Blogi: Kaaoksesta kasvunpilkahduksiin – kilpailutoiminnan vuosi 2022

Salibandyliiton kilpailutoiminnan johtaja Ari Vehniäinen (kuvassa vasemmalla) vetää blogitekstissään yhteen vuotta 2022 – mukaan on mahtunut kaikenlaista aina koronakaaoksesta positiivisiin kasvunpilkahduksiin.

Kuluvan vuoden pelit on muutamaa ottelua vaille pelattu ja suuri onnistuminen oli kevätkauden saattaminen loppuun pelaamalla koronan lopetettua kaksi edellistä kautta kesken lähes kaikissa sarjoissa. Ensimmäistä kertaa sitten kevään 2019 juniorisarjoissa saatiin kausi päätökseen jakamalla mitalit ansioituneille, monille harrastajille juniorisarjat ovat ainutlaatuisia kokemuksia.

Vuosi kuitenkin käynnistyi lähes kaaoksenomaisesti koronan omikron variantin jyllätessä. Erilaiset määräykset ja ohjeistukset hämmensivät rajusti eikä tarkkoja faktatietoja pelien pelaamisesta vähänkään pidemmälle ollut saatavilla missään. Jouduimme siirtämään yli 2000 ottelua ja uusien ajankohtien löytäminen oli todella iso palapeli. Venymistä tarvittiin monelta taholta. Teimme hyvää yhteistyötä seurojen ja niiden joukkueiden, hallien sekä erotuomariasettelijoiden ja erotuomareiden kanssa. Ilman hyvää yhteistyötä siirrettyjä otteluita ei olisi saatu järjestettyä. Selvisimme kevätkaudesta pienin kolhuin, mutta kausi saatiin pelaamalla päätökseen!

Kauteen 2022-23 valmistautuminen sujui pitkästä aikaa lähes normaaliolosuhteissa. Pandemian vaikutukset näkyivät jonkin verran ilmoittautumisissa aikuisten joukkuemäärien laskiessa hieman, mutta pienempien juniorijoukkueiden määrät palasivat normaalille tasolle. Syksyn pelit ovat pyörineet otteluohjelmien mukaisesti ensimmäistä kertaa yli 2,5 vuoteen. Isona positiivisena seikkana on todettava pienten junioreiden joukkueiden jälki-ilmoittautumiset kevätkaudelle, uusia joukkueita tulee mukaan yhteensä 86. Loistava määrä! Harrastaminen on siis mielekästä ja paluu pelikentille on konkretisoitunut.

Vanhempien junioreiden valtakunnallisten sarjojen uudistukset konkretisoituivat lopullisesti, kun poikien sarjoissa pelattiin uusilla ikäluokilla. Poikien sarjoissa on virinnyt keskustelua uudistuksista, niissä on ilmennyt jonkin verran haasteita. Näitä mahdollisesti taklataan esim. sarjajärjestelmämuutoksilla ja näistä käydään keskustelua sarjojen joukkueiden kanssa tammikuussa. Tyttöjen vanhimmissa ikäluokissa suurin haaste on T18 alueellinen sarja ts. sen puute. T16 alueellisessa sarjassa pelaa 35 joukkuetta, mitä tarvitaan näiden joukkueiden jatkamiseksi T18 sarjaan? Tästä keskustellaan tyttöjoukkueiden edustajien kanssa tammikuussa.

 

Isona positiivisena seikkana on todettava pienten junioreiden joukkueiden jälki-ilmoittautumiset kevätkaudelle, uusia joukkueita tulee mukaan yhteensä 86. Loistava määrä! Harrastaminen on siis mielekästä ja paluu pelikentille on konkretisoitunut.
Ari Vehniäinen, kilpailutoiminnan johtaja

Vuonna 2022 täysin uutena toimintona on ollut alueellisten asiantuntijaverkostojen toiminta. Tähän verkostoon kuuluu Salibandyliiton päätoimisten sarjavastaavien ja seuratoimintapäälliköiden lisäksi osa-aikaisia alueellisia valmennuspäälliköitä ja valmennusosaajien kehittäjiä. Vuorovaikutus on ollut erittäin hedelmällistä ja vuorovaikutusta seurojen kanssa on saatu lisättyä erittäin paljon. Yhtenä merkittävänä muutoksena aikaisempaan on ollut alueellisten sarjojen poikkeuslupien käsittely. Aiemmin kilpailuvaliokunnan käsittelemät poikkeusluvat on käsitelty alueellisissa asiantuntijaverkostoissa, joissa on hyvä asiantuntemus alueen toimintaympäristöstä.

F-liigoissa eletään muutosten aikaa. F-liigan miesten sarjassa pelataan ensimmäistä kertaa sitten kauden 2005-06 kolminkertainen runkosarja 12 joukkueella. Ottelumäärän kasvu 33 otteluun tiivistää kautta ja MM-kisataukoa lukuun ottamatta kausi on erittäin tiivis. F-liigan naisten sarjaan muutos tulee kuluvan kauden jälkeen, kun F-liigaa pelataan 12 joukkueella kaudelle 2023-24.

Pääsarjojen olosuhteiden kartoitus hallikatselmusten merkeissä käynnistyi lokakuussa ja saadaan päätökseen vuoden 2023 helmikuussa. Kartoitamme hallit yhteistyössä pääsarjajoukkueiden, hallien yhteyshenkilöiden ja pelaajayhdistyksen nimeämien edustajien kanssa. Katselmuksien myötä saamme hyvän kokonaiskuvan pääsarjojen olosuhteista täyttämällä 88 kohdan lomakkeen sekä koostamalla valokuvilla monipuolisesti hallien puitteita. Mikäli katselmuksissa havaitaan epäkohtia, kehotamme tai vakavissa tapauksissa vaadimme muutoksiin olosuhteissa.

Joulun jälkeen päivän valoisa aika pitenee. Koen, että tämä symboloi myös valoisaa salibandyvuotta 2023. Harrastamisen ilo koronan jälkeen on palannut ja toimenpiteitä pelaamisen monipuolisen tarjonnan suhteen on tehty ja tehdään edelleen. Seuroja osallistetaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Laitetaan pallo liikkeelle entistä ahkerammin ja useampien harrastajien toimesta.

Kiitos vuodesta 2022 kaikille pelaajille, seuratoimijoille, erotuomareille ja erotuomaritoimijoille. Olemme kaikki tärkeällä ja yhteisellä asialla edistämässä niin lasten, aikuisten ja seniori-ikäisten aktiivista liikuntaa. Meistä jokaisella on omat tavoitteemme tässä kokonaisuudessa, mutta jokaisen rooli on tärkeä. Pidetään pallo liikkeelle!

Hyvää Joulua ja riemukasta salibandyvuotta 2023!

Ari Vehniäinen
Kilpailutoiminnan johtaja
Kilpailutoiminnan johtaminen, kilpailuvaliokunnan sihteeri.

Jaa artikkeli