Erotuomarikoulutusta verkkoympäristössä - uusille erotuomareille valtakunnallinen koulutuspäivä 10. syyskuuta !

Uudet erotuomarikurssit tuovat koulutuksen nykyaikaan.

Erotuomarikoulutus on kokenut melkoisen uudistuksen viimeisen kesän aikana ja tärkeimpänä osana uudistuksessa on verkkoympäristön lisääminen koulutuskokonaisuuteen.

Uusi koulutusmalli tuo verkossa tehtävien osien kautta koulutukseen monimuotoisuutta ja joustavuutta vanhaan koulutusmalliin verrattuna.

Koulutusuudistusta johtava Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan jäsen Janne Koskinen pysähtyi hetkeksi kertomaan uudistuksesta.
 
Janne, miksi erotuomarikurssia lähdettiin uudistamaan?
– Meillä oli erotuomarivaliokunnassa lähtötilanteessa muutamia päätavoitteita. Ensinnäkin halusimme nykyaikaistaa kieltämättä aika raskasrakenteista koulutusta ja samalla tehdä siitä helpommin lähestyttävä ja siten houkuttelevampi. Toiseksi halusimme uudet erotuomarit nopeammin ”pillin varteen” harjoittelemaan, jottei alkuinnostus ja sen myötä motivaatio sammu.
 
Miten työ on edennyt?
– Vuoden 2015 marraskuussa koottiin työryhmä, jonka tehtävinä oli hahmotella kurssin uusi rakenne, tutustua eri verkko-opiskelualustojen ominaisuuksiin sekä suunnitella ja toteuttaa kurssilla käytettäviä opetusmateriaaleja. Talven ja kevään myötä suunnittelusta edettiin pikkuhiljaa toteutuksen asteelle eri osa-alueilla. Kesän aikana on keskitytty lähinnä Moodle-kurssialustan muokkaamiseen, kurssin viimeistelyyn ja kursseja vetävien kouluttajien perehdyttämiseen kurssialustan käyttöön.
 
Mitkä ovat merkittävimmät uudistukset koulutuksessa?
– Nyt käytännössä puolet kurssin opiskeluista suoritetaan verkkoympäristössä omaan tahtiin, sen sijaan että istuttaisiin tuntikaupalla luokkahuoneessa. Toki lähiopetuksella on edelleen oma roolinsa, mutta verkko-alustan kautta voimme tarjota kurssilaisille monipuolisia tehtäviä ja paljon erilaista opiskelun tukimateriaalia muun muassa videoleikkeiden muodossa.

– Kurssilaiset voivat myös palata näiden materiaalien pariin kauden aikana, mikäli jokin olennainen asia on päässyt unohtumaan. Lähiosiota on lyhennetty selvästi aikaisemmasta ja siitä on tehty toiminnallisempi. Pyrkimys on muun muassa jo tuomaroida kurssin aikana harjoituspelissä.
 
Onko pelaajataustaa huomioitu koulutuksessa?
– Kyllähän pelaajatausta auttaa aina erotuomaritoiminnassa. Tarvittaessa kouluttajat pystyvät kyllä räätälöimään koulutuksen kurssilaisten taustan mukaan.
 
Onko muita kuin peruskurssia uudistettu?
– Moodle-kurssialustaa on hyödynnetty jatkokurssien osalta siten, että tiettyjä valtakunnallisia koulutusteemoja viedään läpi verkko-opiskelutehtävien kautta koko maan tuomarikunnalle. Jatkokurssien kohdalla tarjotaan ensimmäistä kertaa myös mahdollisuutta suorittaa koko kurssi kotisohvalla verkko-opiskelun ja live-verkkoluentojen muodossa. Tästä hyötyvät erityisesti harvemmin asuttujen alueiden erotuomarit, joilla lähiopetukseen osallistuminen tarkoittaa monesti satojen kilometrien ajomatkoja.  
 
Millaisia erotuomareita salibandyssä tarvitaan?
– Vuorovaikutustaidot, rohkeus tarttua tilanteisiin ja ennakkoluuloton asenne uuden oppimiseen ovat varmaankin ne tärkeimmät ominaisuudet, joilla erotuomarihommissa pärjää tällaisessa jatkuvasti kehittyvässä ja suhteellisen nuoressa lajissa. Lajitausta ei ole välttämätön mutta sen myötä kehittynyt käsitys lajin luonteesta ja kulttuurista varmasti helpottaa varsinkin alkuvaiheessa erotuomaroinnin perusasioiden omaksumista.
 
Uusille halukkaille järjestetään valtakunnallinen uusien erotuomareiden päivä syyskuun 10. päivä. Tällöin ympäri Suomea järjestetään viisi kurssia, joille erotuomaritoiminnasta kiinnostuneet voivat saapua.

Janne, miksi nyt uudistetulle erotuomarikurssille kannattaa lähteä?
– Erotuomarointi on antoisa harrastus, jonka pystyy sovittamaan pelaamisen, valmentamisen tai opiskelun oheen. Tuomarihommissa saat hieman erilaista näkökulmaa lajiin, pääset haastamaan ja kehittämään vuorovaikutustaitojasi ja paineensietokykyäsi sekä saat uusia kavereita ja pienen rahallisen korvauksenkin harrastamisesta. Pelaajalisenssin omaaville peruskurssi on ilmainen, joten mitään isoja kustannuksia ei harrastuksen aloittamisesta koidu. Kannattaa tulla ennakkoluulottomasti kokeilemaan!

Syyskuun 10. päivä järjestetään seuraavat uusien erotuomareiden kurssit. Ilmoittaudu kurssille linkin kautta !

ESPOO, Aava-sali, Otahalli, Otaranta 6, Espoo -> Ilmoittaudu kurssille täällä.
TURKU, ABC-Auranlaakso, Kaarinantie 702, Turku -> Ilmoittaudu kurssille täällä.
OULU, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta Ry, Sammonkatu 6, Oulu (10.-11.9.) -> Ilmoittaudu kurssille täällä.
JYVÄSKYLÄ, KIHU- kokoustila, Hippos-halli, Kuntoportti 2,  Jyväskylä -> Ilmoittaudu kurssille täällä.
TAMPERE, ABC Lahdesjärvi, Automiehenkatu 39, Tampere -> Ilmoittaudu kurssille täällä.

Jaa artikkeli