”Mun maila on myös mun kaveri.” - 8-vuotiaat Julius ja Patrik harrastavat salibandya SÄBÄMESTARI-kerhossa

SBS PaHa on yksi kolmesta pilottiseurasta, joka osallistui kuluneen syksyn aikana Salibandyliiton ja Olympiakomitean SÄBÄMESTARI astuu koulumaailmaan –harrastamisen tehostushankkeeseen. Ähtäriläinen salibandyseura SBS PaHa aloitti SÄBÄMESTARI-harrastekerhon, jossa innostutaan, nauretaan ja pelataan salibandya.

SBS PaHa on ähtäriläinen salibandyn erikoisseura. Seura on perustettu vuonna 2018 ja se tarjoaa harrastus- ja kilpatason toimintaa lapsiryhmistä aikuisille. Seuran puheenjohtajana toimii Anu Paalanen, joka vastaa SÄBÄMESTARI-hankkeen osalta seuran seurakehityksestä ja SÄBÄMESTARI-kerhototeutuksesta vastaa Marianne Väliaho.

SBS PaHa on pilottiseurana mukana Salibandyliiton ja Olympiakomitean lasten harrastamisen tehostushankkeessa, jonka tavoitteena on tarjota alakouluikäisille lapsille paikallisesti  koulupäivän jälkeistä ja kaikille avointa liikuntaa.  Hankkeesta saatujen kokemusten kautta Salibandyliitto tuottaa kaikkien jäsenseurojensa käyttöön matalan kynnyksen kerhotoiminnan konseptin. Teema on varsinkin nyt ajankohtainen, sillä  harrastamisen tukemiseen tähtäävä Suomen malli käynnistyy vuoden vaihteen jälkeen ja tähän toimintaan kunnilla ja kaupungeilla on mahdollisuus  hakea  rahoitusta.  Pilottiseuroista tiedotettiin täällä.

SBS PaHa:lla oli jo ennestään toimintaa alakouluikäisille, mutta SÄBÄMESTARI-kerhon myötä, tarjontaan saatiin lisättyä kaikille avoin, täysin harrastepainotteinen kerho, joka on toteutettu lasten ehdoilla. Kerho alkaa koulupäivän jälkeen ja se järjestetään koulun viereisessä, uudessa liikuntahallissa, jolloin etäisyydet eivät vaikuta siihen, voiko mukaan tulla. Suurin osa kerholaisista ovat lajidebytantteja ja ensimmäistä kertaa salibandykerhossa.

Seuraavaksi viisi nopeaa kysymystä SBS PaHa:n Anulle ja Mariannelle:

Kerro omin sanoin millainen seura olette? 

PaHa on nuori ja toimintaansa kehittävä seura.

Minkä kokoinen seura olette? 

Harrastajamäärä on lisääntynyt huimaa vauhtia ja tällä hetkellä meillä on harrastajia SÄBÄMESTARI-kerhossa, F- ja E -juniorijoukkueissa, Naisten joukkueessa, Miesten I ja II joukkueessa sekä M35 -joukkueessa. Jäseniä on yhteensä noin 160.

Millaista on seuratoiminta teidän kaupungissa? 

Pieneksi paikkakunnaksi toiminta on aktiivista eri lajien parissa ja myös yhteistyötä pyritään tekemään, kun lajien parissa samoja lapsia. Toimijoita voisi olla tietysti aina enemmän mukana, mutta taitaa olla aika yleinen haaste.

Mitkä ovat seuranne toiminta-arvot? 

Seurakehityksen myötä nämä yhteiset pää- ja toimina-arvot on tarkoitus miettiä työryhmän kanssa lävitse.

Hauska fakta teidän seurasta? 

Jaa-a. No voisiko sanoa, että toiminta on käynnistynyt rytinällä ja me ollaan oltu mukana jo muutamissa hienoissa tilanteissa, kun ollaan saatu järjestää Ähtärissä liigatason pelejä ja tuoda lajia sekä meitä seurana näkyväksi. PaHa on myös ”herkästi” mukana, jos jotain kysytään, että lähdetäänkö niin vastaus on todennäköisesti kyllä ja pyritään homma viemään maaliin laadukkaasti. 🙂

Marianne ja Anu, SBS PaHa.

SBS Paha:n harrastuskerhokokonaisuudesta vastaa Marianne Väliaho, joka toimii seuran hallituksen lisäksi keskustan koulun luokanopettajana. Väliaho vastaa PaHa:n osalta hankeprojektin harrastuskerho-osiosta ja toimii myös kerhon ohjaajana. SBS PaHa:lla on ollut eskari-ikäisille salibandykerhotoimintaa, mutta muuten tarjonnassa ei ole aiemmin ollut harrastekerhoja alakouluikäisille lapsille, vaan toiminta on painottunut seuran salibandyryhmiin. Matalan kynnyksen SÄBÄMESTARI-kerho liikuttaa tällä hetkellä 11 lasta. Kerhotoiminta on juuri käynnistetty, joten tavoitteena on löytää kerhoon ne ei-toiminnassa ennestään olleet lapset.

”Harrastekerhotoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin sen osalta, että tavoitteet lasten harrastustoiminnan järjestämisestä, lasten liikuttamisesta ja lajiin tutustuttamisesta ovat onnistuneet hienosti.” kertoo Marianne syyskaudella aloitetusta kerhotoiminnasta. Haasteitakin on kuitenkin ollut, sillä koronapandemia on vaikuttanut toimintaan ja hankkeen käynnistämiseen omalta osaltaan. Koronan lisäksi haasteita ovat tuoneet Ähtärin Liikuntahallin korkea käyttöaste, joka vaikutti siihen, että vapaita vuoroja ei ollut juurikaan tarjolla. Toiseksi kerho-ohjaajia tarvittaisiin alueelle vielä lisää ja paikka kerhojen vetäjälle olisikin auki.

Sekä koulu, että Ähtärin kaupunki ovat ottaneet käynnistetyn kerhotoiminnan innolla vastaan. Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja, Marika Puntala kertoo, että Ähtärin kaupunki on todella innoissaan SÄBÄMESTARI-kerhon käynnistymisestä. Puntalan mukaan erityisesti tasapuolinen harrastamisen mahdollisuus ja monipuolisesti taitoja kehittävä toiminta avaa ovet jokaiselle lapselle lajin harrastamiselle. Puntala korostaa sitä, että SÄBÄMESTARI-hanke on tärkeällä asialla. Panostaminen lasten ja nuorten liikuttamiseen tulee maksamaan itsensä vielä takaisin, sillä mitä nuoremmassa iässä liikunta tulee osaksi arkea, sitä suuremmat hyötyvaikutukset sillä on yhteiskunnallisesti ja yksilötasolla, summaa Puntala.

SBS PaHa:lle täytyy antaa tunnustusta tarmokkaasta työstä liikunnan ja liikuttamisen hyväksi Ähtärissä. Täällä on saatu kokea liigatason otteluita ja viime kesänä valmistui ulkokenttä salibandyn pelaamiseen SBS PaHa:n organisoimana. SÄBÄMESTARI-hankkeen yhdeksi pilotiksi pääseminen on uusi, upea ulottuvuus seuran toimintaan.
Marika Puntala, vapaa-aikatoimenjohtaja, Ähtärin kaupunki

Harrastuskerhotoiminta käynnistettiin alueella muutama kuukausi sitten. PaHa kokee toiminnan käynnistämiseen vaikuttaviksi tekijöiksi muun muassa tuen harrastusvälineisiin sekä ohjaajien koulutusmahdollisuuden. SBS PaHa:n mukaan SÄBÄMESTARI-koulutus toi lajin näkökulmasta monipuolisuutta kerhojen vetämiseen ja ammattitaitoa kerhotoiminnan sisällölliseen suunnitteluun. Marinne kertoo hyödyntävänsä etenkin treenivinkkejä kerhosisältöjen suunnittelussa ja ottaa aktiivisesti myös lasten ehdotuksia vastaan. Lisäksi erilaisten rutiinien mukaanotto, yhteisten kerhosääntöjen luonnista alku- ja loppupiireihin ovat olleet merkittävä osa kerhoa ja yhteisen kerhohengen luontia. Tärkeimmäksi opiksi Marianne tiivistää kuitenkin lasten liikunnan ilon.

” Tärkeimpänä koulutuksesta jäi mieleen se, että tavoitteena olla tappamatta lasten intoa. Sitä tällä porukalla ainakin riittää. Välillä mietin, että mitähän sermin toisella puolella olevat sirkuskoululaiset ajattelevat, kun meidän kerhopuolelta kuuluu jos jotakin huutoa ja naurua.”

SBS PaHa:n Anu ja Marianne osallistuivat molemmat Olympiakomitean Seurakehitys-päivään marraskuun lopussa, jonka tarkoituksena oli antaa työkaluja harrastustoiminnan tehostushankkeen pilottiseuroille. Päällimmäisenä korostui yhteistyö eri lajien ja kaupungin välillä. Erilaiset lajikokeilut ja urheilupassit ovat hienoja esimerkkejä miten monipuolista yhteistyötä eri toimijoiden välillä voi tehdä onnistuneesti, summaa Marianne. Vaikka ollaankin pieni seura, pienessä kaupungissa, niin haasteet isompien seurojen kanssa ovat yllättävän samanlaisia. Esimerkiksi se, miten etenkin niitä lapsia, jotka eivät ennestään harrasta mitään urheilullista, saadaan mukaan kerhoihin. Kuinka löytää valmentajia ja vanhempia mukaan toimintaan, jatkoi Marianne siitä, millaisia ajatuksia Olympiakomitean seurapäiviltä jäi käteen.

8-vuotiaat Julius ja Patrik (pääkuvassa) aloittivat SBS PaHa:n järjestämässä SÄBÄMESTARI-kerhossa. Seuraavaksi SÄBÄMESTARI-kerhoilijat pääsevät ääneen ja kertomaan omin sanoin mitä kerhossa tehdään, mikä on hauskinta ja mitä harrastelaukkuun pakataan mukaan:

Oletko aikaisemmin harrastanut salibandya?

Julius: Joskus liikuntahallilla. En mä muista. Mut siellä oli toisella puolella sellanen rata ja toisella puolella pelattiin.

Patrik: Lasketaanko sitä et kotipihassa? No joo sitte oon.

Mitä teette SÄBÄMESTARI-kerhossa? 

Julius: Ollaan kavereitten kanssa. Lopussa ollaan piirissä.

Patrik: Pelataan tietysti säbää. Ja huudetaan että: PAHA.

Millaisia kerhokavereita sulla on?

Julius: Tuo Pate, joka on samalla luokalla. Ollaan oltu kavereita päiväkodista asti. On siellä tyttöjäkin.

Patrik: Hyviä kavereita. Mun maila on myös mun kaveri. On siellä muitakin kivoja kavereita.

Lempi salibandyharjoite?

Julius: Mä tykkään siitä, kun saan huutaa maali, kun aikuinen sanoo, että tuli maali. Nii ja pakkileikki on kiva.

Patrik: Pelaaminen. No joo kyllä mä tykkään myös syötellä jos kaveri ei syötä lujaa. Maalien tekeminenkin on hauskaa. Oikeestaan kaikki on kivaa.

Mitä kerhossa tehdään?

Julius: Ollaan piirissä, leikitään, huudetaan.

Patrik: Ja pelataan säbää.

Mitäs muuta siellä tehdään?

Julius: on meillä joskus niitä tämmöisiä juttuja. *näyttää lämmittelyliikkeitä*

Tarkoitatko lämmittelyliikkeitä?    

Julius: Nii.

Patrik: Nii ja lopuksi myös liikkeitä.

Mitä otat kerhoon mukaan? 

Julius: Juomapullo ja kengät ja itseni tietty.

Patrik: Juomapullo ja kengät mäkin. Mä aion kyllä ottaa joskus oman mailan.

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö.
Tiina Koivisto
Kehityspäällikkö, pelaaminen ja harrastaminen
Harrastamisen ja alueellisen sarjatoiminnan kehittäminen, Säbäkipinäkokonaisuuden johtaminen ja kehittäminen, uudet kokeilut ja pelimuodot (erityisesti kortteliliigamalli ja 3v3-salibandy).

Kuvat: SBS Paha

Teksti: Vilma Pekkala

Jaa artikkeli