Täysiä jäähalleja ja Singaporen hellettä - seuraavaksi Ideapark

Classicin tämän viikon pelit Lempäälän Ideaparkissa jatkavat salibandyn onnistunutta tapahtumaotteluiden perinnettä.

Classicin miehet kohtaavat Nokian KrP:n liigaottelussa ja saman seuran naiset Kooveen Lempäälän Ideaparkissa ensi viikon torstaina ja perjantaina. Hallitsevan mestariseuran järjestämät tapahtumaottelut kauppakeskuksessa ovat hienoa jatkumoa tällä kaudella nähdyille tempauksille.

Syksyn mahtipontisin temppu oli eittämättä Classicin ja TPS:n liigakamppailu Singaporessa. Aasiassa vietetty viikko levitti salibandyn ilosanomaa ja vastaanotto paikan päällä oli lämmin muutenkin kuin sään puolesta. Peliä Our Tampines Hub -hallissa saapui katsomaan 1657 innokasta laji-ihmistä.

Syksyllä pelattiin myös jäähalleissa. Indians ja Oilers pelasivat toisena vuonna perätysten Espoon derbyn Tapiolan Metro Arenassa, ja hallille saatiin houkuteltua komeasti 2692 katsojaa. Edellisellä kaudella, kun Oilers oli järjestelyvastuussa, yleisöä oli karvan alle 3000, 2975.

Oulussa tehtiin lajirajat ylittävää yhteistyötä, kun OLS järjesti yhteisen tapahtumapäivän Raksilan jäähallissa lentopalloseura Ettan kanssa. Päivällä pelasivat Etta ja Kokkolan Tiikerit, illalla puolestaan OLS ja Classic 1850 katsojan läsnäollessa. Superlauantaiksi nimetty päivä palkittiin Pohjois-Pohjanmaan urheilugaalassa vuoden urheilutapahtumana.

Ennen joulua Raumalla tehtiin historiaa, kun SalBa vei historiassaan ensimmäistä kertaa liigapelin Äijänsuon jäähalliin Koirat areenalla -tapahtumassa. 25-vuotista seurataivaltaan juhlistaneet koirapaidat saivat vieraakseen TPS:n, joka oli ikävä vieras voittaen 2-4. Yleisöä saapui hieno määrä 2246.

TPS oli osallisena myös tammikuussa, kun Kupittaan uusi ja pitkään odotettu palloiluhalli avattiin. Lähes 2700 ihmistä näki, kun paikallinen Palloseura kukisti SPV:n 10-7. Turun olosuhteissa kelpaa tehdä hienoja tapahtumia jatkossakin.

Viimeisin komea yleisöpotti kerättiin Tampereella helmikuun puolivälissä, kun Classicin ja SPV:n välistä sirkusteemaista ottelua saapui seuraamaan mukavat 2141 katsojaa. Loppujen lopuksi illan jännittävimmät tapahtumat nähtiin jo ennen ottelua sekä erätauoilla, sillä pelistä ei muodostunut klassikkoa. Ylivoimainen sarjakärki Classic murjoi Pohjanmaan ylpeyden 11-2.

Vaan onhan sitä osattu aiemmillakin kausilla. Viime kaudella pelattiin liigahistorian ensimmäiset Päijät- ja Kanta-Hämeen kähinät, kun LASB ja Steelers houkuttelivat molempiin otteluihin niin Lahdessa kuin Hämeenlinnassakin yli 1100 katsojaa. Divarin puolella ikimuistoinen finaalisarja keväällä 2016 keräsi viiden ottelun myötä lähes 10 000 katsojaa ja valtakunnallisen mediahuomion.

Classic ja SalBa ovat käyneet pelaamassa kaksi Rauman otteluaan edellisinä kausina Uudessakaupungissa, jossa tamperelaisten maajoukkuetähti Eemeli Salin on päässyt vanhassa kotipyhätössään Pohitullissa jallittamaan raumalaisia tuttujen edessä. Viime kaudella Uudenkaupungin lisäksi Classic kävi pelaamassa myös Loimaalla, jonne TPS-otteluun saapui täysi hallillinen salibandyn ystäviä.

Asia erikseen ovat pudotuspelit ja etenkin finaalit, jotka ovat tapahtumia jo kasvavien panostensa puolesta. Ensimmäinen Superfinaali keväällä 2016 Hartwall Arenassa kiinnosti yli 10 000 ihmistä, ja viime keväänäkin yleisömäärä oli 9512 katsojaa. Superfinaalin kohtalosta päätetään lähitulevaisuudessa, mutta ainakin vielä tänä keväänä 2018 mestaruudet ratkotaan yhdessä ottelussa Pasilan kirkkaissa valoissa.

Keväällä 2015 Happeen ja SPV:n finaalisarja keräsi komeat tuhatpäiset yleisömäärät Jyväskylän jäähalliin, Monitoimitalolle ja Seinäjoki Areenaan. Mikko Kohonen ratkaisi seinäjokisille vuosikymmenen kolmannen mestaruuden jatkoajalla, ja se on toistaiseksi viimeisin Helsingin ulkopuolella tehty finaaliosuma.

Vuotta aiemmin Happeen seurahistorian ensimmäinen SM-kulta varmistui viimeistä paikkaa myöden täpötäydessä jäähallissa 4634 katsojan todistaessa tapahtumaa. Classic kaatui huhtikuussa 2014 neljännessä finaalissa lukemin 4-3, ja paikalla olleet muistavat ottelun ja tunnelman hallissa vielä pitkään.

Ideaparkissa pelattavat ottelut ovat taas uudenlainen päänavaus, kun pelit viedään kauppakeskukseen. Nähtäväksi jää, minkälaisissa olosuhteissa seurat haluavat järjestää tapahtumaotteluita jatkossa. Yleisömäärät osoittavat kaupungissa kuin kaupungissa, että kiinnostusta ainakin riittää.

13980474335_16266c3fa1_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli