Rankkarit ratkaisivat U19-tyttöjen maaottelun Ruotsin eduksi

Varsinainen peliaika päättyi 3-3, ja rankkareissa Ruotsi oli etevämpi.

Suomi joutui tunnustamaan Ruotsin paremmakseen Porvoossa pelatussa U19-tyttöjen maaottelussa. Viime kevään MM-finalistien kohtaamisessa tulos oli rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 3–4. Suomi on joka tapauksessa kuronut eroa umpeen, sillä MM-finaalin Ruotsi voitti viidellä maalilla. Toki molemmat joukkueet pelasivat nyt runsaasti muuttuneilla kokoonpanoilla.

Suomi oli varsinaisella peliajalla lähempänä voittoa, sillä 3–3-tilanteessa 52. minuutilla Mila Manninen kilautti pallon maalin pystyputkeen.
– Olisihan se ollut hienoa, jos olisin päässyt ratkaisemaan pelin. Mutta tolppaan osui, harmitteli ensimmäisen U19-maaottelunsa pelannut Manninen.
– Vaisun alun jälkeen saimme pelin hallinnan itsellemme, ja pelimme parani koko ajan ottelun loppua kohden, kommentoi Manninen, joka pääsi joka tapauksessa maalinteon makuun tasoittaessaan Veera Nousiaisen tarjoilusta toisen erän jälkeisiksi lukemiksi 2–2.

Ruotsi tosiaankin aloitti väkevästi ja meni pallonhallintaprosentilla mitattuna ansaittuun johtoon hieman avauserän puolivälin jälkeen. Rebecka Jansson ehti ensin haaskalle Suomen maalivahdin Juulia Katajan torjuttua Clara Hellgrenin laukauksen. Ensimmäistä U19-maaotteluaan Mila Mannisen tavoin pelannut Pinja Myllymäki tasoitti neljä ja puoli minuuttia myöhemmin.
Ensimmäisen erän lopulla alkanut Suomen hallinta jatkui toisen erän ensimmäisellä puoliskolla, ja kotijoukkue loi muutaman hyvän maalintekotilanteenkin. Ruotsin Jansson jatkoi kuitenkin kiusaamistaan ja viimeisteli myös keltasinisten toisen osuman, kun toinen erä oli ehtinyt hieman yli puolen välin. Mutta vain runsas minuutti myöhemmin Manninen tasoitti.
Kotijoukkue joutui heti viimeisen 20-minuuttisen aluksi taas takaa-ajajaksi, kun Alicia Svensson sai Janssonin syötöstä pallon ohi Suomen maalille toiselle erätauolle vaihdetun Lotta-Mari Hakavan. Mutta sen jälkeen Hakava ei enää varsinaisella peliajalla antautunut. Sen sijaan Laura Pakarinen tasoitti päästyään Jasmiina Järvisen hienosta pystysyötöstä yksin läpi. Myös Pakariselle U19-maaottelu oli ensimmäinen.

Aki Vilander luotsasi ensimmäisen maaottelunsa päävalmentajana.
– Muutaman päivän leireilyn jälkeen lähdimme rennosti ja vapautuneesti peliin, Vilander kertoi.
– Ensimmäisessä erässä emme päässeet asetettuun tavoitteeseen, kun Ruotsi hääräsi niin vahvasti pallon kanssa. Mutta sitten saimme aika hyvin jutun juonesta kiinni. Jäi itse asiassa kaivelemaan, ettemme saaneet mahdollisuutta pelata voitosta jatkoajalla.
Rangaistuslaukauksille mentiin heti varsinaisen peliajan jälkeen. Siinä Suomelta onnistui vain Meri-Helmi Höynälä, U19-debytantti niin ikään. Ruotsalaisista pallon veivasivat perille sekä Alicia Svensson että Erica Klevbo.
Suomen ja Ruotsin U19-tytöt kohtaavat sunnuntaina uudelleen kello 13.45 Helsingin Tapanilassa alkavassa maaottelussa.

Juhani Järvenpään ottelukuviin

U19-tyttöjen maaottelu, Porvoo 1.9.2018
Suomi-Ruotsi 3–4 rl. (1–1, 1–1, 1–1, 0–1)

1.erä: 12.51 Rebecka Jansson (Clara Hellgren) 0–1, 17.21 Pinja Myllymäki (Elli Kylmäluoma) 1–1.
2. erä: 32.19 Jansson (Clara Olofsson) 1–2, 33.27 Mila Manninen (Veera Nousiainen) 2–2.
3:erä: 41.41 Alicia Svensson (Jansson) 2–3, 47.43 Laura Pakarinen (Jasmiina Järvinen) 3–3.
Rl-kilpailu: Jenni Torkki S –, Wilma Johansson R –, Meri-Helmi Höynälä S +, Alicia Svensson R +, Laura Pakarinen S –, Erica Klevbo R +.