Pienempi joukkuekoko, tiiviimpi turnaus ja matalampi osallistumiskynnys - 3v3 on otettu innolla vastaan Rovaniemen Santa’s Unitedissa

Kentällä on yhteensä kuusi pelaaja ja peli on täydessä vauhdissa – pallokosketuksia tulee jokaiselle pelaajalle paljon ja tempo on intensiivinen. Santa’s United järjesti viime lauantaina 3v3 salibandyturnauksen Ounasrinteen monitoimitalolla Rovaniemellä.

Viime viikonloppuinen oli jo kevään toinen Santa’s Unitedin järjestämä 3v3 -turnaus ja kuukauden päähän on suunnitteilla seuraava. Turnauksissa on järjestetty harrastesarja ja mukana on ollut nais-, mies- ja sekajoukkueita. Nyt salibandykausien loppuessa pääsevät myös sarjapelaajat pelaamaan kilpasarjassa huhtikuun 29.4. turnauksessa. Joukkueiden vastaanotto uudelle turnauskonseptille on ollut positiivinen. Turnaukseen löysi osallistuja niin Rovaniemeltä, Oulusta kuin Sodankylästäkin.

Pelimuoto 3v3 on herättänyt keskustelua laji-ihmisten keskuudessa niin puolesta kuin vastaan. Salibandyliiton kyselyiden perusteella puolet vastaajista ovat innostuneita 3vs3 pelimuodon käyttöönotosta, kun toinen puoli haluaa pitäytyä 5v5 pelimuodossa. Santa’s Unitedin toiminnanjohtaja Jani Saukko näkee vastaavalle turnausmuodolle tilausta niin pelaaljien kuin seurojenkin näkökulmasta.

-Joukkueeseen ei tarvi niin paljoa pelaajia ja kynnys lähteä pelaamaan on matalampi. Vaikka peliaika on vain 12 minuuttia, niin pelejä tulee päivän aikana paljon. Koko turnaus saadaan myös vedettyä alle neljän tunnin eli ei tule pitkiä odotuksia joukkueille.

Perinteisen ison kentän 5v5 pelimuodon ohelle, 3v3 antaa mahdollisuuden huomioida myös pienempien seurojen ja joukkueiden kohderyhmää iästä riippumatta. Pelimuoto on tyyliltään vauhdikasta ja nopeatempoista, joka mahdollistaa myös osaltaan tiiviimmän ottelurytmin toteuttamisen. Salibandyliiton pohjoisen seuratoimintapäällikkö Olli Junttila näkee pelimuodon mahdollisuudet monistakin eri näkökulmista:

Se palvelee pelaamisen ja harrastamisen monimuotoisuutta sekä pitkässä juoksussa tähtää harrastajamäärien kasvamiseen, sillä matalampi kynnys pelaamiseen auttaa uusia ihmisiä lajin pariin sekä pitää jo mukana olevia pidempään matkassa.

Turnauksen järjestämiseen sopii oma kotihalli tai kunnan liikuntahalli. Pelimuoto tarvitsee, riippuen osallistuvien joukkueiden määrästä, muutaman pienemmän kentän ja turnaus voidaan toteuttaa vartin tai kahdenkymmenen minuutin peliajalla. Santa’s United Rovaniemellä ja Salibandyliiton Olli Junttila edustavat pohjoisen aluetta. Millaisia mahdollisuuksia pelimuoto tuo etenkin pohjoisimmille leveyspiireille:

-Pohjoisella alueella on monia muuttotappiokuntia, joissa ikäluokat pienenevät. Parinkymmenen pelaajan löytäminen peleihin voikin olla haastava, mutta pari henkilöautollista pelaajia on huomattavasti helpompi löytää. Myös seniori-ikäisten pelaajien pelien jatkuminen käy matalammalla kynnyksellä, kun turnaukset on mahdollista pelata tiiviillä aikataululla ja pelaajia ei tarvitse niin montaa, summaa Olli.

Pelimuodossa on kyse harrastamisen mahdollistamisesta, mutta ajatus on laajentaa toimintaa myös kilpailutoimintaan mukaan. Salibandyliiton hallitus keskusteli 3v3 pelimuodosta helmikuun kokouksessa ja linjasi, että syksystä alkaen tarjolla on eri pelimuotoja myös aikuisille sarjatoiminnan sisällä. Lue hallitustiedote tästä.

Olli Junttila
Aluepäällikkö / Pohjoinen
Alueen sarja- ja harrastetoiminnan suunnittelu, kehittäminen ja toteuttaminen. Alueen seurojen tuki ja seuratoiminnan kehittäminen. Vuorovaikutus kuntien ja halliyrittäjien kanssa.

Kuvat: Antti Vierelä

Jaa artikkeli