Blogi: Onko kerhotoiminta pakollinen paha vai strateginen valinta? - Kerhotoiminnan käynnistämisen opas auttaa alkuun

Salibandyliiton blogissa seuratoiminnan kehityspäällikkö Elina Anttonen käsittelee kerhotoiminnan merkitystä seurojen tarjonnassa.

Lähden joka aamu koiramme kanssa lenkille. Meillä on pääasiassa kolme reittiä, joista valitsemme. Reitit ovat eri pituisia ja erilaista maastoa. Usein aamuisin puntaroimme tarkkaan, minkä reitin kulloinkin valitsemme. Pohdin mm. käytettävissä olevaa aikaa tai sitä, onko satanut, jolloin yksi poluista on mutavelliä. Joskus valinta tehdään fiilispohjalta. Aamulenkki on yksi päivän parhaista hetkistä meille molemmille, ja odotusarvo sille – valinnoistamme riippumatta – on suuri.

No entäpä ne kerhot?

Sivistyssanakirja määrittelee kerhon [jotakin] harrastetta varten säännöllisesti kokoontuvaksi ryhmäksi. Kerhotoiminta ymmärretään usein matalan kynnyksen toiminnaksi. Se on luonteeltaan avointa, kaikkien saatavilla, eikä osallistuminen edellytä tiettyä, ennalta hankittua, osaamista.

Kerhot ovat monessa seurassa – ei pakollinen tai edes välttämätön – mutta tärkeä toiminnan muoto. Perusteet toiminnan käynnistämiselle vaihtelevat, eikä yhtä oikeaa perustetta olekaan. Toimintaa käynnistettäessä on pohdittava tavoitteita, kohderyhmää, ja tarvetta. On löydettävä ohjaajat ja tilat, sekä laskettava toiminnan budjettia. Uuden toiminnan käynnistäminen ei ole mutkatonta ja joskus toiminnan vakiintuminen vie enemmän aikaa kuin oletettiin.

Kerhotoiminta ei aina olekaan vain seuratoiminnan sivutuote tai lisä. Se voisi olla koko seuratoiminnan ydin.
seuratoiminnan kehityspäällikkö Elina Anttonen.

Seuran näkökulmasta kerhotoimintaa voi toteuttaa kaikenikäisille. Voimme nimetä kerhomme, miten haluamme, eikä ”kerhon” tarvitse olla ”kerho”. Voimme toteuttaa erilaisia ja erisisältöisiä kerhoja.

Osallistujan näkökulmasta taas seuran A järjestämä toiminta ei voikaan olla täysin samanlaista kuin seuran B, koska toiminta pohjautuu seuran strategiaan ja seuran arvoihin.

Mahdollisuuksia

Kaiken tämän jälkeenkin: kerhotoiminta on ennen kaikkea täynnä mahdollisuuksia.

Se on täynnä mahdollisuuksia sekä seuralle, että osallistujalle.

Ja jos ajattelemme mahdollisuuksien merkitystä yksittäisen kerholaisen näkökulmasta, emme ole ihan pienen asian äärellä.  Mahdollisuus harrastaa, liikkua ja oppia uusia taitoja. Mahdollisuus saada ystäviä, kuulua joukkoon tai kokea onnistumisen elämyksiä. Perustavanlaatuisia asioita, ja jokaisella meistä tulisi olla niihin oikeus kaikissa elämän vaiheissa.

Toiminnan perusteet

Mitä, miksi ja millaisin perustein ovat kysymykset, joihin kerhotoimintaa käynnistettäessä on pystyttävä vastaamaan, sillä ne määrittävät toiminnan raamit. Kerhotoiminta ei aina olekaan vain seuratoiminnan sivutuote tai lisä. Se voisi olla koko seuratoiminnan ydin.

Sillä mahdollistamisesta ja yhdessä tekemisestä – niin aamulenkissämme – kuin seuratoiminnassakin juuri on kyse.

Aiemmat blogimerkinnät:
Blogi: Joukkueenjohtaja – salibandytoiminnan luottoratsu
Blogi: Kaaoksesta kasvunpilkahduksiin – kilpailutoiminnan vuosi 2022
Blogi: Yhtä aikaa väsymistä ja innostusta – salibandyn seuratoiminnan vuosi 2022
Blogi: Unohdimmeko päivittää puheemme vapaaehtoistoiminnasta 2020-luvulle?
Blogi: Säbäkipinä – mistä siinä on kyse?

Blogissa käsitellään salibandyn seura- ja harrastustoimintaa, sekä sen kehittämisen eri osa-alueita. Kirjoittajat ovat Salibandyliiton asiantuntijoita.

Kerhotoiminnan käynnistäminen – opas auttaa alkuun

Kerhotoiminnan käynnistämiseen on monia syitä. Tavoitteena voi olla jäsenmäärän lisäys, palvelun tarjoaminen tai toiminnan kehittäminen – tai nämä kaikki yhdessä. Seura määrittelee jo suunnitteluvaiheessa millaista toimintaa, ja millaisella konseptilla, se haluaa kerhossa toteutettavan. Tämä vaikuttaa niin ohjaajien kouluttamiseen kuin markkinointisuunnitelmankin tekoon.

Olipa kerhotoiminnan käynnistämisen syy mikä tahansa, on sen suunnitteluun ja valmisteluun syytä varata – ja käyttää – tarpeeksi aikaa.

Kerhotoiminnan opas on tehty pääasiassa lasten kerhotoiminnan käynnistämisen tueksi, mutta on soveltuvin osin hyödynnettävissä minkä tahansa harrasteryhmän käynnistämiseen

Sisältö
Millaista kerhotoimintaa järjestämme?
Kerhon hallinto ja talous
Kerhomme resurssit (ohjaajat ja tilat)
Mainonta ja markkinointi
Kerholaiset
Konseptit kerhotoiminnan tueksi

Artikkelikuva: Juha Hautakangas

Lisätietoja:

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö.

Jaa artikkeli