Nibacokselta uusi aluevaltaus: Maailmanluokan virtuaalistudio kruunaa lauantain SalibandyTV-lähetyksen

Nibacos satsaa Suomisarjan runkosarjan päätösotteluunsa Blue Foxia vastaan lauantaina isosti, kun perinteinen ottelulähetys kruunataan maailmanluokan virtuaalistudiolla. Studio-osuus starttaa SalibandyTV:ssä klo 17.30, ja lähetys siirtyy klo 18 itse otteluun Kokkolan Kampushallille, josta luvassa on monikameratoteutus.

Pregame-osuuden studioisäntänä virtuaalistudiossa on Petri Kuikka ja asiantuntijana entinen Nibacos-pelaaja Tommi Penttilä. Ottelun ennakointia höystetään aiemmin tehdyillä valmentajahaastatteluilla sekä Nibacoksen seuraesittelyvideolla. Lähetys palaa studioon molemmilla erätauoilla sekä vielä pelin päätyttyä jälkitunnelmiin.

Tavallistakin komeamman toteutuksen taustalla on yhteistyö Keskipohjanmaan koulutuskuntayhtymän (Kpedu) Mediakeskus Limen kanssa. Lime tarjoaa virtuaalistudion, jonka järjestelmässä on neljä robottikameraa, suurikokoinen viherseinä, tasovalojärjestelmä ja digitaalinen äänijärjestelmä. Kaikkia näitä ohjataan kolmesta tarkkaamosta, joissa studiolta tuleva ääni- ja kuvavirta yhdistetään aiemmin mallinnettuun, pelimoottorin päällä toimivaan virtuaaliympäristöön.

Tutustu Mediakeskus Limeen

– Aloite tähän tapahtumaan tuli Kpedun puolelta, ja ilmoitin heti siltä seisomalta ollaan mukana ettei ainutlaatuinen tilaisuus mene muille, Nibacoksen mediavastaava Jani Koivisto kertoo.
– Olemme ennekin tehneet yhteistyötä Limen kanssa, joten tämä oli siihen luonnollinen jatkumo. He pystyvät palvelemaan monenlaisia mediatarpeita, ja yhtenä osa-alueena on urheilun tuominen mukaan.

Taustalla on luonnollisesti pyrkimys molemminpuoliseen hyötyyn. Mediakeskus Limen virtuaalistudio on toteutettu Keski-Pohjanmaan Liiton myöntämän Euroopan Aluekehitysrahaston sekä Kokkolan kaupungin, Kaustisen seutukunnan, Kannuksen kaupungin, Perhon ja Kpedu rahoituksella. Kaikkiaan kyseessä on hanke, jolla edistetään keskipohjanmaalaista yrittäjyyttä ja yritysosaamista, ja meneillään on 12 pilottiprojektia, joista Nibacoksen ottelutapahtuma on yksi.

– Toki tästä lähdetään miettimään myös jo ensi kautta, ja haluttaisiin studiolähetykset tavaksi, jos vain rahoitus saadaan kuntoon. Mietinnässä on vakituinen salibandyohjelma ja peliviikkoina ennakoiden vieminen studioon. Tämänkertainen toteutus on meille EU-rahoituksen ansiosta ilmainen, ja kun se loppuu, olemme jatkon osalta jo kyselleet hintaa.

Otteluiden striimaaminen on Nibacokselle jo rutiinia, ja lähetysten monipuolisuutta pyritään kehittämään koko ajan.
– Aikoinaan Divarissahan striimaaminen oli pakollista, ja siitä lähtien on tehty lähetyksiä. Kun sitten tiputtiin kakkosdivisioonaan, ne jäivät tavaksi ja nykyäänhän jo melkein kaikki meidän joukkueemme ihan nuorimpia lukuun ottamat striimaavat ottelunsa. Ihan aluksi tehtiin edustuksen pelejä ilman selostusta ja sittemmin jo selostuksen kanssa, Jani Koivisto muistelee.

Nibacoksen sivuille

Valtavaa satsausta ei ottelulähetysten tekeminen vaadi mutta säännölliset tekijänsä kuitenkin, koska pelejäkin on paljon.
– Käytännössä kuvaajan ja selostajan, kun yleensä on kuvattu yhdellä kameralla paitsi mitä vähän kokeiltu joskus GoProlla monikameratoteutusta. Ja tavaramerkkinähän meillä on ollut, että pelipäivinä saadaan puoleen yöhön mennessä julkaistua ottelun maalikooste haastatteluineen. Pääkuvaaja meillä tekee päätyökseen töitä muun muassa C Morelle ja Ruudulle, joten silloin kun hänelle sattuu päällekkäisyyksiä, on tarvittu sitten varakuvaaja.

Viime kauteen saakka Nibacos lähetti ottelunsa Solidsportin kautta, ja tällä kaudella striimit siirtyivät lajin omalle uudelle alustalle SalibandyTV:hen.
– Olemme tykänneet ja kuvaajat ovat tykänneet, ja tekniikka on pelannut ilman ongelmia. Rikastumaan ei seura lähetyksillä ole toki vielä päässyt. Kehittämistä totta kai vielä on, kun maksusysteemiä ei alkukaudesta saatu toimimaan. Tiedämme, että liitollakin on nyt taloudellisesti tiukkaa, mutta toivomus on, että SalibandyTV:n markkinointiin satsattaisiin niin paljon kuin mahdollista että saadaan palvelulle paljon rekisteröityjä käyttäjiä, Jani Koivisto vinkkaa.

SalibandyTV:llä on rekisteröityjä katselijoita jo yli 20 000. Seuroja palveluun on rekisteröitynyt noin 120 ja näistä noin 30 on ottanut käyttöön maksullisten lähetysten toiminnot.

Lue myös: Tietopaketti: kaikki olennainen SalibandyTV:stä ja salibandyn lähetyksistä

Ainakaan toistaiseksi ei Nibacoksen ole tarvinnut miettiä otteluiden striimaamisen hyötyjen ja mahdollisten haittojen suhdetta siltä kannalta, että ne söisivät kotipelin yleisömääriä paikan päällä. Joukkueen yhdeksässä kotipelissä on hallille saapunut keskimäärin 394 katsojaa, mikä on koko Suomisarjan kärkilukema.
– Ottelutapahtumiin panostaminen näkyy, ja meillä on hyvä ja viihtyisä halli, Jani Koivisto myhäilee.
– Jännä nähdä, miten lauantaina: jäävätkö Blue Fox -fanit kotiin nauttimaan studiosta vai tulevatko mieluummin paikan päälle hallille.

Lauantain SalibandyTV-lähetykseen tästä.

Katso Mediatalo Limen studiolla kuvattu lauantain ottelun Nibacos–Blue Fox ennakko, äänessä Nibacoksen puolustaja Vili Ylikorpi sekä vastuuvalmentaja Jan Salin.

Nibacos – Blue Fox la 11.3.2023 | Otteluennakko

Jaa artikkeli