Salibandykausi 2022-2023 on kääntynyt loppusuoralle ja katseemme ovat tiiviisti ratkaisuotteluissa, joissa on jaossa mitaleja, mainetta ja kunniaa. Kautensa päättäneiden ja vielä ”karkkipelien” parissa pelaavien joukkueiden taustoilla toimii ahkera ja luotettava porukka, joka usein jää katseiltamme ja puheiltamme katveeseen. Joukkueenjohtajat.
Joukkueenjohtajat ovat joukkuetoiminnan selkäranka, joka joustaa ja venyy tarvittaessa, mutta ei katkea.
Heidän tietopankkinsa joukkueiden toimintaan liittyvissä asioissa on valtava. On osaamista pelaajien edustusoikeussääntöjen osalta, tottuneesti hoidetaan joukkueen vieraspelien kuljetus- ja ruokailutilaukset ja kokemus ohjaa onnistuneen ottelutapahtuman organisointiin. Listaa erilaisista joukkueenjohtajan tekemistä toimenpiteistä riittäisi kirjattavaksi laadukkaan novellin verran.
Toiminnallisen osaamisen lisäksi joukkueenjohtajat ovat taitavia sosiaalisten tilanteiden kanssa. Pelaajien kanssa jaetaan ilot ja surut, vanhempien ja valmennuksen välillä toimitaan tiedonjakajina, seuran kanssa käydään jatkuvaa vuoropuhelua sekä kauden mittaan ollaan aktiivisesti vuorovaikutuksessa lajiliiton ihmisiin. Kaiken tämän ohella he jaksavat pitää vapaaehtoistoiminnasta yllä positiivista puhetta, jonka avulla mukaan joukkuetoimintaan hakeutuu uusia vapaaehtoistoimijoita. Joukkueenjohtajan roolissa kertyy sellaista osaamista, josta on hyötyä normaalissa arjessa sekä työelämässä.
Kiitos teille kuluneen kauden osalta tanjat, anut, antit, karit ja muut joukkueidenne johtajat. Olette arvokkaita.
Vapaaehtoistyön rikkaus on, että se antaa tekijälleen paljon. Toiminnassa mukanaolon parhaita hetkiä on, kun saa auttaa ja mahdollistaa toisten harrastamista. Vapaaehtoistoimijan sosiaalinen pääomakin kasvaa hyvässä porukassa touhuttaessa. On kuitenkin tilanteita ja hetkiä, jolloin vapaaehtoistyö ottaa tekijältään hetkellisesti enemmän kuin antaa.
Haastavia tilanteita tulee joukkueenjohtajankin eteen kausittain: pelaajaa ei löydy lisättäväksi ottelukokoonpanoon ottelun alkaessa, vanhemmat kyseenalaistavat joukkueen toimintamalleja tai joukkueella on akuutti tarve saada toimintaan lisää euroja.
Joukkueenjohtajan opas
Kiitoksena joukkueenjohtajien tekemälle arvokkaalle työlle, olemme muutama vuosi sitten tehneet heidän tueksensa joukkueenjohtajan oppaan. Oppaan avulla toivomme joukkueenjohtajien osaamisen kasvavan entisestään ja vapaaehtoistyöhön käytettävän ajan tehostuvan.
Olemme tehneet pieniä päivityksiä joukkueenjohtajan oppaaseen 2023-24.
Tehdyillä muutoksilla ja lisäyksillä haluamme ohjata joukkueita toimimaan entistäkin pitkäjänteisemmin, suunnitelmallisemmin ja hyvää hallintotapaa noudattaen. Joukkueenjohtajilla tulee olla lupa vaatia seuroilta toimintaa ohjaavia linjauksia ja ohjeita. Olemme myös seurojen tukena auttamassa ja sparraamassa linjausten ja ohjeiden laatimisessa.
Tehdään yhdessä vieläkin parempaa joukkue- ja seuratoimintaa.
Oppaassa olevaa kilpailutoimintaan liittyvää sisältöä on kavennettu hieman aiemmasta. Keskeisin syy tässä on se, että Salibandyliitto siirtyy kaudesta 2023-24 alkaen käyttämään sarjatoiminnanhallinta-, tilastointi- ja tulospalvelujärjestelmänään TorneoPal-järjestelmää. Osa muutostöistä on vielä siinä vaiheessa, että kaikkea ohjemateriaalia ei ole mahdollista tässä vaiheessa oppaaseen kirjoittaa. Nämä puutteet lisätään viimeistään kauden 24-25 versioon, mahdollisesti jo aiemmin.
Kiitos teille kuluneen kauden osalta tanjat, anut, antit, karit ja muut joukkueidenne johtajat. Olette arvokkaita.
Blogissa käsitellään salibandyn seura- ja harrastustoimintaa, sekä sen kehittämisen eri osa-alueita. Kirjoittajat ovat Salibandyliiton asiantuntijoita. Tämä on blogin kolmas kirjoitus.
Päivitys 3.5.2023: Linkki valmiiseen joukkueenjohtajan oppaasen lisätty
—
Lue myös:
Blogi: Säbäkipinä – mistä siinä on kyse?
Blogi: Unohdimmeko päivittää puheemme vapaaehtoistoiminnasta 2020-luvulle?
- Puhelin: 0400 529 028
- Sähköpostiosoite: mikko.kaksonen@salibandy.fi