Käsivarteen ilmestynyt nauha kasvatti TPS:n tehohyökkääjä Jenna Saariota

TPS:n Jenna Saario on keikkunut naisten Salibandyliigan pistepörssin kärkisijoilla jo vuosia. 20-vuotias turkulainen on iskenyt viidellä liigakaudella 105 otteluun 180 pistettä ja on tulevallakin kaudella potentiaalinen pistepörssin voittaja. Ennen kaikkea Saario on yksi liigan parhaimmista pelaajista ilman pisteiden tarkasteluakin.

Edellisissä MM-kisoissa mukana ollut hyökkääjä on ottanut isoja askelia parin viime kauden aikana. Yksi syy siihen on valmentaja Aki Vilander, joka on Saarion mukaan nostanut vaatimustasoa ja luonut uudenlaista harjoituskulttuuria.

– Silloin kun treenataan, niin keskitytään treenaamiseen. Henkilökohtaisesti olen kaivannut Akin tyylistä valmentajaa, joka potkii lujempaakin tarvittaessa. Olen huomannut kasvaneeni urheilijana. Enää ei tarvitse edes niin paljon potkia, Saario toteaa.

– Olen ymmärtänyt, että kun treenaan, niin treenaan itselleni. Kaikenlainen turha pelleily on jäänyt pois, hän jatkaa.

Vilander allekirjoittaa Saarion luonnehdinnan urheilijana kasvamisesta. Johtava pelaaja kentällä on sitä myös kentän ulkopuolella, sillä Saarion käsivarressa on tulevalla kaudella nauha. Kapteenin rooli tuli tutuksi jo kesken viime kauden, kun Tiia Nikkola loukkaantui.

saario_350a.jpg

– Se on iso kunnia. Se on tuonut mukanaan vastuunkantoa ja muutenkin lisäboostia kaikkeen tekemiseen. Teen kaikkeni, että saan joukkuekavereiden luottamuksen. Aion hoitaa ruutuni hyvin, Saario tuumii.

Saarioon on itse tehnyt vaikutuksen Nina Rantanen (o.s. Rantala), joka toimi maajoukkueen kapteenina.

– Olen yrittänyt imeä häneltä paljon oppia toimintatapoihin liittyen.

TPS:n matka pysähtyi edellisellä kaudella puolivälieriin tulevaa mestaria SB Prota vastaan. Saario on pyrkinyt omalta osaltaan tekemään asioita paremmin, joskin niin on hänen mukaansa tehnyt koko joukkue. Kaudella 2015 – 2016 59 pistettä iskenyt hyökkääjä keskittyi kesällä erityisesti kestävyysharjoitteluun.

– Olen tehnyt älyttömän paljon hommia. Toivottavasti se näkyy myös peleissä. Kestävyyspuolella paransin kesän aikana piip-testissä tulostani kahdella minuutilla. Se antaa itselleni uskoa, että treeni tarttuu.

Kentällä Saarion vahvuudet tulevat esiin hyökkäyspäässä. Pehmeillä käsillä varustettu Saario lukee peliä hyvin, ja pystyy oivaltaviin ja oikea-aikaisiin ratkaisuihin. Vilander nostaa esiin myös Saarion luonteen.

saario_350b.jpg– Hän haluaa olla kentällä ratkaisija. On alkanut vaatimaan enemmän itseltään, mutta on alkanut vaatimaan myös muilta. Hyvä ja esimerkillinen kapteeni, Vilander tiivistää.

Halu ratkaisuihin ohjaa Saariota, mutta hän osaa käsitellä pelisuorituksiaan kypsästi. Joukkue edellä, kuten joukkueurheilussa on tapana.

– Silloin, jos joku muu hoitaa homman, niin kaikki on hyvin. Mielestäni pääsen heikommista suorituksista hyvin yli. Eivät ne tule muuttumaan, vaikka kuinka asiaa pyörittelisi.

Saarion tulevaisuus on takuuvarmasti maajoukkueen runkopelaajana, mikäli motivaatio säilyy ja kehitys jatkuu nähdyllä tavalla. Hänen tavoitteenaan on vakiinnuttaa paikkansa maajoukkueessa. Seuraavat MM-kilpailut (2019) ovat selkeä tähtäin. Tulevaa kautta kohden hänellä on kovat odotukset TPS:n suhteen, muttei lähde maalailemaan sen enempää mestaruustavoitteita, kuten ei juuri muutakaan.

– Täytyy ottaa vaan rauhallisesti, eikä ladata odotuksia liian korkealle. Liigassa valtasuhteet ovat muuttuneet aika voimakkaasti. EräViikingit on varmasti totutun kova, SB Pro on tosi hyvä porukka ja PSS:llä on kova nippu. Meillä on kyllä hyvät saumat ensi kaudella, kun jaksamme toteuttaa omaa hommaamme. Mä uskon, että aika tasainen ja mielenkiintoinen sarja on tulossa, Saario näkee.

Omien tavoitteidensa suhteen Saario on niin ikään maltillinen.

– Pyrin pelaamaan nousujohteisen kauden, jotta olen keväällä parhaimmillani. Sitä kautta autan joukkuettani pärjäämään.

saario_700.jpg

Teksti: Tuomo Reponen
Kuvat: Anssi Koskinen ja Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli