SalibandyTV jatkaa kasvua – kaudella 2023–2024 jo yli 5000 ottelulähetystä

SalibandyTV on Salibandyliiton videoalusta, joka otettiin käyttöön syksyllä 2022. SalibandyTV:n toinen kausi toi voimakasta kasvua.

SalibandyTV on lyhyessä ajassa noussut isojen volyymien alustaksi. Kausittain striimataan tuhansia otteluita, ja rekisteröityneiden katsojien määrä lähestyy jo lukemaa 50 000.

Miksi SalibandyTV sitten on lähtenyt vetämään? Tärkeintä on tietenkin, että palvelun käyttö eli katsominen ja striimaaminen on helppoa ja yksinkertaista, mutta merkittäviä syitä löytyy myös rakenteista.

– Oivalluksia on oikeastaan kaksi: ensinnäkin SalibandyTV:n tavoitteena on keskittää kaikki lajin lähetykset yhteen alustaan, F-liiga on toki Sanomalla. Keskittämisessä ollaan jo aika hyvällä tiellä. Tämä onnistuu muun muassa siten, että palveluun voi tehdä vapaasti sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Toiseksi striimaaminen SalibandyTV:hen on ilmaista, ja valtaosa tuloista tiliytyy seuroille. Minun tietoni mukaan harva palvelu, jos mikään, varsinkaan Suomessa, pystyy seurojen kannalta yhtä hyvään tulonjakoon, Jussi Ojala Salibandyliiton viestinnästä kommentoi ja kertoo, että SalibandyTV:tä ja sen toimintamallia kohtaan on osoitettu kiinnostusta myös lajin ulkopuolelta.

– Arvopohja on vahva. Tässä mennään vahvasti suomalainen salibandy ja suomalaiset salibandyseurat edellä. Emme halua lähetellä niitä maltillisia lajissa pyöriviä euroja vaikkapa länsinaapuriin jollekin kaupalliselle toimijalle. Tarkoituksena ei ole painostaa maksullisiin lähetyksiin, vaan jos niitä kuitenkin tehdään, tarjotaan siihen mahdollisuus sekä sellainen alusta, joka jättää valtaosan euroista lajiin ja seuroille, Ojala alleviivaa.

Luvut todistavat SalibandyTV:n olevan kasvu-uralla. Salibandykauden 2023–2024 päätteeksi rekisteröityneitä katsojia oli 47 500 (kasvua edelliskaudesta 86 %) ja rekisteröityneitä seuroja 160 (+21 %). Otteluita striimattiin elokuusta 2023 huhtikuun loppuun 2024 lähes tasan 5 000 kappaletta (+69 %). Maksullisia näistä otteluista oli noin viidennes. Sekä maksullisten lähetysten että maksutapahtumien määrien kasvuprosentit ovat kolminumeroisia.

SalibandyTV:n kehitystyötä on tehty ja tehdään yhdessä Icareus Oy:n ja Visma Payn kanssa. Icareus on rakentanut SalibandyTV:n alustan, ja rahaliikenne pyörii Visma Payn kautta.

– Täytyy nostaa molemmille kumppaneille hattua. Molemmista firmoista löytyy päättävistä asemista salibandyihmisiä, ja on todella haluttu lähteä jeesaamaan suomalaisia salibandyseuroja. Esimerkiksi Visma Pay on tuottanut todella kätevän järjestelmän SalibandyTV:n maksuliikenteeseen. Seurojen ei tarvitse lähetellä laskuja, vaan homma pyörii automaattisesti ja kulutkin ovat maltilliset. Yhteistyö myös Icareuksen kanssa on todella mutkatonta ja tavoitteet yhteisiä, Ojala kehaisee.

Joku saattaa vielä muistaa, että SalibandyTV:n alkuaskeleet syksyllä 2022 olivat hieman kompuroivia kuten erilaisissa ICT-projekteissa aina ajoittain käy. Paljon on kuitenkin tapahtunut taustoilla, ja palvelu on pyörinyt jo pitkään vakaasti. SalibandyTV:hen on tehty useita sekä pieniä että isompia parannuksia.

– Kehitystä tehdään pala kerrallaan ja taloudellisesti kestävästi. Isoin parannus tältä keväältä on sarjavalitsimen uusiminen. Se toimii nyt kuten pitääkin, ja pelit on helpompi löytää. Kun palvelussa saattaa lauantai-iltapäivisin pyöriä samaan aikaan parhaimmillaan 50-60 striimiä, löydettävyyden on oltava kunnossa. Toki SalibandyTV:n lähetykset ovat koko ajan löytyneet kätevästi liiton tulospalvelusta, jossa on striimeihin suorat linkit, Ojala kertoo.

Integraatiota tulospalveluun on muutenkin kauden aikana kehitetty, ja nykyään esimerkiksi otteluiden katselusivulla näkyvät otteluiden tilastot. Kauden aikana tehtiin useita muitakin kehitystoimia kuten  tallenteiden yhdistämistoiminto ja striimaussovelluksen parannuksia sekä optimointeja striimien ostoon, luotettavuuteen ja käyttöliittymään yleisesti.

– Eteenpäin on menty, mutta paljon on varaa parantaa. Mahtavasti olemme saaneetkin päteviä parannusehdotuksia varsinkin striimaajilta, joita on jo yli 900. Seuraavaksi kehityslistalla ovat muun muassa maksullisten striimien paketointitoiminto seuroille, erilaiset turnaustoteutukset ja älytv-sovellukset. Samoin entistä parempi integrointi tulospalveluun, jonka myötä pelikello, tulostaulu ja maali- ja jäähygrafiikat tulevat suoraan lähetyksiin ilman että kuvaajan tarvitsee tehdä mitään.

SalibandyTV porskuttaa siis kaudella 2024–2025 entistä voimakkaammin. SalibandyTV:stä voi katsella niin Suomen eri maajoukkueiden otteluita, Naisten Divaria, Inssi-Divaria ja Suomen Cupia kuin lukuisia eri aikuisten alempia sarjoja ja junioriotteluitakin.

– Jos et ole katsojana tai seuran/joukkueen edustajana vielä päässyt SalibandyTV:n kyytiin, mukaan ehtii hienosti. Minuun ja/tai päivystävään SalibandyTV:n tukeen saa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä. Neuvomme, jeesamme ja vastaamme ihan jokaiseen kysymykseen ja palautteeseen.

Tietopaketti: kaikki olennainen SalibandyTV:stä

Jaa artikkeli