÄÄ OTTELU. Siellä asetetaan ottelulle mm. nimi, ajankohta, joukkueet, kesto sekä onko kyseessä sarja- vai harjoituspeli. Tämä jälkeen avaat ja kirjaudut Android- tai iOS-sovellukseen, etsit kyseisen ottelun ja alat striimata. Striimausapplikaatiossa ei ole vielä esim. tulosseurantaa tai ottelukelloa, mutta nämä pyritään lisätään sinne lähiaikoina.

  – SalibandyTV:seen voi striimata myös muilla yleisillä striimaussovelluksilla, esim. Tricaster, Open Broadcaster, Wirecast jne. Ottelu käydään ensin luomassa verkkosivujen HALLINTAPANEELISTA klikkaamalla toimintoa LISÄÄ OTTELU. Siellä asetetaan ottelulle mm. nimi, ajankohta, joukkueet, kesto sekä onko kyseessä sarja- vai harjoituspeli. Tämä jälkeen ottelulle muodustuu striimiavain ja muut tarvittavat tiedot, jonka syöttämällä striimisovellukseen saat striimin toteutettua. Tiedot löytyvät ottelun hallintasivulta hallintapaneelin kautta. Täällä voit myös esikatsella striimiäsi ennen ottelun alkua.

  – SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Seurat ja joukkueet voivat vapaasti itse päättää lähettävätkö otteluita maksullisina vai maksuttomia. Maksulliset lähetykset ovat kätevä tapa hankkia tuloja seuratoiminnan tueksi. Maksullisten lähetysten tekeminen SalibandyTV:seen menee siten, että jokainen palveluun rekisteröitynyt (ja maksullisia lähetyksiä tekevä) seura tekee Visma Payn kanssa sopimuksen. Maksullisuus SalibandyTV:seen on rakennettu siten, että mahdollisimman suuri prosenttiosuus lähetystuloista tiliytyy suoraan seuralla, noin 70 prosenttia (alv:n jälkeen). Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”osta liput”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä. Lisätietoa maksullisuudesta kohdasta ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?”

  – Jos striimaamista tulee mitä tahansa kommentoitavaa tai kysyttävää, niin kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä SalibandyTV:n tukeen, yhteystiedot kohdassa ”SalibandyTV:n tuen/asiakaspalvelun yhteystiedot”.

 • TESTAA JA TUTUSTU HYVISSÄ AJOIN – Ennakointi on tärkeää. Jos kymmenen minuuttia ennen matsia alat tutustua ohjeisiin ja ladata striimaussovellusta, niin kiire tulee ja virhemarginaali kasvaa. Kannattaa tutustua SalibandyTV:n tietopakettiin ja ohjeisiin ja kysyä muilta striimaajilta tai SalibandyTV:n tuesta apua. Kannattaa myös tehdä palveluun ihan julkinen testilähetys ennen ensimmäistä oikeaa lähetystä. Testilähetys kannattaa nimetä testilähetykseksi ja poistaa jälkikäteen.

  ÄLÄ HÄIRITSE – Jos striimaat mobiililaitteella ja erityisesti puhelimella, niin kannattaa aina kytkeä striimatessa älä häiritse -toiminto päälle. Tämä löytyy sekä Applen että Androidin laitteista. Toiminnon avulla puhelut tai viestit eivät tule läpi katkomaan striimia, mutta verkkoyhteys kuitenkin toimii.

  VERKKOYHTEYS – Tässä ylivoimaisesti yleisin syy lähetysongelmiin. Melkeinpä yhdeksän kertaa kymmenestä, jos lähetyksessä on jotain haasteita, niin taustalla on riittämätön tai epävakaa verkkoyhteys. Tässäkin tapauksessa ennakointi on suotavaa. Kannattaa ottaa selville minkälaiset yhteydet hallissa on tarjolla. Suomeen mahtuu monenmoista olosuhdetta ja hallia, joissa sekä langattomien että mobiiliverkkojen kantamat/voimakkuudet vaihtelevat.

  RIITTÄVÄ VERKKOYHTEYS? – Absoluuttista totuutta tähän ei ole, mutta 10 Mb/s on lähtökohtaisesti yhteys. Tämän alle mentäessä ongelmia saattaa tulla. Yhteyden laatu (vakaus) on myös vähintään yhtä merkittävä asia kuin kaistan leveys. SalibandyTV:n striimaussovellus näyttää striimin aikana reaaliaikaisesti sovelluksen käyttämän verkon kaistan leveyden. Jos yhteys ei tahdo riittää, voi lähetettävän kuvan resoluutiota säätää pienemmäksi. SalibandyTV:n striimausovelluksista asetuksista tarjolla on resoluutiot 1920×1080, 1280×720 ja 854×480.

  STRIIMAUSLAITE – Yksinkertaisimmillaan SalibandyTV:seen striimaaminen vaati vain kännykän. Suotavaa tietenkin, että laite suhteellisen tuore, jotta kuvanlaatu hyvä, mutta vanhemmillakin laitteilla pärjää. Voit siis sekä Android- että Applen laitteilla striimata otteluita siten, että luot ottelun striimaajan hallintapaneelista ja avaat puhelimeen ladatun SalibandyTV:n striimaussovelluksen ja alat kuvata. SalibandyTV:seen voi tietenkin kuvata myös raskaammalla kalustolla – vaikkapa monikamerituotantona ja läppäriä ja kolmannen osapuolen striimaussovelluksia hyödyntäen (esim. vMix, OBS Studio, Wirecast, Streamstar jne.). Osa näistä kolmannen osapuolen sovelluksista on maksullisia ja osa ei.

  JALUSTA – Käsivaralla ei kannata kuvata, se näkyy negatiivisesti heti lähetyksestä tärinänä. Kuvaamista varten kannattaa siis hankkia jonkinlainen jalusta, joka mahdollistaa vakaa kuvaamisen ja kameran kääntämisen sulavasti.

  SÄHKÖ– kuvaaminen vie mobiililaitteista verrattain paljon sähköä. Kannattaa siis huolehtia, laite on joko liitetty verkkovirtaan tai varavirtalähteeseen.

  STRIIMAUSASETUKSET ISOMPIIN TUOTANTOIHIN – jos hyödynnät lähetyksessä kolmannen osapuolen striimaussovelluksia ja raskaampaa kuvauskalustoa, niin ohessa SalibandyTV:n asetukset.

  Striimi tulisi lähettää muodossa:
  1. H.264, 1920×1080 @max 8-10mbps
  2. Framerate: 25 fps(suositeltu) tai 50 fps (EI 30/60 fps)

  Joskus koodaimet ja striimerit eivät välitä oikeita FPS-tietoja tai tulkitsee sen 0:na, tämä voi aiheuttaa häikkää striimeissä. Paikoissa, joissa kaistan leveys saattaa vaihdella tai ei ole kiinteää nopeaa ja vakaata verkkoyhteyttä, kannatta käyttää 720p50 tai jopa 720p25.

  SALIBANDYTV:N TUKI – Jos näiden ohjeiden jälkeen jäi kysyttää, niin ole matalalla kynnyksellä yhteydessä SalibandyTV:n tukeen.

 • Salibandyliiton alaisissa sarjaotteluissa etuoikeus lähetyksen tekemiseen on aina ottelun kotijoukkueella. Kotijoukkueella tarkoitetaan yksittäisen ottelun kotijoukkuetta, ei turnausmuotoisen sarjaottelutapahtuman vastuujoukkuetta.

  Jos kotijoukkue näyttää ottelun, vierasjoukkue ei voi striimata ottelua millään kanavalla ilman kotijoukkueen lupaa. Mikäli kotijoukkue ei tee ottelusta lähetystä, vierasjoukkueen on mahdollista tehdä ottelusta lähetys mikäli siihen on saatu etukäteen kotijoukkueen hyväksyntä.

  Salibandyliiton viestintä toivoo painavasti, että seurat pystyvät hyvässä yhteisymmärryksessä sopimaan striimauksista. Mahdollisissa epäselvissä tai riitatilanteissa aina yhteys SalibandyTV:n tukeen.

  On esimerkiksi hyvin yleistä, että pitemmin etäisyyksien sarjoissa sarjaottelutapahtuman vastuujoukkue saattaa striimata kaikki ottelut. Tämä malli on jopa toivottava, mutta joukkueiden on tästä keskenään sovittava.

  Myös vierasotteluista saa pyytää SalibandyTV:ssä maksua haluttaessa, mutta tässä lupa on oltava vedenpitävä kotijoukkueelta.

  Näiden pelisääntöjen tarkoitus on pitää sekä ilmaisten että maksullisten lähetysten tekeminen mielekkäänä ja selkeänä joukkueille. Otteluita striimataan valtava määrä SalibandyTV:seen, joten jo senkin takia pelisäännöt on oltava.

 • SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  Maksullisten lähetysten tekeminen SalibandyTV:seen menee siten, että jokainen palveluun rekisteröitynyt (ja maksullisia lähetyksiä tekevä) seura tekee Visma Payn kanssa sopimuksen. Kun sopimus on tehty, niin Visma Paylta tulee sopimustunnus, joka pitää liittää seuran profiiliin. Tämän jälkeen otteluita voi alkaa asettaa maksullisiksi. Visma Payn sopimuksentekoa varten tulee ottaa yhteyttä SalibandyTV:n tukeen.

  Maksullisuus SalibandyTV:seen on rakennettu siten, että mahdollisimman suuri prosenttiosuus lähetystuloista tiliytyy suoraan seuralla, vajaat 70 prosenttia (alv:n jälkeen). Tämä on koko palvelun tärkein ajatus taustoilla: lähetyksissä liikkuva raha halutaan suunnata mahdollisimman tehokkaasti suoraan seuroille ja pitää suomalaisessa salibandyssä, eikä esimerkiksi ulkomaalaiselle striimitoimijalle. Seuroille edullinen tulonjako on mahdollistettu mm. Salibandyliiton investoinneilla sekä SalibandyTV:n kumppanien (Icareus & Visma) halulla tukea suomalaista salibandyä.

  Rahaliikenteen osalta homma on tehty myös mahdollisimman helpoksi yhdessä Visma Payn kanssa: kun henkilö X ostaa ottelun seuralta Y, niin automaattisesti menee pieni osuus Visma Paylle maksutapahtumasta, pieni osuus SalibandyTV:lle palvelun ylläpidosta ja loput seuralle. Seurojen ei tarvitse erikseen laskuttaa Visma Payta tai SalibandyTV:tä, vaan kerran kuussa Visma Paylta tulee tilitys seuralle erittelyn kera.

  Lähetysten hinnoittelut menevät siten, että maksulliseksi voi laittaa yksittäisiä otteluita, joille valittavissa on neljä eri hintaa: ilmainen (free), 3,90e (lite), 5,90e (normal) ja 8,90e (premium). Seurat voivat itse vapaasti päättää hinnat, Inssi-Divaria ja Naisten Divaria lukuun ottamatta, jossa hinnoittelu on yhtenäinen. Kuukausi-, kausi- ja mahdollisia muita hinnoitteluita palveluun pyritään lisäämään myöhemmin.

  Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”osta liput”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä.

  Esimerkkilaskelma: Mikä on tulonjako SalibandyTV:ssä?

  Lähetyksen esimerkkihinta 10,00e

  Ensin kokonaishinnasta vähennetään arvonlisävero:
  – 10 % (arvonlisävero *) – 1,00e

  Sitten verottomasta hinnasta (9,00e) vähennetään SalibandynTV:n osuus:
  – 20 % (SalibandyTV / palvelun ylläpito) – 1,80e

  Tämän jälkeen vähennetään Visma Payn maksukomissio:
  – 6-11 % (Visma Pay) ** – 0,54-0,99e

  Seuralle tilitetään verottomasta hinnasta:
  – 69-74 % (Seuralle) *** – 6,21-6,66e

  * Verottaja linjasi keväällä 2023, että voimme myydä SalibandyTV:tä 10 % alv:lla aiemman 24 % sijaan.

  ** Mitä isompi osto, sen pienempi komissio, esim. 8,90e maksavan ottelun komissio on vain 6 %.

  *** Tavoitteena on SalibandyTV-kaudelle seurojen osuutta ja laskea SalibandyTV:n. Palvelun perustamisinvestoinnit vaikuttavat alussa. Syksyllä 2022 aloitimme 25 % SalibandyTV:n osuudella, tammikuussa 2023 laskimme sen lukemaan 20 %. Tavoitteena vuonna 2024 laskea jälleen lisää.

 • Maksullisuus SalibandyTV:seen on rakennettu siten, että mahdollisimman suuri prosenttiosuus lähetystuloista tiliytyy suoraan seuralla,. Homma on tehty myös mahdollisimman helpoksi yhdessä Visma Payn kanssa: kun henkilö X ostaa ottelun seuralta Y, niin automaattisesti menee pieni osuus Visma Paylle maksutapahtumasta, pieni osuus SalibandyTV:lle palvelun ylläpidosta ja loput seuralle. Seurojen ei tarvitse erikseen laskuttaa Visma Payta tai SalibandyTV:tä, vaan kerran kuussa Visma Paylta tulee tilitys seuralle erittelyn kera. Seura sitten jakaa tulot joukkueille. Suoraan joukkueiden tileille tuloja ei voi ohjata.

  Lisäinfoa maksullisten lähetysten käyttöönotosta kohdassa: ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?”

 • Montaa lajin valmentajaa, toki muitakin toimijoita, kiinnostavat otsikon teemat. Kaikista SalibandyTV:n otteluista jää tallenne palveluun. Tallenteen voi myös vaikkapa valmennukselliseen käyttöön ladata palvelusta itselleen. Lataaminen vaatii striimaustunnukset. Striimaajan hallintapaneelissa on kohta ottelutallenteet, josta linkit ja lataus onnistuu.

  Voiko SalibandyTV:n lähetyksiä kelata suoran lähetyksen aikana? Toistaiseksi vasta maksullisissa lähetyksissä. Salibandyliiton ja SalibandyTV:n ylläpidon kannalta kyseessä on puhtaasti taloudellinen seikka. Palvelussa pyörii kauden aikana tuhansia otteluita, samanaikaisestikin kymmeniä. Jotta otteluita pystyisi kelaamaan kesken suoran lähetyksen, vaatisi puskurointia, joka puolestaan maksaa puhtaasti euroja. Tavoitteena on tämä ominaisuus toki tuoda kaikkiin otteluihin palvelun kehittyessä ja volyymien kasvaessa. Jälkikäteen katseltuna otteluita voi toki palvelusta kelailla vapaasti.

  Miten valmentajat voivat katsella maksullisia otteluita ilmaiseksi? Tämä on ymmärrettävä kysymys. Suoraa lähetystä jos on tarve katsoa, niin otteluihin tulee pyytää SalibandyTV:n tuesta katselukoodi (salibandytv@salibandy.fi). Tämä on toimintatapa toistaiseksi. Jatkossa on tarkoitus tuoda palveluun toiminto, jolla joukkueet ja seurat voivat itse luoda katselukoodeja oman harkintansa mukaan valmentajille, omille pelaajille ja vaikkapa sponsoreille.

 • Salibandyliitto siirtyy kaudesta 2023-2024 alkaen käyttämään sarjahallinnassa ja tulospalvelussa TorneoPalin järjestelmiä. Vastaavaa palvelua muista suurista lajeista käyttävät jo ennestään jalkapallo, koripallo ja lentopallo.

  Uudistus koskee sarjatoiminnan ja tulospalvelun hallintaa salibandyssä. Käytännössä tämä tarkoittaa aiempaa nopeampaa sarjahallintaa, helpotusta seurojen päivittäiseen työskentelyyn, monipuolisempia tilastoja ja varmatoimisempaa tulospalvelua.

  Muutos vaikuttaa merkittävästi myös SalibandyTV:seen, sillä uusi tulospalvelu Torneopal ”juttelee” heti syksystä 2023 lähtien SalibandyTV:n kanssa. Rajapinnat yhdistyvät ja Torneopalin ottelulistauksiin ja -sivuille tulee suorat linkit SalibandyTV-lähetyksiin – tämä tuo isosti liikennettä SalibandyTV:seen. Tulospalvelussa kun on 20-40 miljoonaa sivunäyttöä per vuosi. Sen kautta pyörii noin 25 000 ottelua.

  Keväällä 2024 on uutuutena liitetty palveluun Torneopalin tilastojen näkyminen sarjaotteluiden striimin yhteydessä.

  Lisätietoa Torneopalin tilanteesta: Salibandyliiton uusi tulospalvelu ja sarjahallinta toiminnassa – ”Ominaisuuksia lisätään jatkuvasti”

   

 • Salibandyliiton uusi videoalusta, joka lanseerattu syksyllä 2022. Palvelu kehittyy jatkuvasti. Alle on listattuna SalibandyTV:n kehitysaskelia. Ajat perässä ovat arvioita. Listattujen asioiden lisäksi palveluun tehdään jatkuvasti pienempiä viilauksia ja päivityksiä.

  • Viimeisimpiä uudistuksia:
   Sarjavalitsimen parantaminen/korjaaminen
   Pirstoutuneen tallenteen yhdistäminen onnistuu
   Välimuistiongelmat maksullisissa otteluissa, ottelun ei lähtenyt aina heti oston jälkeen pyörimään (yksittäistapauksia)
   Kelaustoiminnon pilotointi maksullisissa lähetyksissä
  • Hitaammalla kehitylistalla (vuonna 2024):
   – Ilmaisten katseluoikeuksien parempi ja monipuolisempi luontimahdollisuus seuroille
   – Maksullisten otteluiden paketointi/turnausostomahdollisuus suoraan seuroille
   – Datan tuominen voimakkaammin ja automaattisesti Torneopalista SalibandyTV:n lähetyksiin, esim. siten, että kun käyttää SalibandyTV:n striimaussovellusta, niin –pelikello, tulostaulu ja maalintekijät tulevat automaattisesti tulospalvelun rajapinnasta, automaattiset maalikoosteet jne.
   – Älytelevisioille katselusovellus
   – Mobiiliin katselusovellus
   – Hidastustoiminto/nappi SalibandyTV:n striimausappeihin
 • Katseluongelmat

  Ostin lipun otteluun, mutta se ei näy
  – Kokeile kirjautua ulos palvelusta ja sitten takaisin sisään. Tarvittaessa kokeile myös tyhjentää välimuisti tai jopa kokeilla toisella selaimella. Ottelun ostamisen ja sen näkymisen välillä voi olla myös 5-10 minuutin odotusaika, joka ohjeissa mainitaan. Lipun numeroa ei tarvitse syöttää mihinkään vaan lähetyksen on tarkoitus aueta, kun maksu on onnistunut.

  Lipun / kausikortin ostaminen ei onnistu
  – Sama lääke kuin edelliseen: kokeile kirjautua ulos palvelusta ja sitten takaisin sisään. Perinteinen töpseli irti, töpseli takaisin kiinni toimii hämmentävän usein – tässäkin tapauksessa.

  En saa lähetystä katseltua SalibandyTV:n sovelluksella
  – Se on normaalia, sillä sovellus on tarkoitettu vain otteluiden striimaamiseen. SalibandyTV:n katselu tapahtuu aina selainpohjaisesti sekä mobiilissa (kännykkä tai tablet) että tietokoneella.

  En saa lähetystä näkymään älytelevisiossa
  – SalibandyTV:n katselu älyTV:llä onnistuu parhaiten peilaamisen avulla. ÄlyTV:n selainkatseluun palvelua ei ole optimoitu. Vuoden 2024 aikana SalibandyTV:seen on tarkoitus tuoda oma katselusovellus älyTV-käyttäjille.

  Lähetys pätkii pahasti tai kuvanlaatu on surkea
  – Syynä on silloin useimmiten riittämätön verkkoyhteys lähetyspäässä. Valitettavasti sekä langattomien että mobiiliverkkojen kapasiteetit Suomen monenlaisissa salibandyhalleissa vaihtelevat suuresti.

  En pysty kelaamaan ottelua, jota olen katsomassa
  – SalibandyTV:n kautta lähetettävien otteluiden määrä on jo niin mukavan suuri, että aivan vielä meillä ei riitä resursseja satsata niin suureen määrään kaistaa kuin kelausmahdollisuus vaatisi. Siksi ominaisuus on toistaiseksi käytössä vasta maksullisissa otteluissa.

  Kuva näkyy, mutta äänet eivät kuulu
  – Jos ääniasetukset vastaanottolaitteessa ovat kohdallaan, on myös mahdollista, että äänet ovat lähetyspäässä epähuomiossa vaiennettuina.

  En löydä otteluita SalibandyTV:stä. Etusivun sarjavalikko on sekava enkä saa seuraamaani sarjaa valittua pysyvästi suosikiksi
  – Etusivun sarjavalikko uudistettiin keväällä 2024 selkeämmäksi ja vastaamaan tulospalvelun sarjajaottelua.

  Ostamani ottelun maksu on mennyt kahdesti
  – Jos näin on käynyt, palautamme tietysti perusteettoman maksun. Ota palautusta varten yhteys SalibandyTV:n tukeen: salibandytv@salibandy.fi.

  Kaikki kikat ja ohjeet koitettu – lähetys ei silti näy
  – Jos et korjausyritysten jälkeenkään saa maksullista ottelua näkymään, palautamme luonnollisesti maksun. Ota palautusta varten yhteys SalibandyTVn tukeen: salibandytv@salibandy.fi.

  Striimausongelmat

  Muista tutustua ennakkoon
  – Onnistuneen striimauksen pohjustaa sovellukseen ja sen toimintaan perehtyminen hyvissä ajoin. Kannattaa tutustua tämän sivun tietopakettiin (mukana vinkkejä striimaajille), ja myös vertaistuki ja -neuvonta striimaajien kesken on ollut hyvä apu. Kannattaa myös tehdä ennen virallista aloitusta rohkeasti julkinen testilähetys, jonka voi sitten poista näkyvistä.

  Vakaa verkkoyhteys on kaiken a ja o
  – Yleisimmät ongelmat striimauksen aikana johtuvat verkkoyhteyksien laadusta eli kaista on riittämätön tai epävakaa. Lähtökohtaisesti 10 Mb/s riittää, ja sen alla voi tulla ongelmia. Jos yhteys ei tunnu riittävän, voi kokeilla tarjolla olevia alhaisempia resoluutioita: vaihtoehdot ovat 1920×1080, 1280×720 ja 854×480.

  Ei auta ohjeet, tarvitsen apua
  – Jos näiden ohjeiden jälkeen jäi kysyttävää, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä SalibandyTV:n tukeen: salibandytv@salibandy.fi.

 • Mahtavaa, että olet kiinnostunut SalibandyTV:stä! SalibandyTV on Suomen Salibandyliitto ry:n ja Icareus Oy:n yhteinen projekti. Voit ottaa yhteyttä SalibandyTV:n tukeen sähköpostilla.

  SalibandyTV tuki
  salibandytv@salibandy.fi