Salon historiallinen maaottelu Suomelle lopulta rangaistuslaukauksilla

Suomi löi Sveitsin rangaistuslaukauksilla 5-4 kaikkien aikojen ensimmäisessä Salossa pelatussa salibandymaaottelussa.

Suomi aloitti salibandyn naisten kolmen maan turnauksen Salossa lopulta voitolla, kun Sveitsi kaatui rangaistuslaukauskisan päätteeksi 5-4. Suomi ehti johtaa kaikkien aikojen ensimmäistä Salossa pelattua lajin maaottelua jo 3-0 ennen kuin otteen katoaminen lipsautti otteen vieraille.

– Palloton peli toimi kohtuullisesti, mutta pallollinen peli sakkasi jostakin syystä tosi paljon. Alku näytti, että puristetaan mailaa, mutta loppua kohti näki, että pelissämme on jotain rakenteellisesti pielessä, kun ei saatu peliä tuon paremmin toimimaan, sanaili päävalmentaja Lasse Kurronen taiston tauottua.

– Hyvää oli tietysti se, että voitettiin peli ja kaikki kunnia Sveitsille, joka pelasi tänään hyvin.

Myös nuoret debytantit saivat päävalmentajan kiitoksen.
Suvi Hämäläinen ja Meri-Helmi Höynälä selvisivät kuivin jaloin ensimmäisestä aikuisten maaottelustaan ja muutkin ensikertalaiset. En kyllä epäillytkään heidän suoriutumistaan. Ei ole korvien välissä heillä vikaa. Rohkeita pelaajia.

Suomen naisten edelliset maaottelut ovat helmikuulta MM-karsinnoista. Pitkä tauko näkyi Lasse Kurrosen mielestä tänään kentällä.
– Kyllä se varmaan näkyi, tässä on muutenkin vielä sellainen pre-season vaihe. Näytti, että monelle tuli yllätyksenä kansainvälisen pelin vaatimukset. Mielestäni Sveitsi oli tänään valmiimpi.

Suomi hallitsi avauserää selvästi mutta pääsi tarjoilemaan Salohallin 580-päiselle yleisölle vain yhden täysosuman. Erän ainoa jäähy johti avausosumaan tutulla kuviolla, kun Veera Kauppi syötti poikittain takatolpalle ja Oona Kauppi lakaisi Suomen johtoon.

Suomi näytti karkaavan toisessa erässä, kun ensimmäistä maaotteluaan pelannut Johanna Homi iski lukemiksi 2-0 ja perään Veera Kaupin vahvan nousun jälkeen Sofia Leino jo 3-0. Erän loppua kohden Suomen peli hajosi kuitenkin sekavammaksi, ja Sveitsi kavensi kahdesti Suomen pelattua tilanteita huolimattomasti. Eroa oli toisella tauolla lopulta vielä kaksi maalia, kun Sofia Leino oli nostanut illan toisensa sveitsiläispuolustuksen hukattua pallon oman maalinsa kulmalla.

Suomen sekava peli jatkui päätöserässä, jonka Sveitsi tuli perättäisissä vaihdoissa ensin maalin päähän ja sitten tasoihin. Vieraiden voitto-osumakaan ei ollut loppuhetkillä kaukana, mutta ensin päätyseinälle karannut laukaus ja sitten maalivahti Tiltu Siltasen iso torjunta pelastivat Suomen rangaistuslaukauskisaan. Siinä ei haparointia enää näkynyt, kun Trine Sällströmin suora laukaus ja Sara Piispan yläkulmaan päätynyt kieputus riittivät Suomelle voittoon. Sveitsin tähden Corin Rüttimannin pallo karkasi lavasta totaalisesti, ja Flurina Martin harhautuksen peitti Tiltu Siltanen.

Ottelun aluksi palkittiin juhlavasti Suomen kapteeni Mia Karjalainen, joka pelasi tänään sadannen naisten maaottelunsa. Ensimmäistään urakoivat Johanna Homin lisäksi Tuulia Aho, Meri-Helmi Höynälä, tänään vielä vaihdossa vartoillut Linda Törnqvist sekä vasta 16-vuotias Suvi Hämäläinen, joka kilautti kerran ylärimaa ja väläytti muitakin teräviä kiepsahduksia maalipaikkoihin.

Sunnuntaina vastaan juoksee Tshekki. Silloin päävalmentaja odottaa näkevänsä parempia otteita.
– Paranettavaa jäi. Toivon mukaan sunnuntaina oltaisiin pallollisessa pelissä parempia. Kaikista tärkein asia, mikä tästä pelistä lähtee mukaan, on videonauha. Sitä ruvetaan nyt analysoimaan.

Huomenna on vuorossa Sveitsin sekä Tshekin kohtaaminen Eerikkilässä ja sunnuntaina klo 11.30 Suomi – Tshekki Salossa.

Anssi Koskisen ottelukuviin

Salibandya, Salo

Naisten kolmen maan turnaus

Suomi – Sveitsi 5-4 rl (1-0, 3-2, 0-2, 1-0)

1. erä: 5.05 Oona Kauppi (Veera Kauppi) 1-0 yv.
2. erä: 27.02 Johanna Homi (Inka Lampinen) 2-0, 27.44 Sofia Leino (Mia Vallenius) 3-0, 31.32 Michelle Wiki (Brigitte Mischler) 3-1, 35.07 Leino (Oona Kauppi) 4-1, 36.59 Margrit Scheidegger (Nathalie Spichiger) 4-2.
3. erä: 51.17 Corin Rüttimann (Flurina Marti) 4-3, 52.45 Spichiger (Andrea Gamperli) 4-4.

Suomi voitti rangaistuslaukauskisan 2-0 maalintekijöinä Trine Sällström ja Sara Piispa.

Torjunnat:
Tiltu Siltanen Suomi 3+5+5=13,
Monika Schmid Sveitsi 5+4+3=12.

Jäähyt: Suomi 2 min, Sveitsi 2×2 min.

Erotuomarit: Ludvig Broadhall ja Robert Nordin, Ruotsi.

Yleisöä: 580.

Suomen parhaana palkittiin Sofia Leino.

48688800593_1873959f12_k.jpg

Kuvat: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli