Salibandyliiton johtoon ensi kertaa nainen - Kaarina Vuori valittiin puheenjohtajaksi

Salibandyliitto sai historiansa ensimmäisen kerran naisen puheenjohtajaksi, kun valtuuston varsinainen kokous valitsi Kaarina Vuoren tehtävään jäljellä olevaksi hallituskaudeksi Risto Kauppisen jättäydyttyä puheenjohtajuudesta kesken toimikauden.

Kaarina Vuori toimii puheenjohtajana vuoden 2023 loppuun saakka, jolloin nykyisen hallituksen toimikausi päättyy. Vuori oli hallituksen esitys puheenjohtajaksi, jonka valtuusto vahvisti yksimielisesti. Hän nousee tehtävään hallituksen varapuheenjohtajan paikalta ja hän kuuluu myös Kansainvälisen Salibandyliiton hallitukseen.

– Kiitän luottamuksesta. Vastuullinen ja mielenkiintoinen tehtävä. En ehkä ole prototyyppi lajiliittopomosta, mutta otetaan siitä hyöty irti ja mennään innolla eteenpäin, Vuori totesi kiitospuheessaan

– Käynnissä on mielenkiintoisia projekteja ruohonjuuritasolta aina F-liigaan asti. Itse odotan, että vielä tämän vuoden puolella pääsemme toteuttamaan uusia pelimuotoja uusille kohderyhmille, joista suunnitelmat on jo olemassa. Nyt kääritään hihat ja laitetaan asioita tapahtumaan, hän linjasi.

Puheenjohtajan valinta oli tällä kertaa poikkeuksellinen Kauppisen ilmoitettua huhtikuun alussa jättävänsä paikkansa kesken toimikauden siviilityö- ja perhesyistä. Puheenjohtajan ja hallituksen valitsee joka kolmen vuoden välein pidettävä liiton varsinainen kokous, mutta liiton kokousten välisenä aikana jäsenten päätösvaltaa käyttää valtuusto niiltä osin kuin toimintasäännöissä on määrätty.

Kauppinen toimi puheenjohtajana ensimmäisen kerran jo 1994–2001 ja sen jälkeen uudestaan vuodesta 2018 saakka. Viimeisin valinta tapahtui loppuvuodesta 2020.

– Kiitos koko lajiyhteisölle. Täällä on hemmetin fiksua väkeä, ei olla aikojen saatossa paljon riidelty. Pyrkikää pysymään tällä tiellä, hän evästi.

– Mies lähtee hallituksesta, mutta salibandy ei lähde miehestä. On ollut hienoa aikaa lajin parissa. Kaarina on vastuuta pelkäämätön, josta laji saa hyvän puheenjohtajan, Kauppinen tiivisti jäähyväiset valtuustoväelle.

Valtuusto keskusteli hallituksen jäsenmäärän täydentämistä yhdellä henkilöllä Vuoren siirryttyä puheenjohtajaksi. Äänestyksen jälkeen valtuusto kuitenkin päätti, että hallitusta ei täydennetä kesken toimikauden.

Valtuusto vahvisti myös Salibandyliiton vuoden 2021 tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen sekä myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Vuoden 2021 taloudellinen tulos koko liiton osalta oli noin 180 000 euroa alijäämäinen. Tuloksessa on huomioitu MM2020-kisojen positiivinen tulos. MM2020-kisat siirtyivät koronapandemian vuoksi vuodella eteenpäin ja ne pelattiin joulukuussa 2021. Kisaprojektin tulos vuonna 2021 oli lähes 400 000 euroa ylijäämäinen.

Kokonaistuotto oli noin 9,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu oli noin 2 % verrattuna edellisvuoteen. Suurimmat muutokset liikevaihtoon johtuivat MM2020-kisaprojektista, joka lisäsi liikevaihtoa sekä toisaalta pelien laajamittaisesta peruuntumisesta koronarajoitusten vuoksi keväällä 2021, jonka takia liikevaihto puolestaan supistui.

Merkittävänä eränä liiton tulorahoituksessa on lipunmyynti (noin 1,5M€), jonka suhteellinen osuus oli 16 %. Osanottomaksujen osuus (17 %) oli edellisvuosien tapaan huomattava, mutta niiden osuus supistui koronan aiheuttaman kevään 2021 sarjojen ja otteluiden peruuntumisen vuoksi. Noin 17 prosenttia tulorahoituksesta tuli pelipassimaksutuloina. Valtion toiminta-avustuksen määrä kasvoi hieman ja sen osuus tulorahoituksesta oli 12 prosenttia.

Palkkojen ja sosiaalikulujen osuus kasvoi hieman ollen koko kulurakenteesta noin 27 prosenttia. Palkkioiden suhteellinen osuus laski merkittävästi ja oli noin 19 %, mikä koostuu pääosin erotuomaripalkkioista. Vuokrat laskivat myös merkittävästi ja muodostivat kokonaiskuluista 10 prosenttia. Sekä erotuomaripalkkioiden että salivuokrien merkittävä supistuminen johtui siis kevään koronan aiheuttamasta pelitauosta. Matkakulujen osuus 2021 oli 17 prosenttia.

Vuoden 2021 toimintaa leimasi pelien vähäinen määrä normaalitilanteeseen verrattuna koronarajoitusten vuoksi, mikä on aiheuttanut myös harrastajamäärän vähenemistä. Liiton organisaatiouudistus aloitettiin viime vuonna ja saatu käytäntöön tänä keväänä. Vuoden 2021 huipensi miesten MM 2020 -kotikisat Helsingissä.

Valtuuston kokous järjestettiin hybridimallisena lauantaina 23.4.2022 Vantaalla.

Risto Kauppinen kertoi huhtikuun alussa jättävänsä puheenjohtajan tehtävän. Varapuheenjohtaja Kaarina Vuori nousee Kauppisen seuraajaksi. Kuva: Jussi Ojala
Valtuuston kokous järjestettiin hybridimallisena lauantaina 23.4.2022 Vantaalla.

Jaa artikkeli