Suomi kliinisesti neljän joukkoon MM-kaukalossa – Slovakia kaatui 5-1

Suomi jatkaa kliinisen varmasti salibandyn MM-turnauksen neljän parhaan joukkoon kaadettuaan keskiviikon puolivälierässä Helsingin jäähallissa Slovakian maalein 5-1. Perjantain välierässä Suomi kohtaa klo 18.45 Tšekin, joka kaatoi omassa ottelussaan Latvian 9-1.

Illan puolivälierä oli Suomen ja Slovakian kaikkien aikojen ensimmäinen kohtaaminen miesten tasolla, ja sen historiallisen ensimmäisen maalin teki Ville Lastikka ohjaamalla takatolpalta Peter Kotilaisen syötön verkkoon. Maali syntyi vasta erän lopulla kurinalaisesti puolustaneen Slovakian pidettyä Suomen pitkään poissa avopaikoilta, mutta ennen taukoa nähtiin vielä toinen Rasmus Kainulaisen kiskaistessa pallon vauhdista etuyläkulmaan.

Suomen tuttu tavoite tässä kohdin turnausta oli varmistaa paikka neljän joukossa mahdollisimman pienellä energiankulutuksella, mutta toisen erän alussa tempo putosi jopa uneliaaksi. Herätyskellona Suomelle toimi Slovakian ylivoimalla nostama 2–1-kavennus, ja heti seuraavassa vaihdossa tapahtui jo toisessakin päässä. Tänään tarmokkaasti touhunnut Peter Kotilainen nosti ensin numeroiksi 3-1 vastustajan syöttöyrityksen kimmottua Ville Lastikan mailasta hänelle aivan maalin eteen ja päätti kohta koko kentällisen syöttömyllyn takatolpalta 4–1-osumaan. Suomi jakoi myös peliaikaa kaikille kokoonpanossa olleille kenttäpelaajille, ja vaihdossa aloittaneet Oskari Heikkilä ja Miko Kailiala hyppäsivät kaukaloon toisessa erässä. Päätöserässä oli jo jäämässä maalittomaksi, kunnes Sami Johansson nosti takatolpalta Eemeli Salinin syötön verkkoon puoli minuuttia ennen summeria.

– Aika lailla odotettua. Vähän hötkyttiin alussa kun oli mukamas kiire mutta sen jälkeen ihan hyvää pallomalttia, jaksettiin pyörittää ja pidettiin kaveri pois pallolta mahdollisimman paljon, päävalmentaja Petteri Nykky mietti.
– Sitten kun heillä oli pallo, ei laskettu sieltä vaarallisille paikoille. Ehjä peli, pystyttiin pitämään palloa ja saatiin se, mitä haluttiin tästä pelistä. Vähän tehtiin vastustajan maalivahdista hyvä, olisi tarvittu enemmän maskia, kun hän koppasi palloa aika hyvin.

Suomen kokoonpanosta puuttuivat itseään mitalipeleihin kuntouttava Joonas Pylsy sekä koronatestiin passitettu Tatu Väänänen, jonka tilalle oli kisapassinsa ainakin väliaikaisesti leimauttanut Miko Kailiala.

Ottelukuvat IFF:n galleriassa

Salibandya, Helsinki

Miesten MM-turnaus, puolivälierä

Suomi–Slovakia 5-1 (2-0, 2-1, 1-0)

1. erä: 16.57 Ville Lastikka (Peter Kotilainen) 1-0, 19.22 Rasmus Kainulainen (Otto Lehkosuo) 2-0.
2. erä: 29.47 Lukas Ujhelyi (Ladislav Gal) 2-1 yv, 30.11 Kotilainen (Lastikka) 3-1, 32.46 Kotilainen (Juha Kivilehto) 4-1.
3. erä: 59.27 Sami Johansson (Eemeli Salin) 5-1.