Mervi Kilpikoski

Blogi: Yhtä aikaa väsymistä ja innostusta – salibandyn seuratoiminnan vuosi 2022

Huh-huh-huh! Olipas melkoinen vuosi 2022, toteaa Salibandyliiton seura- ja harrastustoiminnan johtaja Mervi Kilpikoski. Hän vetää blogitekstissään yhteen seuratoiminnan kulunutta vuotta. 

Noin vuosi sitten iloittiin vuodella siirrettyjen MM2020-kisojen toteutumista, mutta murehdittiin koronaa ja toiminnan keskeytymistä. Seuroissa ja liitossa päästiin tekemään suunnitelmat toisen, kolmannen ehkä neljännen ja viidennenkin kerran. Seurojen talous ja seuraihmisten jaksaminen huolestutti.

Salibandyssa pientä iloa ja helpotusta pelaajien houkutteluun takaisin saatiin seurojen kanssa ideoidusta kevään pelipassista ja Sporttiturvasta, mikä mahdollisti 3000 pelaajan paluun sarjatoimintaan keväällä. Myös OKM:n kautta saadut koronatuet seuroille helpottivat. Mietimme, ehkä nyt helpottaa?

Syksyllä 2022 helpotusta ei odotetulla lailla kuitenkaan tullut. Seuroissa kerhoryhmät eivät täyttyneet samoilla toimenpiteillä kuin aikaisemmin ja joukkueiden kokoonpanot jäivät pienemmiksi kuin aikaisemmin.

Ilmiötä esiintyi eri puolilla Suomea, mutta eniten suurissa kaupungeissa ja siellä, missä koronasulut olivat voimakkaimpia ja pitkäkestoisimpia. Huolestuneita keskusteluita käytiin seuroissa ja seurojen ja liiton kesken yhteisissä säännöllisissä tapaamisissa. Onneksi näitä tapaamisia oli.

Säbäkipinän kerhotoiminnan käynnistämisen ja toteuttamisen materiaalipaketit toivat jotain apua tilanteeseen, samoin päiväkoteihin suunnattu Eskariviikko. Loppuvuodesta seuroista eri puolilta Suomea tulevat viestit ovat olleet positiivisempia: kerhoryhmät ovat täyttymässä ja uusien käynnistämiselle etsitään sekä tiloja että vetäjiä. Säbäkuu ja Säbäkuun Eskariviikko toivottavasti vauhdittavat uusien harrastajien tuloa seuroihin vielä lisää.

Me ihmiset olemme toisillemme tärkeitä. Toisiamme eri tavoin kohtaamalla saamme keskustelukumppaneita, tukea, haastetta, kehitysintoa – ja ystäviä.
Mervi Kilpikoski, seura- ja harrastustoiminnan johtaja

Vuoden aikana yhteydenpito seuraihmisten ja liiton työntekijöiden välillä on lisääntynyt. Korona-ajalta tutuiksi tulleet etäpalaverit tuovat kaivattua tasapuolisuutta ja ajankäytön tehokkuutta osallistumismahdollisuuksiin. Alueelliset asiantuntijaverkostot (sarjavastaavat, seuratoimintapäälliköt, alueiden valmennuspäälliköt ja valmennusosaamisen kehittäjät) ovat käynnistäneet uudenlaista toimintaa ja Säbäkipinän ohjaajakoulutuksia. Alle 13-vuotiaiden valmennustoiminnan kehittämiseen keskittyneitä seuravierailuita on toteutunut suunnitelmien mukaisesti. Alueilla (Etelä, Itä, Länsi, Pohjoinen) on käynnistetty erilaisia työpajoja, seuratapaamisia ja sarjapalavereita – osin seurojen kiinnostuksen ja tarpeiden mukaisesti. Saatu palaute on rohkaisevaa ja työ jatkuu sinnikkäästi vuoden 2023 aikana.

Seuratoiminnassa on yhtä aikaa näkyvillä väsymistä ja innostusta. Koronavuodet painavat vielä monen saappaissa, mutta toisaalta Salibandyseurojen elinvoimaisuus -kysely kertoo mainettaan paremmasta salibandyseuratoiminnasta:

Vastaajien antama suositteluaste (skaala -100 /+100) omalle seuralle oli +46, seurojen vastuuhenkilöiden osalta jopa +82. Seuran vastuuhenkilöt arvioivat muita harvemmin, että heillä on sopivasti hommia, mutta muita useammin että voivat keskustella itselleen merkityksellisistä asioista ja viihtyvät hyvin seuran toiminnassa.

Me ihmiset olemme toisillemme tärkeitä. Toisiamme eri tavoin kohtaamalla saamme keskustelukumppaneita, tukea, haastetta, kehitysintoa – ja ystäviä. Kulunut vuosi oli monella tapaa yllätyksellinen, emmekä tiedä mitä kaikkea edessä ensi vuonna on. Uskon kuitenkin vahvasti, että aloitetut yhdessä keskustellut ja kehitellyt toimenpiteet kantavat ja salibandyn vuosi 2023 tuo onnistumisia ja menestystä salibandylle! Yhdessä saamme aikaan enemmän.

Toivon kaikille salibandytoimijoille rauhallista ja palauttavaa Joulun aikaa, ja menestyksekästä vuotta 2023!

Mervi Kilpikoski
Johtaja, alueet ja kehittäminen
Seuratoiminnan, alueellisen sarja- ja harrastetoiminnan ja niiden kehittämisen johtaminen. Elinvoimaiset salibandyseurat -strategiaohjelma, suora seuratuki (seurojen palkkaushankkeet), GDPR-vastaava.

Jaa artikkeli