Tule mukaan tekemään tapahtumia – tätä kaikkea vapaaehtoistoiminta antaa

Tule Sinäkin mukaan toteuttamaan vapaaehtoisena Salibandyliiton tapahtumia. Erika Svahn ja Tommi Palonen kertovat, mitä kaikkea toiminta on mukaan lähteneille tarjonnut.

Salibandyn MM-kisat, Superfinaalit, EFT-turnaukset… Minkään näistä hienoista tapahtumista järjestäminen ei olisi onnistunut ilman Salibandyliiton arvokasta osa-aluetta: vapaaehtoisia. Syksyn 2019 aikana vapaaehtoisia haetaan marraskuun 8.-10.11. Hämeenlinnassa, Tampereella ja Vantaalla järjestettävään miesten sekä alle 19-vuotiaiden Euro Floorball Tourin maajoukkueturnaukseen, joka toimii ensimmäisenä näyttöpaikkana MM-kotikisojen 2020 vapaaehtoistehtäviin.

– Vapaaehtoiset toimivat tapahtumissa monissa eri rooleissa, kuten toimitsija-, asiakaspalvelu-, tapahtuman hallinnon ja logistiikan tehtävissä, Salibandyliiton tapahtumista ja fanikulttuurista vastaava kehityspäällikkö Janne Bruun kertoo.
– Esimerkiksi Erika Svahn vastasi kevään 2018 Superfinaalin lipunnoutopisteen asiakaspalvelutiimin toiminnasta oman toimintonsa esimieshenkilönä.

– Aloitin vapaaehtoishommat noin 16-vuotiaana SB Vantaan eri joukkueiden otteluiden toimitsijana ja muissa avustavissa tehtävissä, Erika Svahn muistelee.
– Ensimmäinen tehtäväni Salibandyliiton tapahtumissa oli vuonna 2009, kun Turussa järjestettiin U19-poikien MM-kisat. Kisojen jälkeen alkoikin Nuorten ryhmän toiminta, jonka kanssa järjestimme salibandypisteen Your Move -tapahtumaan. Joulukuussa 2010 pelattiin miesten MM-kisat, joissa toimin jäähyvalvojana. Pidän edelleenkin MM-kisojen finaalia yhtenä hienoimpana kokemuksena vapaaehtoisena, fiilis Hartwallilla oli mitä mahtavin. Tämän jälkeen olen ollut mukana Suomi–Ruotsi-otteluissa, Champions Cupeissa ja EFT-turnauksissa. Vuonna 2015 järjestetyissä naisten MM-kisoissa toimin ensimmäistä kertaa team guidena Tshekin maajoukkueelle. Superfinaaleissa olin mukana kaikilla kerroilla niin jäähyvalvojana kuin asiakaspalveluvastaavanakin, Svahn kertoo.
– Suurin osa omista vapaaehtoistehtävistäni on liittynyt jollain tavalla tapahtumien järjestämiseen sekä tapahtumassa toimimiseen. Jonkin verran tulee myös ohjattua eri tahojen salibandykerhoja sekä ylipäätänsä esiteltyä lajia uusille potentiaalisille harrastajille. Muutamia kertoja olen myös ollut mukana Czech Open -turnauksessa toimitsijana, ja viime jouluna pääsin mukaan Prahan miesten MM-kisoihin VIP-emännäksi. Satunnaisesti olen ollut mukana muissakin kuin salibandytapahtumissa, muun muassa huhtikuussa pelatuissa jääkiekon naisten MM-kisoissa sekä ratsastuksen GP-Finaalissa. Viime kesänä kesäloma kului vauhdilla Englannissa poolotallilla avustaessa.
Tehtävät antavat osallistujalle paljon ja monenlaista.
– Parasta on toimia muiden vapaaehtoisten kanssa ja olla osa sitä porukkaa, joka mahdollistaa tapahtumien järjestämisestä. Vapaaehtoistehtävät myös antavat valmiuksia toimia erilaisten ihmisten kanssa, ja erityisesti isoissa kansainvälisissä turnauksissa pääsee myös hyödyntämään omaa kielitaitoa. Turnauksien ja ylipäätänsä tapahtumien työtehtävien monipuolisuus tekee hommista mielenkiintoista eikä tylsää hetkeä pääse tulemaan. Vapaaehtoistyöt eivät myöskään sido monesti pitkäksi aikaa, Svahn listaa hyötyjä.

Salibandyliiton tapahtumien toteutukseen osallistui vuoden 2018 aikana noin 250 vapaaehtoista, ja vuonna 2017 määrä oli vielä suurempi eli noin 450 henkilöä.

Vapaaehtoistehtävien tuoma kokemus on auttanut monia kartuttamaan ammattitaitojaan, joista he ovat hyötyneet työelämässään tai työnhaussa. Salibandyliitto kirjoittaa halukkaille vapaaehtoistoimijoille heidän tehtävistään toimintatodistuksia, joita he voivat käyttää esimerkiksi työhakemusten liitteinä.
– Moni vapaaehtoisista on myös näyttöjensä ja kokemuksensa seurauksena päässyt tapahtumien esimies- ja muihin vastuutehtäviin, jopa palkkioperusteisesti. Esimerkiksi Tommi Palonen on jo parin vuoden ajan toiminut tapahtumiemme luottorakentajana, ja hänen palveluitaan on ostettu myös hänen yrityksensä kautta, Janne Bruun vinkkaa.

Palonen onkin ehtinyt olla mukana todella monipuolisesti.
– Olen toiminut vapaaehtoistehtävissä varsin laajalla rintamalla ollen mukana apuvalmentajana, joukkueenjohtajana, matkanjohtajana, liigaseuran ottelutapahtumaryhmän jäsenenä, kuuluttaja-DJ:nä, makkaramyyjänä, tapahtumajärjestäjänä, varustevastaavana, huoltotiimin apuna, videokuvaajana ja videovastaavana, maalikoosteiden sekä myynti- ja markkinointimateriaalien tekijänä, selostajana, juontajana, ottelutapahtumavastaavana, erotuomarina, toimitsijana, tulospalveluvastaavana, muuttoapuna, AV-tiimin vetäjänä ja AV-järjestelmäsuunnittelijana, hallipäällikkönä, kuljetus- ja logistiikkatehtävissä kuorma- ja linja-autokuljettajana, matto- ja mainosasentajana, talkootiimien vetäjänä ja erilaisissa tapahtumarakennustehtävissä, Tommi Palonen listaa.
– Ensimmäinen ”oman seuran” eli Kooveen ulkopuolinen tapahtuma taisi olla Tampereella vuonna 2013 järjestetty EFT-turnaus, johon haimme vaimoni Elina Palosen kanssa toimitsijatehtäviin. Vapaaehtoistehtävien pariin minua veti ja vetävät edelleen kiinnostus ja rakkaus itse lajiin mutta myös kiinnostus kaikkiin ottelutapahtumien järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyviin asioihin. Halu auttaa ja mahdollistaa niin pelaajien pelaaminen kuin myös valmentajien valmentaminen ja fanien fanittaminen pitänevät minut jatkossakin näissä kuvioissa.

Palonen on ehtinyt huomata, mikä vetää mukaan yhä uudelleen ja uudelleen.
– Osaavat ja oikealla asenteella varustetut ystävät ja kollegat, yhteen ja samaan hiileen puhaltava työyhteisö, yhdessä tekeminen ja yhdessä onnistuminen. Toisten auttaminen ja huomioonottaminen – avun antaminen ja saaminen. Paras kiitos vapaaehtoistyölle ovat mielestäni tyytyväiset pelaajat, taustatoimijat ja fanit sekä lisäksi kaikkien eri osapuolten välinen kunnioitus ja arvostus.

Vapaaehtoistehtävissä aloittanut Tommi Palonen työskentelee nykyään lajin parissa myös palkkiota vastaan.
– Muutamien pienten kansainvälisten turnausten ja niihin liittyvien vapaaehtoistehtävien jälkeen pääsin mukaan vuoden 2015 joulukuussa Tampereella järjestettyjen naisten MM-kisojen talkoo-organisaatioon vastuualueinani Hakametsän jäähallin hallipäällikkyys ja rakennus- ja IT-talkootiimien vetäminen. Olen lisäksi ollut mukana kuljetuslogistiikkatehtävissä ja rakennustehtävissä kaikissa Superfinaaleissa ja esimerkiksi Seinäjoella järjestetyssä Champions Cupissa. Tällä hetkellä autan Salibandyliittoa ja SSBL Salibandy Oy:tä parhaani mukaan erilaisissa tapahtumajärjestelyissä, kuljetuslogistiikassa, maajoukkueiden tapahtumissa ja turnausmatkoissa sekä erilaisissa videointitehtävissä, Palonen luettelee.
– Odotan innolla tulevia tapahtumia kuten ensi vuonna Suomessa pelattavia miesten MM-kisoja.
Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tien itselle läheisen lajin pariin myös vapaaehtoistehtävien kautta, sillä vapaaehtoistehtävät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden päästä ”kulisseihin” näkemään miten tapahtumat rakennetaan ja mitä minkäkin itsestään selvänkin asian toteuttaminen todella vaatii. Hyvässä porukassa ja oikealla asenteella tekemisessä hiukan raskaammatkaan hommat eivät tunnu työltä, Palonen muistuttaa.

Lue lisää Salibandyliiton vapaaehtoistoiminnasta

Salibandyliitto kerää jatkuvasti uusia vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita henkilöitä vapaaehtoisrekisteriinsä. Vapaaehtoisrekisteriin liittyneet henkilöt saavat kohdennettua viestintää Salibandyliiton ja halutessaan myös salibandyseurojen vapaaehtoistoiminnasta, kuten tapahtumien vapaaehtoisrekryistä.

Ensimmäiset vapaaehtoisten kisapassit tullaan hyvien näyttöjen perusteella leimaamaan jo marraskuun turnauksen jälkeen. EFT:n vapaaehtoishaku käynnistyy syyskuussa ja liittymällä vapaaehtoisrekisteriin saat siitä ensi tilassa tiedon sähköpostiisi.

Tapahtumien vapaaehtoisena pääset kokemaan tapahtumaelämyksen uniikilla tavalla, tapahtuman keskipisteessä. Tehtävissä pääset työskentelemään ammattilaisten ohjauksessa, oppien uutta ja haastamaan halutessa itseään. Tapahtumien aikana tapaa lukemattomia uusia tuttavuuksia ja tehtävien välillä ehtii varmasti myös nauttimaan otteluista ja tapaamaan lajin tähtipelaajia ja -persoonia.

Kokemus- ja osaamispankin kasvattamisen lisäksi vapaaehtoistoiminnassa tapaa uusia tuttavuuksia, joista moni on muuttunut myös kestäväksi ystävyydeksi.

Salibandyliiton vapaaehtoisrekisteriin voi liittyä täyttämällä lomakkeen joka löytyy osoitteesta https://salibandy.fi/palvelut/vapaaehtoistoiminta/

vaparit_hartsu_2018.jpg

Jaa artikkeli