Hallitusehdokas: Markus Holopainen

Perustiedot
Nimi: Markus Holopainen
Ikä: 42
Koulutus: Tradenomi ja liikunnan ammattitutkinto
Ammatti: Toiminnanjohtaja ja liikunnanopettaja
Kotikunta: Kontiolahti
Ehdottanut seura/seurat: FB Factor

Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä salibandyn parissa toimit tai olet aiemmin toiminut?
Toimin tällä hetkellä FB Factorin toiminnanjohtajana. Olen toiminut myös Lehmo Ballsin toiminnanjohtajana ja puheenjohtajana. Salibandytausta alkaa vuodesta 1996. Toiminnanjohtajan tehtävien lisäksi salibandytaustaa löytyy pelaajana, valmentaja ja joukkueenjohtajana.

Viimeiset 10 vuotta olen toiminut tyttö- ja naisjoukkueiden valmentajana niin LeBassa kuin Factorissa. Valmentajana kirkkain kruunu on T16-tyttöjen Suomen mestaruus keväällä 2022.

Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
Olen toiminut Salibandyliiton valtuustossa neljän toimintakauden ajan. Tällä hetkellä toimin Kilpailuvaliokunnan jäsenenä. Aikoinaan toimin Juniorivaliokunnan jäsenenä ennen kuin se lakkautettiin. Olen ollut mukana myös Salibandyliiton tyttötoiminnan kehitysryhmässä.

Miksi olisit hyvä henkilö hallituksen jäseneksi?
Toisin uutta maanläheistä näkökulmaa liiton päätöksentekoon. Toiminta lähes kolmenkymmenen vuoden ajan salibandyseuroissa eri rooleissa on tuonut vankan kokemuksen ruohonjuuritason ongelmista, joiden parissa seurat joutuvat painimaan.

Salibandyliitto pitää olla seuroja varten ei toisinpäin. Seurojen ääntä pitää saada kuulumaan enemmän. Hallituksen jäsenenä jalkautuisin kentälle kuuntelemaan seurojen mielipiteitä ja ajatuksia.

Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Salibandy on kuihtuva laji, josta on muutamassa vuodessa tullut myös kallis harrastus. Kaikkea ei voida laittaa koronan piikkiin, vaikka sillä on ollutkin iso merkitys. Alueelliset sarjat ovat monella alueella kuihtumassa ja valtakunnallisiin sarjoihin on rakennettu keinotekoisesti ylempiä ja alempia SM-sarjoja ja poikapuolella vielä niiden lisäksi divareita.

Valtakunnalliset sarjat alkavat liian nuorista ikäluokista. Peruskouluikäisille riittää alueelliset sarjat ja jos halutaan mitata valtakunnallinen taso niin sitten kauden päätteeksi aluesarjojen voittajille loppuhuipentuma.

Viimeaikaisia onnistumia on naisten F-liigan tasolohkoista luopuminen, Säbäkipinä-konsepti ja uusi maajoukkueen pelipaita.

Mihin asioihin haluaisit erityisesti vaikuttaa hallituksessa?
Haluaisin erityisesti vaikuttaa tyttö- ja naissalibandyn kehittämiseen ja pelaajamäärän kasvattamiseen. Sillä saralla on paljon kasvun varaa. Lisäksi haluan vaikuttaa siihen, että Salibandyliiton toiminnassa toteutuu tasa-arvo sukupuolten välillä. Tällä hetkellä niin ei ole.

Edellä mainittujen lisäksi haluan vaikuttaa, että salibandy pysyy elinvoimaisena lajina myös pääkaupunkiseudun ja Turku-Tampere-kolmion ulkopuolella.

Vapaa sana
Seuraavat kaudet näyttävät saadaanko salibandyn pelaajamäärät taas kasvamaan ja saadaanko salibandy pidettyä lajina, jota voi harrastaa ympäri Suomea myös alueellisesti. Nyt on tartuttava toimeen.

Mie ainakin olen valmis laittamaan työrukkaset käteen tämän hienon lajin eteen.