Olympiakomitea ja jäsenjärjestöt lausuvat: Hallituksen exit-strategiassa merkittäviä epäkohtia

Olympiakomitea ja sen 119 jäsenjärjestöä ovat jättäneet yhteisen lausunnon hallituksen exit-strategiasta. Liikunta- ja urheiluyhteisö näkee, että luonnoksessa exit-strategiaksi on merkittäviä epäkohtia liikunnan ja urheilun näkökulmasta.

– Ehdotettu liikunnan ja urheilun rajoituksien purkamisen aikataulu ei ole millään muotoa oikeasuhtainen etenkään, kun sitä vertaa esitettyihin yhteiskunnan muiden osa-alueiden rajoituksien purkamisen aikatauluihin, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

– Emme halua vastakkainasettelua, mutta pidämme täysin kohtuuttomana sitä, että aikuinen voi mennä baariin, mutta 13-vuotias ei saa mennä liikuntakerhoon.

– Nuorten harrastustoiminnan vapauttamisen tulee tapahtua huhtikuussa purkamisen ensimmäisessä aallossa, jossa myös ravintolarajoituksia aletaan keventää. Mikäli exit-strategia toteutuisi hallituksen esittämässä muodossa, se vain jatkaisi negatiivisten vaikutusten kuormaa ja heikentäisi entisestään nuorten hyvinvointia.

Liikunta- ja urheiluyhteisön lausunnon pääkohtina on, että lasten (vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneet) harrastaminen tulee todeta selkeäsanaisesti rajoituksista vapaaksi, nuorten harrastustoiminta tulee avata ensimmäisestä vaiheesta alkaen ja aikuisten toimintaan kohdistuvien rajoituksien purkamista tulee aikaistaa.

– Lopullisessa suunnitelmassa on todettava selkeästi, ettei lapsiin kohdistu eikä kohdisteta rajoituksia. Lasten tulee voida harrastaa jo nyt niin ulkona kuin sisätiloissa. Toivomme, että hallitus huomioi näkemyksemme exit-strategian viimeistelyssä, sanoo Salonen.

– Salibandyn pelaajat, erityisesti lapset ja nuoret, ovat toimineet esimerkillisen vastuullisesti koronan ehkäisyssä. Harjoituksia ja pelejä pitää voida jatkaa niin pian kuin suinkin mahdollista. Uskon vahvasti, että jo kesällä päästään hakemaan vauhtia tulevaan, kunnon pelikauteen, näkee Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

– Liikunta- ja urheiluyhteisö on toiminut vastuullisesti viranomaisten ohjeistuksia noudattaen koronaepidemian vastaisessa taistelussa. Lajeissa on kuluneen reilun vuoden aikana luotu turvallinen kehikko harjoittelulle ja kilpailemiselle. Urheiluseuratoimintaan liittyvät koronavirustartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet harvinaisia urheilun kokonaisuuteen nähden, Salonen muistuttaa.

Lue enemmän: Olympiakomitean ja jäsenjärjestöjen yhteinen lausunto löytyy täältä (pdf).

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli