Salibandyliiton hallituksen ehdokasesittely 1: Antti Pärnänen

Salibandyliiton jäsenistö valitsee uuden hallituksen liiton varsinaisessa kokouksessa lauantaina 28.11.2020 Helsingissä.

Puheenjohtajaksi on ehdolla kolme henkilöä ja hallituksen jäseniksi 20 henkilöä. Yksi henkilö on ehdolla molempiin tehtäviin.

Kaikki ehdokkaat näet täältä.

Esittelemme ehdokkaat videoin sekä kirjallisesti 16.-24.11.

Ensimmäisenä on vuorossa Antti Pärnänen.

Olen ehdolla: Hallituksen jäsen

Perustiedot
Nimi: Antti Pärnänen
Ikä: 34
Koulutus: Medianomi (AMK), ylioppilas
Ammatti: Varatoimitusjohtaja
Kotikunta: Helsinki
Ehdottanut seura/t: Hakunila Pirates ry

Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä toimit ja olet aiemmin toiminut salibandyn parissa?
Olen pelannut koko salibandyä ikäni. Korkeimmillaan Divarissa, muutoin 2. divisioonassa. Vuoden 2020 olen ollut työssäni mukana MM2020-hankkeessa strategisena konsulttina. Tunnen siis lajin kentältä ja ylätasolta.

Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
Suomalaisten urheilujärjestöjen jatkuva seuraaminen ja kyseenalaistaminen aiemmin toimittajan roolissa.

Miksi päätit lähteä ehdokkaaksi Salibandyliiton hallitukseen?
Minua pyydettiin. Kiinnostuin, koska hallitusvaikuttaminen inspiroi ja koen, että kykenisin olemaan kokonaisnäkemyksen, vision ja vahvuuksien hyödyntämisen näkökulmasta lajille hyödyksi. Nimenomaan lajin kokonaisuudelle hyödyksi.

Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Suomalaisen salibandyn tila on kaksijakoinen. Liikuntana, liikuttajana ja rekisteröityneiden harrastajien osalta laji voi erinomaisesti. Lajin juuret ovat liikunnassa ja liikuttajana ja siellä on edelleen lajin vahvuus. Huippu-urheiluna, yleisöviihteenä ja kunnianhimoisena kilpaurheiluna tila on vaatimattomampi. Tämä on aika itsestäänselvyys, sillä tila on jatkunut sangen pitkään.

Lajin kehittämisen keskiöön tulisi ottaa vahvuuksien sisäistäminen ja hyödyntäminen. Kehityskaari siihen voisi kulkea näin:

1. Laji-itsetunnon nostatus. Salibandyn parissa toimiminen on edelleen mainittava ylpeydenaihe turhan harvalla salibandyn parissa toimivalle. Salibandy on todennäköisesti maan harrastetuin laji ja sillä on lajeista toiseksi eniten rekisteröityneitä harrastajia. Tämä tekee salibandystä erittäin merkittävän yhteiskunnallisen toimijan, johon kytkeytyy viikoittain noin miljoona suomalaista. Salibandytoiminnasta on kaikilla tasoilla syytä olla ylpeä.

2. Kun ensimmäisen kohdan merkitys on sisäistetty sisäisesti, se merkitys on helpompaa julistaa ulkopuolelle. On luotava tunnusluvut, joilla salibandyn merkitys Suomelle konkretisoidaan. Siten saadaan nostettua yleistä arvostusta ja yhteiskunnallista asemaa.

3. Merkityksen ja vahvuuksien kaupallistaminen. Erilaiset matalan kynnyksen liikuntamuodot, erityisryhmät, työpaikkaliikunta ja kerhotoiminta ovat salibandylle erittäin tärkeää asiakaskuntaa. Lajilla on kaikki mahdollisuudet luoda liikuntapalveluja heille, jotka liikuntapalveluja tarvitsevat. Tämä on oman erikoisosaamisen tuotteistamista ja myymistä. Siis omaehtoista varainhankintaa.

4. Oman erikoisosaamisen tuotteistamisella ansaittujen varojen kanavoiminen myös huippu-urheilutuotteen ja yleisötapahtumien kehittämiseen. Huippu-urheiluviihteen(kin) keskeisin määrittäjä kaikilta kanteilta on raha. Omien vahvuuksien kautta ansaitulla rahalla pääsee kehittämään huippu-urheilua.

Tämä ei tarkoita, etteikö listattuja keinoja olisi suomalaisessa salibandyssä hyödynnetty. Totta kai on, ei ole kyse taikatempusta. Mutta toimintamalleja voidaan iskostaa, kouluttaa ja johdattaa liittotasolta vielä paljon nykyistä tavoitteellisemmin.

Vapaa sana
Salibandy kipuilee Suomessa yhä edelleen sen kanssa, että laji on erittäin harrastettu, mutta harrastajat lapsista saakka käyvät pelaamassa salibandyä, mutta fanittavat NHL-pelaajia, käyvät katsojina jääkiekko-otteluissa ja keskustelevat kaveriensa kanssa esportista.

Tämä on lajin pitkäaikainen hidaste, joka näkyy ottelutapahtumien yleisömäärissä ja lajin tuloissa. Tähän lääke on oman toiminnan, salibandyn, merkityksen sisäistäminen ja sitä kautta itsetunnon nousu. Salibandyllä on valtava merkitys Suomessa. Se on vain sisäistettävä ja kerrottava muillekin.

Videon kuvaus ja editointi: Jyrki Paajanen/Siilimedia

Jaa artikkeli