Suomi avasi MM-kisat 5-1-voitolla Tshekistä

Tiltu Siltasen torjunnat ja Katri Luomaniemen viisikon maalit nousivat esiin Suomen voitokkaassa MM-avauksessa.

Suomi aloitti salibandyn naisten MM-turnauksen Bratislavassa voitolla, kun Tshekki kaatui Bratislavan HANT Arenalla maalein 5-1. Panoksena oli todennäköisesti alkulohkon voitto, sillä sen kaksi muuta joukkuetta Norja ja Latvia ovat ennalta arvioiden Suomea ja Tshekkiä heikompia.

Avausottelu oli Suomen ja Tshekin kohtaamisille luonteenomaisesti tarkkaa peliä ja puolustustaistelua, jossa Suomi oli kaksinkamppailuissa hivenen niskan päällä. Avauserän ainoan osuman kiskaisi Elina Kujala, jonka matala laukaus Kristiina Kauppilan pudottamasta syötöstä pomppi verkkoon. Toisessa erässä osui puolustaja Laura Manninen, joka ajoi pallon kanssa alueelle ja laukoi sen kaukaa ohi Tshekin maalivahti Jana Christianovan. Peli näytti jo ratkeavan kolmannen erän alussa, kun Veera Kauppi laukoi poikkisyötöstä ja Mira Wickman napautti maalivahdin torjuman pallon verkkoon. Yleisön raivokkaasti kannustama Tshekki nousi kuitenkin vielä pelille, kun Eliska Krupnova päätti ylivoimahyökkäyksen 3-1-kavennukseen. Toista kertaa ei Suomen parhaana palkittu maalivahti Tiltu Siltanen enää antautunut, ja aivan ottelun loppuminuuteilla lukemat vielä komistuivat. Tshekin yrittäessä ilman maalivahtia vei Karoliina Kujala ryöväämänsä pallon tyhjään verkkoon, ja puolustaja Mia Karjalainen lapioi nousunsa päätteeksi loppunumerot Ella Alangon syötöstä.

– Tarkoituksena oli pitää Tshekki pois pallosta ja estää heidän nopeat vastahyökkäyksensä, ja siinä onnistuttiin tänään varsin hyvin, Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen kiitti joukkueen kypsää esitystä.
– Tshekki pelasi varsin pitkälti niin kuin odotettiinkin. Meiltä voi kehua kaikkia ja ehkä nostaa erikseen esiin Katri Luomaniemen viisikon, joka on ollut viime aikoina vähän kuin kolmoskenttä mutta nousi tänään hienosti esiin. Vahva peli myös maalivahti Tiltu Siltaselta, joka ei olisi juuri paremmin voinut pelata. No, yhden maalin verran korkeintaan. Tästä pitää kuitenkin pystyä koko ajan parantamaan, ja turnauksen lopussa ei tänään nähty peli enää riitä, Kurronen muistutti.

Katri Luomaniemen viisikko jäi marraskuun alun neljän maan turnauksessa kokonaan ilman osumia, mutta nousi tänään esiin rakentamalla Suomen ensimmäiset kaksi osumaa ja pelin loppuun vielä kolmannen.
– Oli puhuttu, että säästellään maalit MM-kisoihin, Luomaniemi nauroi.
– Mutta vakavissaan varmaan niin, että pelattiin tänään viisikkona hyvin, ja kun peli kulkee, syntyy yleensä myös maaleja.
Tshekin kolmannen erän 3-1-kavennus sähköisti ottelua uudelleen mutta ei Katri Luomaniemen mielestä tuonut omaan peliin hermoilua.
– Itsehän mokasin siinä maalissa pahasti, mutta tuskin se muita pelaajia sai jännittämään sen enempää eikä minuakaan. Pelattiin loppuun jollei välttämättä yleisöä viihdyttävällä tavalla niin kuitenkin järkevästi. Seuraaviin peleihin pitää parantaa oikeastaan vähän kaikkea ja etenkin pyrkiä vielä selkeämmin ja röyhkeämmin maalipaikkoihin, Suomen toisen osuman syöttänyt Luomaniemi analysoi.

Sunnuntaina Suomi kohtaa Norjan klo 17.

2.12.2017 Suomi – Tshekki 5-1 (1-0, 1-0, 3-1)
1. erä: 6.05 Elina Kujala (Kristiina Kauppila) 1-0.
2. erä: 33.39 Laura Manninen (Katri Luomaniemi) 2-0.
3. erä: 44.29 Mira Wickman (Veera Kauppi) 3-0, 48.46 Eliska Krupnova (Denisa Ratajova) 3-1, 58.17 Karoliina Kujala (Elina Kujala) 4-1 tm, 58.27 Mia Karjalainen (Ella Alanko) 5-1.

Suomen parhaana palkittiin Tiltu Siltanen.

Erotuomarit: Thomas Lehmann ja Andreas Manser, Sveitsi.

Torjunnat
Tiltu Siltanen, FIN 7+2+5=14
Jana Christianova CZE 5+8+4=17

Jäähyt: Suomi 0 min., Tshekki 0 min.

Yleisöä: 1089.

Lue myös: Näin seuraat Suomen MM-taivalta.

YLE TV2:n lähetykset
La 2.12. klo 16:55 Suomi – Tshekki
Su 3.12. klo 16:55 Suomi – Norja
Ma 4.12. klo 14:50 Latvia – Suomi
To 7.12. klo 18:00 MM-puolivälierä
Pe 8.12. klo 17:50 MM-välierä
La 9.12. klo 17:50 MM-loppuottelu

Kuva: Ville Vuorinen / MM2017.

Jaa artikkeli