Kooveen hyökkääjälupaus viikonlopun alla: “Maaottelu kotiyleisön edessä Ruotsia vastaan on salibandypelaajan karkkipäivä”

Kooveen hyökkääjälupaus Kim Hyrkkönen yllättyi Sveitsin EFT-peleissä, mutta nyt nuorimies on paljon valmiimpi kaatamaan länsinaapurit: “Maaottelu kotiyleisön edessä Ruotsia vastaan on salibandypelaajan karkkipäivä”

Kooveen hyökkääjälupaus Kim Hyrkkönen yllättyi Sveitsin EFT-peleissä, mutta nyt nuorimies on paljon valmiimpi kaatamaan länsinaapurit: “Maaottelu kotiyleisön edessä Ruotsia vastaan on salibandypelaajan karkkipäivä”

Pääsylippusi Tampereen maaotteluihin hankit näppärästi täältä: lippu.fi/salibandy

Lue lisää tapahtumasta

Kun vanhemmat ikäluokat kasvavat yli nuorten maajoukkueesta, on uusien pelaajien aika sovitella jalkojaan edellisten tähtien saappaisiin. Alle 19-vuotiaiden poikien maaottelutapahtumassa Tampereella nähdään tulevana viikonloppuna ensimmäinen uuden vuosituhannen puolella syntyneiden joukkue, ja Kooveen hyökkääjä Kim Hyrkkönen on yksi Millennium-pelaajapolven lipunkantajista.

Kotikaupunki, kotihalli, perhe ja kaverit katsomossa sekä Suomi-Ruotsi -asetelma. Ei ihme, että 17-vuotias Hyrkkönen odottaa tulevaa viikonloppua sormet syyhyten.

– Maaottelu kotiyleisön edessä Ruotsia vastaan on salibandypelaajan karkkipäivä, ei paljon parempaa voi saada. Mieletön tilaisuus päästä näyttämään osaamista vielä nimenomaan Tampereella, kun perhettä ja paljon tuttuja on tulossa katsomoon.

Viime syksynä avattu AutoCenter Areena Linnainmaalla tarjoaa komeat puitteet viikonlopun tapahtumalle, ja Hyrkkönen kiittelee paikkaa myös pelaajan vinkkelistä.

– Siinä on todella hyvä alusta ja kaikkinensa halli on erittäin hieno paikka pelata. Uskoisin ja toivoisin, että jengiä tulee todella paljon ja saadaan katsomot täyteen. Hyvä, ettei kyseessä ole liian iso halli, jotta saadaan tiiviimpi tunnelma.

Sveitsi shokeerasi

Hyrkkönen debytoi maajoukkueessa Sveitsin EFT-turnauksessa, jossa 1999 syntyneet maailmanmestarit jättivät jäähyväisensä nuorten maajoukkuepeleille. Vaikka kansainvälisten pelien vauhtierosta kotimaisiin verrattuna oli varoiteltu, teoriasta käytäntöön siirtyminen sai laitahyökkääjän kulmakarvat kohoamaan.

– Oltiinhan siitä puhuttu, että tempo on kovaa ja näin, mutta kyllähän se isona yllätyksenä tuli, kun pallo lyötiin keskelle ja peli käynnistyi. Tempo on todella korkealla ja koko ajan täytyy olla hereillä. Se on aivan kuin toinen laji ja sääntökirjakin tuntuu olevan hieman erilainen, kun pelata saa todella kovaa.

Hyrkköselle tältä kaudelta tuttuja A- ja B-nuorten SM-sarjoja ei kannata mainita edes samassa lauseessa.

– Maajoukkuepelit ovat aivan eri luokkaa SM-sarjoihin verrattuna. Toisaalta kun maiden parhaat pelaajat ovat mukana joukkueissa, niinhän sen täytyykin olla.

Kun kovat ensilöylyt on otettu, toisen kierroksen pitäisi olla helpompi. Näin järkeilee myös vasemmalta laukova tamperelainen.

– Henkisesti pystyy valmistautumaan nyt helpommin, kun tietää suurinpiirtein, mitä on tulossa. Sveitsin pelien menoon totuttelu kesti hetken, mutta nyt on helpompi lähteä pelaamaan, kun on jotain esimakua.

Kannustava tyyppi ja suoraviivainen hyökkääjä

Viime keväänä 1999 syntyneet johdattivat Suomen toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen, mutta uusi projekti tarkoittaa aina monia uusia pelaajia. Marraskuun EFT-turnauksessa Ruotsi oli parempi rankkareilla, ja nyt puhtaasti uuden vuosituhannen pelaajista koottu joukkue saa tulikasteensa länsinaapuria vastaan. Ruotsilla mukana ovat edelleen 99-syntyneet, ja kun sinikeltaisilla ensikertalaisia on mukana neljä, Suomella niitä on peräti 13.

Suomi ei silti lähde nöyristelemään tai kumartelemaan.

– Totta kai me lähdemme kotiyleisön edessä hakemaan kahta voittoa kahdesta pelistä. Väännöt ovat varmasti tiukkoja, ja peli on kovaa sekä nopeaa.

Alle 19-vuotiaiden päävalmentaja Atte Juuti luonnehtii Hyrkköstä sosiaalisesti avoimeksi, kannustavaksi ja iloiseksi tyypiksi sekä kentällä suoraviivaiseksi laitahyökkääjäksi. Pelaaja itse tunnistaa sanoista itsensä.

– Tulen toimeen ihmisten kanssa hyvin, ja noita pelejäkin on mukava lähteä pelaamaan, kun joukkueessa on niin paljon hyviä kavereita jo pidemmältä ajalta. 2001 syntyneistä tulee varmasti sitten uusia kavereita. Pelillisesti vahvuuteni ovat hyökkäyspään viimeisellä neljänneksellä, ja pystyn antamaan hyviä ratkaisevia syöttöjä sekä viimeistelemään. Kokonaisvaltaisuus on parantunut, ja pärjään paremmin jo myös keskialueella ja omassa päässä.

Kun aina kuitenkin niitä parannettavia asioita täytyy kaivaa, ne liittyvät juuri omaan päähän.

– Pelinopeus etenkin kansainvälisissä otteluissa on niin paljon suurempi, että puolustaminen sekä hyökkääminen ovat vaikeampia toteuttaa. Kun pallon saa, aika on todella vähissä ja ainahan joka osa-alueella on kehitettävää. Pitää myös muistaa hioa niitä omia vahvuuksia, jotta ne myös pysyvät sellaisina spesialiteetteinä.

Tampereen viikonlopusta käynnistyy uuden joukkueen projekti kohti Halifaxin MM-kisoja Kanadassa ensi vuonna. Hyrkkönen haluaa olla kisakoneessa mukana ja himo kehittyä välittyy fiksun nuorukaisen puheista. Luotto uuteen maajoukkueryhmään on vankkumaton.

– Nyt kun “ysiysit” jäivät pois ja katseli 01-syntyneiden listaa, niin kyllähän sielläkin on tosi kovia nimiä. Kanadaan saadaan varmasti hyvä porukka aikanaan kasaan, ja se ryhmä alkaa muodostua tässä pikkuhiljaa ajan kuluessa. Tästä se homma lähtee.

Niin lähtee. Ja tätä hommaa seurattaessa kannattaa monien muiden pelaajien tavoin myös Hyrkkösen nimi painaa mieleen.

IMG_8263.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Esa Takalo

Jaa artikkeli