"Seurojen rooli on ollut todella merkittävä" - Pohjois-Karjalassa otettiin Säbäkipinä haltuun

Pohjois-Karjalassa loppusyksystä 2021 järjestetyn harrastepelaamisen työpajan tuotoksena käynnistettiin maakunnassa haastaja-,harraste- ja kerhoryhmille suunnatut Säbäkipinä-tapahtumat. Ensimmäiseen, Kontiolahdella pelattuun tapahtumaan, osallistui kahdeksan peliryhmää.

Kuluneen puolentoista kauden aikana Säbäkipinä-tapahtumien osallistujamäärää on kasvanut. Keskeisinä tekijöinä tässä ovat olleet Lieksan Into ja FB Factor, jotka ovat pitkäjänteisellä työllä ja peliryhmien mukaan tuomisella tapahtumiin mahdollistaneet kasvun. Kauden päätöstapahtumassa Lieksassa mukana oli peräti 23 peliryhmää.

FB Factorin Markus Holopainen näkee tyttösalibandyn erikoisseuran näkökulmasta, että Säbäkipinä-tapahtumista saadaan lisäpelejä tyttösarjoissa pelattujen pelien rinnalle. Nuorimmille ikäluokille tapahtumissa pelatut pelit ovat kauden ainoita, koska sarjatoimintaa ei ole vielä käynnistetty. Pohjois-Karjalan Säbäkipinä-tapahtumatoiminnan kasvun elementtinä Holopainen korostaa seuratoimijoiden roolia.

-Aktiivisten toimijoiden rooli on ollut tärkeää ja heidän verkostojen kautta on saatu mukaan peliryhmiä myös salibandyseurojen ulkopuolelta.

Kautta 2023-2024 kohti mentäessä Holopainen kannustaa lisää peliryhmiä mukaan toimintaan. Pohjois-Karjalassa Säbäkäpinä-tapahtumat ovat lähellä, peliryhmien ei tarvitse olla suuria ja säännöissä joustetaan mukavan ottelutapahtuman aikaansaamiseksi.

Itäisen alueen seuratoimintapäällikkö Mikko Kaksonen allekirjoittaa Holopaisen näkemykset seurojen roolista harrasteturnausten toteutumisessa.

-Seurojen rooli tapahtumien järjestämisessä ja mahdollistamisessa on ollut todella tärkeää. Täällä ei toistaiseksi löydy riittävästi harrastepeliryhmiä sarjatoiminnan ulkopuolelta, joten sarjoissa pelaavien joukkueiden mukanaolo tapahtumissa on ollut oleellista tapahtumien läpiviennin kannalta.

Kevään viimeisessä Säbäkipinätapahtumassa oli mukana myös Nurmeksen kerhoryhmän riveissä pelannut kuudesluokkalainen Juuso Tiainen.

Juuson mielestä hauskinta Lieksassa järjestetyssä Säbäkipinä-tapahtumassa oli pelaaminen kavereiden kanssa. Sählyn pelaamisen parhaimmiksi puoliksi hän kokee, kun saa juosta ja pelata kavereiden kanssa. Maalintekokin on mukavaa. Juuso aikoo olla myös mukana ensi kauden tapahtumissa, kun pallo laitetaan taas keskelle pelikenttää.

Kauden 22-23 Säbäkipinä-tapahtumiin Pohjois-Karjalassa osallistui peliryhmiä seuraavasta seuroista:

Lieksan Into
FB Factor
SBS Jekku
Tuupovaaran Urheilijat
LeBa-96
Josba juniorit
Nurmes
Lieksan Hurtat

Kuvat: Lieksan Into

Jaa artikkeli