Miehet U19

U19-pojille MM-kultaa 2003, 2011, 2015 ja 2017

Suomi on voittanut neljästi U19-poikien maailmanmestaruuden voitettuaan vuonna 2003 MM-finaalissa Ruotsin 6-2 ja vuonna 2011 numeroin 4-3, 2015 Sveitsin peräti 13-3 ja 2017 Ruotsin 7-4. Suomen saldona muista MM-kisoista on kolme hopeaa ja neljä pronssia.

Suomelle perustettiin alle 19 – vuotiaiden poikien maajoukkue 1996, jolloin miehet olivat pelanneet maaotteluita jo 11 vuoden ajan. Suomen ensimmäinen poikien maajoukkue koostui 1977 ja sen jälkeen syntyneistä pelaajista. Valmentajiksi valittiin Seppo Kulppi ja Juha Jäntti, jotka korostivat alusta alkaen joukkuehenkeä ja pelaajien kasvattamista myös henkisesti vahvoiksi Suomen edustajiksi.

Kolmen maan turnaus aloitti pelit

Poikien ensimmäinen maaottelu pelattiin Helsingin kolmen maan turnauksessa 8.11.96. NST:n Otto Moilanen laukoi Suomen historiallisen avausmaalin ja Suomi löi Sveitsin 6-1. Turnauksen toisessa ottelussaan Suomi hävisi Ruotsille 1-2. Ensimmäisessä poikajoukkueessa oli mukana sellaisia tulevia tähtiä kuin Mika Kohonen, Mikael Järvi ja Hannu Korhonen. Väärinkäsitys ikärajoista hämmensi alkua. Ruotsi oli Suomesta poiketen valinnut 1978 tai sen jälkeen syntyneen joukkueen.

Vuoden 1997 kolmen maan turnaus pelattiin Sveitsin Adliswilissa, jossa Suomi voitti koko tapahtuman. Ruotsi – tasapelin jälkeen Suomen 4-1 -voitto Sveitsistä riitti turnausvoittoon. Syksyllä 1998 meni sitten huonommin. Suomi hävisi Ruotsille 2-4 ja Sveitsille 2-3 jääden turnauksen jumboksi.

Vuonna 1998 Suomen pojat kohtasivat myös Viron (12-0), Australian (14-0) ja Tanskan (1-3) miesten maajoukkueet.

Ruotsi – ottelu mukaan 1999

Seppo Kulppi jätti päävastuun poikien maajoukkueesta Juha Jäntille 1999. Toiseksi valmentajaksi tuli Ray Backman. Vuosi toi mukaan myös kauden avaustapahtuman Ruotsia vastaan. Vieraat olivat Helsingin Jäähallissa parempia 2-3 ja voittivat myös otteluun kuuluneen rangaistuslaukauskisan.

Kolmen maan turnaus Lahdessa toi pojille ensimmäisen voiton Ruotsista luvuin 3-1. Suomi voitti koko turnauksen pelattuaan Sveitsin kanssa tasan 3-3. Turnausvoitto toistui marraskuussa 2000 Jyväskylässä. Suomi pelasi siellä Ruotsin kanssa 4-4 -tasapelin ja voitti sekä Sveitsin että Norjan selvästi.

Saksasta pronssia, Tsekistä kultaa

Pikkuleijonat saivat MM – tulikasteensa marraskuussa 2001 Saksassa. Mainiosti pelannut Suomi hävisi kisoissa vain yhden ottelun, joka oli välierä Ruotsia vastaan Dessaussa. Pronssiottelussa Suomi löi Latvian 7-1 ja sijoittui kolmanneksi.
Vuoden 2002 alusta valmennusvastuun otti helsinkiläinen Lars Eriksson, joka valmensi 1985 ja sen jälkeen syntyneet MM-kultaan vuonna 2003.

Mitalin väri vaihtui Latviassa

Vuoden 2005 MM-kisat pelattiin Latviassa. Allkulohkon Suomi selvitti ilman vaikeuksia voittaen lohkonsa puhtaalla pelillä. Tiukin ottelu oli Sveitsiä vastaan loppulukemien ollessa 8-2. Välierissä vastassa oli isäntäjoukkue Latvia, joka yllätti alkulohkossa Tsekin jättäen tämän mitalipelien ulkopuolelle. Välierä oli täysin selvä Suomen voittaessa ottelun puhtaasti 11-0.

Finaalissa Suomen oli tyytyminen hopeamitaleihin Ruotsin voittaessa kultamitalit. Finaalin lukemat olivat 6-2 Ruotsille.

Sveitsin-tuomisina pronssimitalit

Suomi selvitti alkulohkon ilman pistemenetyksiä Sveitsin MM-kisoissa vuonna 2007. Välierissä Suomi kärsi harmittavan tappion Tsekeille. Tsekki karkasi toisen erän päätöshetkillä 2-4 johtoon eikä tätä saatu kurottua enää kiinni kolmannessa erässä, vaan Tsekki meni finaaliin Ruotsia vastaan lukemin 4-6.

Pronssiottelussa Suomi jätti isäntäjoukkue Sveitsin ilman mitalia. Suomi voitti ottelun tehokkaamman kolmannen erän turvin loppulukemien ollessa 3-2.

Kotikisoista hopeaa

Vuonna 2009 pelattiin ensimmäistä kertaa poikien U19 MM-kisat Suomessa. Pelipaikkoina toimivat Turku ja Raisio. Uutta oli myös kisojen ajankohta, sillä IFF:n kalenteriuudistuksen myötä kisat pelattiin ensimmäistä kertaa toukokuussa.

Edellisten kisojen tapaan Suomi selvitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä ilman pistemenetyksiä. Välierä oli tiukka taisto finaalipaikasta. Suomi ja Sveitsi eivät saaneet ratkaisua aikaan jatkoajallakaan ja voittaja haettiin rl-kisasta Suomen onnistuessa raivaamaan tiensä finaaliin.

Finaalissa tehtiin poikien U19 MM-kisojen yleisöennätys. Turkuhallissa Suomen ja Ruotsin finaali seurasi 2532 katsojaa. Ensimmäinen erä mentiin tasatahtiin 2-2. Toisessa ja kolmannessa erässä Ruotsi oli vahvempi ja voitti maailmanmestaruuden maalein 8-3. Lars Erikssonin pitkä ura poikien päävalmentajana päättyi hopeamitaleihin.

Toinen MM-kulta 2011 Weissenfelsissa

Ympyrä sulkeutui toukokuussa 2011, kun nuorten MM-kisat palasivat 10 vuoden jälkeen lähtöpaikkaansa Saksan Weissenfelsiin. Suomi voitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä lyötyään Sveitsin, Norjan ja Slovakian. Välierässä Tshekki karkasi toisessa erässä jo 6-4-johtoon, mutta väsähti kolmannessa kun leveälti peluuttanut Suomi iski neljä maalia ja nappasi finaalipaikan tuloksella 8-6.

Ruotsin edellisten kisojen jälkeen vain kerran kaatanut Suomi lähti loppuotteluun altavastaajana, mutta karkasi toisessa erässä jo 3-0-johtoon Sylvester Raikamon, rangaistuslaukaiuksesta Krister Savosen ja Tuomas Iiskolan onnistuttua maalinteossa. Ruotsi kiri tilanteeseen 3-2, mutta ratkaisu nähtiin viimeisellä viisiminuuttisella Miko Kailialan nostaessa lopullisen niitin maalin edestä. Kailialan vapautti avopaikkaan Miikka Sokka. Ruotsin 4-3-kavennus syntyi ottelun viimeisellä sekunnilla eikä enää ehtinyt vaarantaa Suomen voittoa.

Hampurissa isot odotukset mutta pettymys

Toukokuussa 2013 MM-kullan kohtalo ratkottiin jälleen Saksassa, mutta nyt Itämeren tuntumassa Hampurissa. Suomi lähti turnaukseen nimekkäällä ja miesten liigatasolla asti kokemusta koonneella joukkueella, mutta jäi pettymyksekseen pronssille.

Suomi selvitti alkusarjan mallikkaasti, mutta välierässä tie nousi pystyyn hurmiossa pelanneen Sveitsin lyötyä suomalaiset 5-2.
Pronssiottelussa Tshekkiä vastaan Suomi oli 10 minuutin pelin jälkeen tappiolla 0-3, mutta löysi oikeanlaisen nöyryyden yhdennellätoista hetkellä ja mitaliputki jatkui 8-5-voitolla.

Helsingborgissa kaikkien aikojen ylivoimaa

Suomen joukkue toukokuun 2015 kisoihin Ruotsin Helsingborgiin tiedettiin poikkeuksellisen kovaksi, mutta silti sen ylivoimaisuus ylitti kaikki odotukset. Viikon tiukimmaksi koitokseksi jäi avausottelu, jossa hiukan jännittänyt Suomi nousi vasta päätöserässä 8-6-voittoon Slovakiasta. Välierässä Suomi löi Tshekin vakuuttavasti 6-2, ja finaalissa sai edellisiltana Ruotsin yllättänyt Sveitsi kyytiä peräti 13-3.

Suomen maalivahti Miro Tuomala, puolustaja Eemil Ukkonen sekä hyökkääjät Olli Kinnunen ja Rasmus Kainulainen arvostettiin turnauksen tähdistöön. Pistepörssissä veivät Ville Lastikka ja Kainulainen kaksoisvoiton.

Sveitsi-välierän ahdingosta mestaruuteen Växjössä

Ruotsin Växjössä toukokuussa 2017 pelatussa MM-turnauksessa tiukin paikka osui välierään, jossa Suomi oli kuusi minuuttia ennen loppua Sveitsiä vastaan tappiolla 3-6. Joona Rantala sekä ilman kuudella viittä vastaan osuneet Justus Kainulainen ja Heikki Iiskola nostivat Suomen tasoihin, ja jatkoajan ensimmäisellä minuutilla Christian Remes iski Suomen finaaliin. Ruotsin Suomi oli kaatanut jo alkusarjassa kaikkien aikojen ennätyslukemin 14-7, ja finaalissa isännät nöyrtyivät 7-4 Justus Kainulaisen maalattua neljästi.

Puolustaja Antti Suomela sekä hyökkääjät Joona Rantala ja Heikki Iiskola arvostettiin kisojen tähdistöön. Justus Kainulainen vei turnauksen pistepörssin.

Ensimmäisistä Pohjois-Amerikan kisoista Suomeen pronssia

Keväällä 2019 taisteltiin ensi kertaa salibandy maailmanmestaruudesta Pohjois-Amerikassa, kun kisapaikkana oli Kanadan Halifax. Atte Juutin luotsaama Suomi selvitti alkulohkonsa ilman isompia vaikeuksia puhtaalla pelillä, mutta välierässä oli Ruotsi parempi tylyin lukemin 8-2. Mitaliputkessa Suomi toki pysyi Sveitsin kaatuessa pronssiottelussa 4-2. Tšekki oli kaatanut jo alkulohkossa Ruotsin 5-1, ja kisojen päätteeksi ikäluokka sai uuden valtiaan Tšekin uusiessa temppunsa nyt peräti tuloksella 8-2.

Suomi maalin päässä, kun Tšekki uusi maailmanmestaruutensa

Vuoden 2021 MM-turnaus Tšekin Brnossa siirtyi koronapandemian vuoksi toukokuulta elokuun lopulle. Jarmo Härmän komentoon siirtynyt Suomen joukkue eteni puhtaalla pelillä aina finaaliin saakka, mutta siinä oli välierissä Ruotsin rangaistuslaukauksilla pudottanut Tšekki parempi 4-3. Suomi johti loppuottelua Alpo Laitilan kahdella maalilla 2-0 ja nousi viimeisellä kympillä Tatu Havulan osumalla tasoihin, mutta puolitoista minuuttia ennen loppusummeria iski Tšekki voittomaalin uusien MM-kultansa. Alpo Laitila arvostettiin turnauksen All Stars -kuusikkoon. Suomella oli oma panoksensa myös kullassa, kun Joonas Naava kuului Tšekin valmennustiimiin.

Mitaliputki kesti rangaistuslaukauksilla

Alkusarjan 5–7-tappio ikäluokan hallitsevalle maailmanmestarille Tšekille jätti Jarmo Härmän luotsaaman Suomen Tanskan Frederikshavnissa 2023 alkulohkon kakkoseksi. Melkoisen maalisirkuksen tarjoilleessa välierässä Suomi taipui Ruotsille maalein 10-12 vaikka ehti nousta ottelun viimeisellä kympillä viiden maalin takamatkalta tilanteeseen 8-9. Suomen maajoukkueiden kaikkien MM-kisojen mitaliputki jatkui pienellä marginaalilla, kun Tšekki kaatui pronssiottelussa rangaistuslaukauksilla 7-6. Ruotsi palasi pitkästä aikaa nuorten maailmanmestariksi voitettuaan finaalissa Sveitsin 7-4.