Justus Kainulainen on veljessarjan tuorein tähti

Justus Kainulaisen MM-turnausta voi luonnehtia kliseisesti: Tulin, näin ja voitin.

Vuonna 1999-syntynyt nuorukainen toki tiedettiin ratkaisukykyiseksi pelaajaksi, mutta kuitenkin. Ja nyt sen tietää salibandymaailmaa seuraava yleisö Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Vai mitä tuumitte? Hattutemppu trilleriksi ja Suomen finaalipaikalle uhkaksi muodostuneessa välierässä Sveitsiä vastaan ja neljä osumaa seitsemästä MM-finaalissa. Ja syöttöpiste siihen vielä päälle. Ja koko MM-turnauksen ykköspyssy.tehoin 11+5=16 viiteen otteluun.

Näiden urotekojen edessä lähtee hattu päästä.

MM-loppuottelussa Kainulainen teki yhden turnauksen komeimmista maaleista. Pallo Ruotsin maalin edessä lavan kärjellä haltuun, vienti omien jalkojen välistä ja terävä veto maaliin. Harva lähtee moisen maalipaikan saatuaan yritäämään nähtyä kikkaa pelissä, jossa panoksena on MM-kulta. Se oli suoritus, joka vie todennäköisesti Ruotsin maalivahdin yöunet ja saattaa palata muistiin kummittelemaan tuonnempanakin.

Tavoitimme tuoreen maailmanmestarin pari tuntia MM-finaalin jälkeen joukkueen juuri päättäessä ruokailuaan MM-kisakaupunki Växjössä.

Mitkä ovat nyt tunnelmat kun pari tuntia finaalista on vierähtänyt?
– Aika hienot on fiilikset ei tätä voi sanoin kuvata. On tämä hieno ryhmä kaiken kaikkiaan.

Millaisena esityksenä näit MM-finaalin?
– Mun mielestä se oli aika hyvä peli meiltä. Oltiin hyvin pallolla ja luotiin riittävästi paikkoja. Oltiin myös kärsivällisiä ja saatiin tehtyä peliä. Ja homma lähti rullaamaan hyvin alusta asti.

Ennen MM-kisoja Ruotsin kanssa oli paljon tiukempia taistoja, mutta nyt olitte selkeästi parempia jokaisella pelin osa-alueella. Mistä luulet tämän johtuvan?
– Seurajoukkueissa on tehty hyvää työtä ja maajoukkueen valmennuksessa myös, mutta suurin syy on varmaan tämän joukkueen mahtava yhteishenki. Tämä on taitava joukkue.
          
Millaisia tavoitteita sinulla oli MM-kisoihin lähdettäessä?
– Ei oikeastaan muuta kuin että kultaa lähdettiin hakemaan ja se saatiin. Omat onnistumiset tulivat, kun pääsin pelaamaan hyvien jätkien kanssa. Silloin sitä tulostakin syntyy.

Viime U19 MM-kisoissa kaksi vuotta sitten valokeilaan nousi Justuksen veli Rasmus, joka kuului Suomen kantaviin voimiin myös maailmanmestaruuden Suomeen tuoneessa joukkueessa. Myös hän kohautti yleisöä mailataituruudellaan ja röyhkeydellään maalipaikoissa.

Rasmus tuli turnauksen pistepörssin kakkoseksi Ville Lastikan jälkeen tehoilla 4+8=12. Justus pisti paremmaksi ja valtasi MM-kisojen pistepörssin kärkipaikan tehoin 11+5=16. Niin kaksi vuotta sitten kuin nytkin, Suomi pelasi viisi MM-ottelua.

Kainulaisen perheessä on nyt kaksi nuorten MM-kultamitalistia, eikä MM-kullalla röyhistely ole yksinoikeus. 

MM-mitalien suhteen puntit ovat tasan, mutta veljellisen kisan hengessä, sinulla taitaa olla pieni etulyöntiasema pistepörssin voiton myötä?
– Kyllä tässä nyt pienen kuitin paikka on. On se juuri näistä tehopisteistä päässyt liikaa huomauttelemaan.   

Entä uran jatko? Mikä merkitys maailmanmestaruudella siihen on?
– Totta kai tämä antaa lisää motivaatiota jatkaa. On tämä hieno meriitti tähän mennessä vielä lyhyellä uralla.

Muuta kuin täyttä höyryä eteenpäin ja jäädään odottelemaan milloin LASBia edustava kaksikko nähdään miesten maajoukkueessa. Ja on siellä veljessarjassa vielä muitakin pelimiehiä.

Kuva: Calle Ström/IFF.

Jaa artikkeli