"Ytimenä luottamus valmennettaviin" – Uusi kirja Petteri Nykystä ilmestyy syksyllä

Moni jäi ilman Petteri Nykystä kertonutta Alkemistia painoksen loputtua kesken, mutta syksylle on luvassa jatkjoa ja päivitystä tarinaan.

Tulevassa syksyssä on muutakin odotettavaa kuin salibandykauden alku. Elokuussa nimittäin ilmestyy Oskari Saaren kirjoittama kirja Petteri Nykky – Menestyksen tie.

Tulevan kirjan pohjana on Oskari Saaren Petteri Nykystä 2011 kirjoittama menetysteos Alkemisti, joka myytiin kaupoista loppuun monen kiinnostuneen jäädessä ilman omaa kappaletta.
– Nyt on tarkoitus saattaa Alkemisti ajan tasalle eli luvassa on laajennettu ja pidennetty laitos, jossa tuodaan tarina ajan tasalle, Oskari Saari vinkkaa.
– Petterin ajattelussa on tällä välin tapahtunut muutoksia entistä monipuolisempaan suuntaan, ja nyt kirjassa on mahdollisuus hahmottaa asioita, joita en silloin ehkä vielä nähnyt.

Alkemisti vei lukijansa elävällä otteella kulissien taakse pukukoppeihin ja Petteri Nykyn valmennustiimin palavereihin, ja lähestymistavaltaan samanlaista luettavaa on luvassa lisää.
– Kirjan alkuhan pysyy käytännössä samana, ja pyrkimys on, ettei tyyli muutu kesken kirjan vaan pysyy kasassa. Tarkoitus on kertoa, minkälaisilla ajatuksilla Petteri Nykky valmentaa, ja sisällöstä riittää ammennettavaa urheilun ulkopuolellekin. Salibandyn kautta ollaan kuitenkin liikkeelle, ja kirjassa käydään läpi vaikeuksiakin ja Petterin paluuta Suomen maajoukkueen valmentajaksi. Fokus on enimmäkseen Nykyssä maajoukkuevalmentajana eikä niinkään seurajoukkueissa.

Saaren 2015 ilmestynyt kirja Aki Hintsa – voittamisen anatomia on myyntimenestys ja kerännyt roppakaupalla ylistystä. Vaikka se kertoo parhaiten Formula 1 -tähtien lääkärinä tunnetun Hintsan tarinan, se on luettavissa monesta eri näkökulmasta. Samaa monikulmaisuutta on luvassa tulevassa kirjassa.
– Seuraavan kirjan itsestään selvä kohdeyleisö ovat tietysti kaikki salibandysta kiinnostuneet, mutta siitä on helposti laajennettavissa koko urheiluun ja valmentamiseen. Salibandy -nimisen pelin valmentaminen sinänsä ei ole ykkösjuttu vaan luvassa on luettavaa myös laajemmalle valmentamisesta ja johtamisesta kiinnostuneelle yleisölle. Aki Hintsasta kertovan kirjan jotkut lukivat formulakirjana, jotkut yleisemmin urheilukirjana ja jotkut elämäntaito-oppaana, ja ehkä samalla tavalla kukin lukija saa tulevasta kirjasta asioita irti itselle sopivasta näkökulmasta, kirjailija miettii.

Oskari Saari tuntee Petteri Nykyn pitkältä ajalta, ja tulevan kirjan sisältöä silti liikaa spoilaamatta hän uskaltaa kertoa, mikä hänen silmissään tekee Nykyn johtamistyylistä poikkeuksellisen.
– Minusta se perustuu kaiken kaikkiaan radikaaliin tapaan valmentaa, ja ytimenä on se, kuinka paljon hän luottaa valmentamaansa ryhmään. Luottamuksen ja urheilijoiden aidon oman vastuunoton myötä Nykky pyrkii oikeasti häivyttämään itsensä taustalle, Saari tiivistää.
– Kun olen kysynyt asiasta Nykyn valmentamilta pelaajilta, miten heitä on valmennettu, pelaajat kokevat tulleensa poikkeuksellisen hyvin valmennetuiksi ja arvostavat Nykkyä. Monen ura on jopa lähtenyt ihan uudelle tasolle. Silti kun pelaajilta kysyy, miten heitä on valmennettu, he eivät oikein ole osanneet vastata. Nykyn toimintatapa on lähellä Laotsen vanhaa viisautta, jonka mukaan johtaja on parhaimmillaan, kun ihmiset tuskin huomaavat hänen olemassaoloaan. Kun hänen työnsä on tehty ja tavoite saavutettu, he sanovat: me teimme sen itse.

Vappuun mennessä oli kirjan uutta osuutta valmiina jo 60 liuskaa, ja Petteri Nykky – menestyksen tie ilmestyy WSOY:n kustantamana elokuussa.

WSOY:n sivuille

a.jpg

Jaa artikkeli