Fanikulttuuria ja parempia tapahtumia – Salibandyliiton tapahtumasektorin painotukset uusiksi

Satsausta fanikulttuuriin ja tapahtumiin: Finaalisarjaan huipentuvat kevään pudotuspelit, tapahtumamanuaali kaikkien käyttöön, MM-kotikisojen valmistelu.

Muutimme Salibandyliiton tapahtumasektorin painopistealueita merkittävästi sen jälkeen, kun Superfinaalista siirryttiin finaalisarjoihin.

Muutimme Salibandyliiton tapahtumasektorin tehtäviä alkusyksystä 2018 vuosikalenterin muututtua olennaisesti miesten ja naisten Salibandyliigojen siirryttyä Superfinaalista finaalisarjoihin. Sektorilla toimii yksi päätoiminen työntekijä, tapahtumien ja fanikulttuurin kehityspäällikkö Janne Bruun. Lisäksi tapahtumiin liittyviä vastuita on sekä SSBL Salibandy Oy:n että Salibandyliiton toimihenkilöiden tehtäväkuvissa.

45303997945_59fbd36f87_k_1.jpgSuperfinaalin ja edellisen kansainvälisen tapahtumakalenterin aikakaudella tapahtumatuotantojen osuus oli silloisen tapahtumapäällikön työajasta noin 85%, joista keskimäärin 40% kohdistui suoraan Superfinaaliin. Keväällä 2018 Superfinaalien lisäksi muuttui merkittävästi myös kansainvälinen maaottelukalenteri, minkä seurauksena varsinaisten tapahtumatuotantojen osuus tapahtumapäällikön työajasta väheni tuntuvasti. Tämä mahdollisti sen, että jo aiemmin tapahtumapäällikön toimenkuvaan sisältyneeseen, mutta käytännössä resurssien puutteen takia pienelle huomiolle jääneeseen kehitystyöhön pystytään nykyään resursoimaan työaikaa huomattavasti enemmän.

Salibandyliigojen ottelutapahtumien sekä salibandyn tapahtumaosaamisen kehittämisen lisäksi vuoden 2020 joulukuussa pelattavat miesten MM-kotikisat loivat tarpeen myös fanikulttuurin konkreettisille kehitystoimille. Tämän vuoksi entiseen tapahtumapäällikön tehtävänkuvaan liitettiin olennaisena painopistealueena myös maajoukkueiden ja lajin fanikulttuurin kehittäminen. Samalla tapahtumapäällikön työnimike vaihtui tapahtumien ja fanikulttuurin kehityspäälliköksi.

Onnistuimme Prahassa

Olemme jo tehneet konkreettisia toimenpiteitä kehitystyön saralla. Järjestimme Prahan MM-kisoissa suomalaisfaneille ennenkuulumattomat oheistapahtumat fanitapaamisineen, otteluennakoineen ja iltajuhlineen. Tilaisuuksiin osallistui kaiken kaikkiaan noin 1 500 suomalaista ja joitakin kymmeniä ulkomaalaisiakin. Huipennuksena näimme TV-ruuduillakin joukkueen MM-pokaalin nostamiset noin 500-päisen suomalaisfanikatsomon edessä.

45303998285_5245a8e68a_k.jpg

Salibandyliigan konkreettisena kehitystyönä lanseerasimme kohta päättyvälle runkosarjakaudelle 2018-2019 tapahtumaotteluiden tukipaketin. Miesten Salibandyliigan seuroilla oli nyt ensimmäistä kertaa mahdollista yhteisellä haulla hakea taloudellista ja/tai toiminnallista tukea tietylle, poikkeuksellisen panostuksen ottelutapahtumilleen. Myönsimme tukea kahdeksalle seuralle yhdeksään tapahtumaotteluun yhteensä 21 000 euron edestä. Tuen maksoi SSBL Salibandy Oy. Tapahtumaotteluiden yleisökeskiarvo oli 1 518 katsojaa, kun koko Salibandyliigan yleisökeskiarvo päättyneellä runkosarjakaudella oli 661 katsojaa.

Lisäksi teimme miesten Salibandyliigan otteluissa ottelutapahtumien seurantaa, joista on kustakin laadittu ottelutapahtuma-analyysi, jossa on arvioitu eri tapahtumaosa-alueiden laatua sekä annettu konkreettista palautetta tapahtumien kehittämiseksi. Ottelutapahtuma-analyysejä olemme runkosarjan loppuun mennessä laatineet 21 kappaletta ja jokaisen liigaseuran kotiottelu olemme arvioineet ainakin kertaalleen. Olemme toimittaneet ottelutapahtuma-analyysit seuroille ja heidän niin toivoessaan niitä on käyty yhdessä läpi.

Kevään ratkaisupelejä ja maaotteluita

Kehitystyö kuitenkin jatkuu ja tuotamme huippu-urheilutapahtumia jatkossakin Salibandyliiton toimesta. Kevät tuo mukanaan pudotuspelit, jotka huipentuvat finaalisarjoihin. Salibandyliiton hallituksen päätöksen mukaisesti finaalisarjojen tapahtumien järjestelyvastuu on kotijoukkueiden, mutta Salibandyliiton ja SSBL Salibandy Oy:n osallistuminen finaalisarjojen ottelutapahtumien järjestelyihin on aiempia finaalisarjoja merkittävämpää.

32051363807_76017de0a7_k.jpg

Keskitämme miesten finaalisarjojen lipunmyynnin Lippupisteen järjestelmiin. Tapahtumien viestintää ja markkinointia suunnittelemme sekä toteutamme yhdessä seurojen kanssa. Poikkeuksellisia tapahtumajärjestelyjä, kuten toivottavia jää- ja messuhalliotteluita, tuemme taloudellisesti ja toiminnallisesti. Kevät näyttää, millaisia ratkaisupelit ovat Superfinaali-aikakauden jälkeen.

Kansainvälisiä otteluita pelataan kahdessa tapahtumassa syksyllä 2019, kun ensi syyskuun 6.-8. naiset pelaavat kolmen maan turnauksen, johon Suomen lisäksi osallistuvat Tshekin ja Sveitsin joukkueet. Marraskuun 8.-10. miesten maajoukkue esiintyy Euro Floorball Tour -turnauksessa viimeistä kertaa kotikentällään ennen MM-kotikisoja 2020. Mukana turnauksessa ovat miesten joukkueiden lisäksi alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueet Suomesta, Ruotsista, Tshekistä ja Sveitsistä.

Keskeisin kehitystyön toimenpide on fanikulttuurin kehityssuunnitelman laatiminen kevään 2019 aikana. Tavoitteenamme on maksimaalinen sitoutuneiden fanien määrää kotikisoissa 2020 sekä valmistautua aikaan kotikisojen jälkeen. Salibandylla on valtava potentiaali myös fanien sitouttamisen ja fanikulttuurin kehityksen saralla. Sen osoittivat jo Prahan tapahtumat viime joulukuussa.

Jatkamme myös Salibandyliigan ottelutapahtumien kehitystyötä, jotta ottelutapahtumien yleisömäärät kasvavat entisestään.

46992955911_58897130ff_k.jpg

Lataa ja lue tapahtumajärjestelyiden käsikirja

Olemme laatineet tapahtumajärjestelyiden käsikirjan seurojen avuksi suuremman kokoluokan salibandytapahtumien järjestämiseen sekä Salibandyliiton tapahtumajärjestelyiden perehdytysmateriaaliksi. Se tarkastelee tapahtumajärjestelyitä Salibandyliiton toimintatapojen näkökulmasta, mutta on varmasti sovellettavissa myös muihin toimintaympäristöihin.
Käsikirjan runkona on toiminut aiemmin luomamme tapahtumajärjestelyiden projektinhallintataulukko, joka toimii käytännön työkaluna tapahtumaprojektien johtamisessa ja hallinnassa. Työkalu on rakentunut nykyiseen muotoonsa vuosien saatossa kymmenien tapahtumaprojektien – maaotteluiden, Superfinaalien ja muiden Salibandyliiton omien tuotantojen – käytännön kokemusten muokkaamana ja elää edelleen tarpeen mukaan. Työkalu on myös nyt kaikkien ladattavissa ja suosittelemme sitä kokeiltavaksi myös esimerkiksi seurojen tapahtumissa, tarvittaessa muokkaamalla sitä käyttäjän tarpeiden mukaisesti.

Tapahtumajärjestelyiden käsikirja on ladattavissa täältä

Liity maajoukkueiden fanirekisteriin
Liity maajoukkueiden fanien Facebook-yhteisöön

Ole yhteydessä:

Janne Bruun

Kehityspäällikkö – tapahtumat & fanikulttuuri


janne.bruun(at)salibandy.fi
 0400 529 036

32051376077_f63f4c52e3_k.jpg

Kuvat: Juhani Järvenpää, Jarmo Koskela ja Ville Vuorinen

Jaa artikkeli