Korona ja salibandy – missä mennään ja mitkä ovat seuraavat askeleet?

Koronan vuoksi vaillinaiseksi jäänyt salibandykausi 2020-21 alkaa olla ohi niidenkin sarjojen osalta, joita on rajoitusten salliessa pystytty pelaamaan.

Viimeisimpänä toimenpiteenä liiton hallitus päätti 27.4. kokouksessaan, että loppujakaan vielä keskeytyksissä olevia alle 12-vuotiaiden junioreiden sarjoja ei enää avata. Muutamilla alueilla junioreiden sarjat jatkuvat vielä hetken aikaa. Alueittaiset tiedot tilanteesta löytyvät täältä.

Yhteenvetona todettakoon, että liiton sarjapeleistä koronan vuoksi saatiin kaudella 2020-21 pelattua reilut 40 % suunnitellusta. Vain pääsarjat (F-liiga naiset ja miehet sekä Divari) voitiin viedä läpi täydessä laajuudessa. Koska kaudella 2020–21 moni sarja jäi keskeytyksiin, liiton hallitus linjasi helmikuussa osallistumismaksujen hyvityksistä ja palautuksista.

– Kauden 2020–21 ollessa likimain ohi, haluan kiittää koko salibandy-yhteisöä kärsivällisyydestä, jolla linjauksiin ja rajoituksiin on suhtauduttu kuin myös saamastamme tuesta vaikean tilanteen edessä, toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta lausuu.

– Peli kuuluu kaikille ja pelaamisen edistäminen mahdollisimman laaja-alaisesti on liiton perustehtävä. Viimeisen vuoden aikana se ei ole ollut valitettavasti mahdollista kuin ajoittain. Liikunta ja urheilu ei kuitenkaan ole erillinen osa yhteiskuntaa.

– Niin ikävältä kuin se monesta on varmasti tuntunut, olemme liittona perustaneet päätöksemme maan hallituksen, terveysviranomaisten ja Olympiakomitean jäsenilleen antamiin suosituksiin. Tilanteen vakavuus on kuitenkin ymmärretty seuroissa. Iso kiitos tästä.

Koronatilanne on kehittymässä suotuisampaan suuntaan ja maan hallitus laatinut/laatimassa exit-strategiaa yhteiskunnan avaamiseksi ja rajoitusten höllentämiseksi.

Salibandyliitto on Olympiakomitean ja muiden urheilujärjestöjen kanssa ottanut kantaa hallituksen exit-strategiaan. Liikunta- ja urheiluyhteisö näkee, että luonnoksessa exit-strategiaksi on merkittäviä epäkohtia liikunnan ja urheilun näkökulmasta.

Tilannekuva nyt

Viimeisimmän (28.4.) arvion mukaan kuusi sairaanhoitopiiriä on leviämisvaiheessa, viisi kiihtymisvaiheessa ja kymmenen perustasolla.

Lisätietoa ja ajantasaiset ohjeistukset, suositukset ja määräykset koronavirusepidemiasta Valtioneuvoston, THL:n ja AVI:n sivuilla.

Salibandyliitto tähdentää, että kaikessa toiminnassa noudatetaan edelleen paikallisten viranomaisten ja Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.

Olympiakomitean suositukset terveysturvalliseen toimintaan koronaepidemian kaikissa vaiheissa (perustaso, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe):

– Toimintaan ei saa osallistua, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Oireisen on hakeuduttava koronavirustestiin ja omaehtoiseen karanteeniin ohjeistuksen mukaisesti.

– Yli 12-vuotiaat (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) käyttävät kasvomaskia harjoittelun ulkopuolella. Kasvomaskin käytössä huomioidaan siihen liittyvät ohjeet.

– Harrastustoimintaan kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat, toimihenkilöt ja välttämättömät huoltajat. Valmentajat, toimihenkilöt ja huoltajat käyttävät kasvomaskia harrastustoiminnan aikana.

– Harrastustoimintaan osallistuvat menevät harrastustilaan, kun edelliset osallistujat ovat lopettaneet oman harrastustoimintansa ja poistuneet harrastustilasta. Oman harrastustoiminnan alkamista ei mennä odottamaan harrastustilaan.

– Puku- ja pesuhuonetiloja ei käytetä tai niiden käyttö on hyvin rajattua.

– Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen harrastustoiminnan. Käsidesiä on oltava saatavilla harrastustoiminnan aikana.

Tarkemmin Olympiakomitean 20.4. antamat suositukset lajien toimintaan näet täällä.

Salibandyliiton koronaryhmä seuraa koronatilannetta ja viestii muutoksista harrastustoimintaan.

Seuraavat askeleet

Liiton sarjatoimintaan liittyvät toimenpiteet suuntautuvat nyt ensi kauteen, jonka valmistelut on aloitettu normaalin aikataulun mukaisesti. Kauden 2021–22 tärkeitä tietoja eri sarjojen osalta on koottu kausi-infoon. Suosittelemme tutustumaan dokumenttiin, joka löytyy täältä.

– Täytyy uskoa ja luottaa siihen, että ensi kaudesta saadaan taas normaalimpi. Sitä ennen jokainen toivottavasti saa uutta peli-intoa seurojen ja liiton normaalia huomattavasti tuhdimmasta kesätarjonnasta, Ilmivalta kannustaa.

Seurojen järjestämiin kesäkauden tapahtumiin on tarjolla myös taloudellista tai toiminnallista tukea. Kaikki haussa olevat seuratuet löydät täältä.

Kesäkauden uutuus on junioreille tarkoitettu mestaruusturnaus heinä-elokuussa.

Kesän ohjelmistoon kuuluvat myös viime vuosilta tuttu SunSäbä-kiertue ja perinteinen Tupla+ Katusählykiertue. Ne starttaavat 12.6.

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli