Turnausmuotoiset sarjat ilman yleisöä elokuussa – juniorikarsinnoissa mahdolliset karanteenitapaukset käsitellään tapauskohtaisesti

Salibandyliitto on linjannut, että turnausmuotoisten sarjojen ottelut pelataan ilman yleisöä elokuussa. Samalla määriteltiin, kuinka toimitaan juniorikarsinnoissa, mikäli niihin osallistuvien joukkueiden pelaajia on asetettu karanteeniin merkittävissä määrin.

Viime perjantaina liitto uutisoi, että kauteen valmistava toiminta niin harjoitusten kuin pelien osalta voi jatkua toistaiseksi. Nyt on linjattu, kuinka toimitaan yleisön kanssa elokuussa.

Ei yleisöä elokuussa
turnausmuotoisissa sarjoissa

Liiton koronavarautumisryhmä päätyi yksimielisesti ratkaisuun, että elokuussa pelattavat turnausmuotoiset sarjat järjestetään ilman katsojia. Katsomossa voivat olla ainoastaan ne joukkueet ja niiden edustajat, jotka eivät ole pelivuorossa.

Koronarajoitusten puitteissa salibandyotteluihin voisi ottaa maksimissaan 25 katsojaa.
– Jos turnauksen vastuujoukkue haluaisi tuon pienen määrän päästää katsomoon, olisi silloin laadittava turvallisuussuunnitelma viranomaisille ja varautua muutoinkin katsojaturvallisuuteen erilaisin toimenpitein, mm. kahden metrin turvavälein. Myös vastuu katsojaturvallisuudesta on vastuujoukkueella, taustoittaa liiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta ja jatkaa:

– Mielestämme on selkeintä evätä yleisö tässä kohdin kokonaan, eikä kuormittaa seurojen muutenkin isoa taakkaa. Todetaan vielä sekin, että Salibandyliitto on saanut turnausten vastuujoukkueilta toiveita, että kausi aloitettaisiin ilman yleisöä.

Mikä katsojatilanne on syyskuussa, käsitellään erikseen tämän kuun lopulla. Katsojamääriin ja turvaväleihin liittyviä asioita valmistellaan myös vastuuministeriössä ja Olympiakomiteassa.

Mahdollisia karanteeneja luvassa
junioreiden karsinnoissa – näin menetellään

Salibandyliitossa on varauduttu, kuinka toimitaan, jos merkittävä määrä joukkueen pelaajia estynyt osallistumaan junioreiden karsintavaiheen peleihin terveysviranomaisten karanteenimääräysten vuoksi. Ensimmäiset karsintaturnaukset alkavat lauantaina 21.8. Juniorikarsinnoissa paikat eri sarjatasoille määritellään kahdessa vaiheessa elo-syyskuussa.

Tiivistetysti koronaryhmän linjaus on:
– jos joukkue ei voi karanteenin vuoksi osallistua 1. kierrokselle, joukkue voi saada paikan 2. karsintakierrokselle (ns. villi kortti) hakemusta ja karanteenidokumentteja vastaan
– 2. kierroksella vastaavassa tilanteessa villiä korttia ei enää myönnetä, vaan menestyminen ratkaistaan kilpailullisin perustein ja turnausta siirretään mahdollisuuksien mukaan eteenpäin

Tarkkaa karanteenissa olevien pelaajien määrärajaa villin kortin myöntämiselle ei määritetä, vaan jokainen tapaus käsitellään hakemusten perusteella yksittäin. Jotta villi kortti 2. karsintakierrokselle myönnetään, pitää karanteenin takia joukkueen vahvuudesta olla pois useampia joukkueen pelaavaan kokoonpanoon kuuluvia pelaajia (maalivahdit omana ryhmänään).

Joukkueen tulee toimittaa karanteenitodistukset Salibandyliittoon viipymättä, kun on ne viranomaiselta saanut. Ilman näitä dokumentteja joukkue voidaan poistaa karsinnan 2. kierrokselta.

Mikäli karanteeneja ilmaantuu, hakemukset villin kortin saamiseksi käsittelee nelihenkinen ryhmä, johon kuuluvat Ari Vehniäinen (kilpailutoiminnan johtaja), Mikko Helanen (sarjapäällikkö, junioreiden valtakunnalliset sarjat), Jarkko Rantala (huippu-urheilujohtaja) ja Pekka Ilmivalta (toiminnanjohtaja). Mahdolliset hakemukset toimitetaan Mikko Helaselle (yhteystiedot jäljempänä).

Karanteenien ulottuessa 2. kierrokselle, varaudutaan ottelusiirtoihin karsintavaiheelle varatun aikaikkunan puitteissa. Karsintojen jälkeiset juniorisarjat eri tasoilla alkavat lokakuun alkupuolella.

Tulevana viikonloppuna juniorikarsinnat alkavat P18- ja P21-sarjoissa ja ne jatkuvat sitä seuraavana viikonloppuna.

– Linja edelleen on, että juniorikarsintojen myötä joukkueet pelaavat niillä sarjatasoilla, jonne ne kilpailullisesti kuuluvat, vaikka joustoakin koronan vuoksi annetaan. Niin sanotussa normaalitilanteessakin liikkeellä on flunssa-aaltoja, sairastumisia ja loukkaantumisia, jotka hankaloittavat parhaan mahdollisen kokoonpanon jalkeille saantia, toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta päättää.

TEHO Sport Suomen Cup
myös lähtökuopissa

Myös aikuisten TEHO Sport Suomen Cup alkaa viikonloppuna alueellisesti pelattavin turnauksin. Mikäli joukkue ei koronakaranteenin vuoksi pysty osallistumaan turnaukseen, osallistumismaksu joukkueelle palautetaan.

Lisätietoja juniorikarsinnoista

Mikko Helanen
Sarjapäällikkö
Junioreiden valtakunnallisten sarjojen kehittäminen, suunnittelu ja toteutus.

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli