Rangaistuslaukaukset ratkaisivat – Ruotsi suisti Suomen pelaamaan MM-pronssista

Suomi jäi kolmannen kerran lajihistoriassa finaalin ulkopuolelle salibandyn miesten MM-turnauksessa, kun se taipui iltapäivän välierässä Ruotsille rangaistuslaukauskisassa 3-4. Suomi nousi kahden maalin takaa tasoihin ja oli rangaistuslaukauksissa jo yhden pallon päässä finaalista. Huomisessa pronssiottelussa Suomi saa klo 13 vastaansa häviäjän illan toisesta välierästä Sveitsi–Tšekki.

Avauserä jäi maalittomaksi, vaikka hyviä paikkoja molemmissa päissä aukesikin. Suomen parhaan tilaisuudet rakensi Justus Kainulaisen johtama kakkosviisikko, Ruotsi taas oli lähimpänä avausosumaa päästessään erän lopulla yrittämään kaksi minuuttia ylivoimalla.

Hanat aukesivat heti toisen erän alkuun, kun Ruotsi karkasi peitetyn laukauksen jälkeen ylivoimahyökkäykseen ja Linus Nordgren nosti Lassi Torisevan torjumasta pallosta avausmaalin. Justus Kainulainen päätti Suomen ylivoimapelin saman tien tasoitukseen oikeasta siivestä upeasti etukulmaan lähteneellä laukauksella, mutta sitten tuli taas Ruotsi. Tobias Gustafsson iski irtopallosta takakulmaan 2-1, ja vain pari minuuttia myöhemmin oli Kim Nilssonin vuoro nostaa Lassi Torisevan torjunnan jälkeen pallo sisään ja tilanteeksi jo 3-1. Tauolle mentiin kuitenkin taas yhden maalin erolla, kun Suomen ykkösviisikko rakensi kavennuksen näyttävällä kuviolla, jonka Nico Salo päätti keskeltä Ruotsin puolustusta Eemeli Salinin tarjoilusta.

Kolmannessa erässä nähtiin maalipaikkoja etenkin Suomen päässä, mutta viikon aiemmissa otteluissa virettään vasta hakenut Lassi Toriseva ehti yhä uudelleen pallon eteen. Pelikellossa oli jäljellä alle viisi minuuttia, kun Suomen ykkösviisikko pelasi pitkän hyökkäyksen, jonka kruunuksi kuvion alin mies Otto Lehkosuo laukoi pallon vasempaan alakulmaan ja ottelun jatkoajalle.

Rangaistuslaukauskisassa Suomi johti parhaimmillaan 2-0, ja  viidennessä parissa Suomen voittoon olisi riittänyt joko Sami Johanssonin maali tai Lassi Torisevan torjunta, mutta kumpikaan ei toteutunut.  Ratkaisu nähtiin lopulta toisessa jatkoparissa, jossa Eetu Sikkinen ei onnistunut toista kertaa mutta Ruotsin Alexander Galante  Carlström upotti oman pallonsa.

IFF:n ottelukuviin

Salibandyn miesten maailmanmestaruudesta pelataan nyt 14. kerran. Ruotsi on ollut loppuottelussa joka kerta ja vienyt pokaalin 9 kertaa, Suomella maailmanmestaruuksia on neljä. Ruotsin finaalivastustaja on ollut 13 kertaa Suomi sekä 1998 Sveitsi ja 2004 Tšekki.

Salibandya, Zürich, Sveitsi

Miesten MM-turnaus, välierä

Ruotsi–Suomi 4-3 rl (0-0, 3-2, 0-1, 1-0)

1. erä: Maaliton.
2. erä: 22.07 Linus Nordgren (Kevin Haglund) 1-0, 24.30 Justus Kainulainen (Nico Salo) 1-1 yv, 29.52 Tobias Gustafsson (Hampus Ahren) 2-1, 31.50 Kim Nilsson (Albin Sjögren) 3-1, 33.11 Salo (Eemeli Salin) 3-2.
3. erä: 55.15 Otto Lehkosuo (Sami Johansson) 3-3.
Jatkoaika:  Maaliton.

Ruotsi voitti rangaistuslaukauskisan.

Rngaistuslaukaukset: Miko Kailiala S (+) Kim Nilsson R (-) Peter Kotilainen S (-) Alexander Galante Carlström R (-) Eetu Sikkinen S (+)  Linus Malmström R (+)  Justus Kainulainen S (-)  Emil Johansson R (-) Sami Johansson S (-) Robin Nilsberth R (+)  Miko Kailiala S (-) Linus Malmström R (-)  Eetu Sikkinen S (-)  Alexander Galante Carlström R (+)