Teemoina lajianalyysi ja valintavaiheen pelaajakehitys - Huippu-urheilupäivät Eerikkilässä toukokuun puolivälissä

Jo perinteeksi muodostuneet huippu-urheilupäivät Eerikkilässä järjestetään 14.-15. toukokuuta. Kattaus huippualustajineen on jälleen laadukas.

Lauantaille ja sunnuntaille on selkeät asiakokonaisuudet, jotta halutessaan osallistujat voivat poimia itselleen mielenkiintoisemmat osiot päivien annista. Kaksipäiväinen tapahtuma pureutuu tällä kertaa kahden aihepiirin ympärille.

Lauantai on varattu salibandyn fyysiselle ja pelianalyysille. Ensin esitellään erittäin laajasti tehty fyysinen lajianalyysi, jonka kautta päästään kiinni aidosti tutkittuun tietoon.

– Olemme päivittäneet tietämyksemme lajivaatimuksista, sekä johtaneet niistä konkreettisia harjoitusmalleja.  Työstä ovat vastanneet Elisa Hakamäki (Eerikkilän urheiluopisto) ja Marko Haverinen (Varalan urheiluopisto). Julkistustilaisuudessa toivomme osallistujilta myös kannanottoja siihen, onko lajianalyysi jättänyt meille vielä avoimia kysymyksiä, joihin pitäisi päästä seuraavaksi kiinni, avaa huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.

Lauantain toisena osiona on pelianalyysi huippusalibandysta, jonka on laatinut Tampereen yliopiston Tietojohtamisen yksikön tutkijatohtori Miikka Palvalin. Hän on tutkinut syksyn 2021 kansainvälisiä huippupelejä ja verrannut tuloksia kesällä 2021 julkistettuun tutkimukseen F-liigasta.

– Pelianalyysin taustalla oli ajatus tieteellisin menetelmin varmistaa Salibandyliiton valmennuslinjan perusteita. Toisaalta analyysin avustuksella on tarkoitus löytää muita merkityksellisimpiä asioita pelistä, jotta voisimme nousta MM-tasolla sattumien yläpuolelle ja yhtäältä auttaa seurojen pelaajakehitystä tuottamaan kansainvälisen tason pelaajia. Toivomme pelianalyysistä tulevaisuudessa tulevan seuroille työkalu omaan pelaajakehitykseen.

Pelikeskustelu päätetään paneeliin, jossa lajia eri näkökulmista katsovat ihmiset keskustelevat analyysin antamista tiedoista, mutta luovat myös katseita tulevaisuuteen.

Sunnuntain punaisena lankana on valintavaiheen valmentajuuden ja toimintaympäristön merkitys pelaajapolulla. Aiheesta puhuvat Mika Saarinen, Kirsi Hämäläinen ja Sami Kalaja. Saarinen on kilpa- ja huippu-urheilun lehtori (Haaga-Helia) ja jääkiekkovalmentaja. Hämäläinen (Haaga-Helia) on tutkinut pitkään valmentajuutta ja valmennusosaamista. Kalaja on ”taitotohtori” ja urheilun moniosaaja.

– Päivän aikana haluamme kuulijoiden pysähtyvän miettimään niin valmentajuuden ja toimintaympäristön merkitystä, kuin myös vuorovaikutuksen ja erilaisten pelien merkitystä taidon ja motivaation kehittymisessä. Myös sunnuntai päätetään keskusteluun, johon kutsumme pelaajat tuomaan heidän näkökulmansa aiheisiin, Rantala kertoo.

– Mielenkiintoisten esitysten lisäksi vähintään yhtä arvokkaana näen laji-ihmisten kokoontumisen yhteen ja jakavan omia kokemuksia keskenään. Ennen kaikkea ajankohta on tähän erittäin suotuisa, kun lähes kaikki sarjat on jo pelattu loppuun. Valitettavasti P21-sarja on vielä varmuudella kesken ja mahdollisesti T21-sarjan viimeiset pelit pelataan samaan aikaan. Korona on tuonut meille paljon haasteita, mutta on äärimmäisen hienoa, että niistä huolimatta saamme kaikki sarjat tänä kevään pelattua Suomessa.

Seminaariin on mahdollista osallistua alla olevien ilmoittautumislinkkien kautta. Ohessa näkyy myös seminaarin päivälipun/koko tapahtuman (la-su) hinnat.

Ilmoittautuminen ja hinnat

Lauantai 14.5.
60€/25€ (Suomen Valmentajat ry:n jäsenille), sisältää lounaan ja päivällisen.

Sunnuntai 15.5.
60€/25€ (Suomen Valmentajat ry:n jäsenille), sisältää lounaan ja päivällisen.

Lauantai–sunnuntai 14.–15.5.
135€/100€ (Suomen Valmentajat ry:n jäsenille), sisältää täysihoidon lauantain lounaasta sunnuntain päivälliseen.

Ohjelma

HUIPPU-URHEILUPÄIVÄT 14. – 15.5.2022

La 14.5.2022 LAJIANALYYSIT; FYSIIKKA + PELI

10:00 – 10:10 ALKUVERRYTTELY
• Johdanto fyysiseen lajianalyysiin: lähtökohdat, tarpeet ja haasteet

10:10 – 12:00 FYYSINEN LAJIANALYYSI, Elisa Hakamäki, Marko Haverinen ja Jiri Kirsilä
• Erä 1: salibandyn kehitystila: testitulosten kehitys + valmentajakysely
• Erä 2: pelivaatimukset
• Erä 3: fyysiset ominaisuudet ja kuormitus
• Jatkoaika: fysiikkavalmennuksen valmennuslinjaus

12:00 – 13:15 LOUNAS

13:15 – 14:45 RYHMÄKESKUSTELUT
• Mitä asioita pitäisi analyysin pohjalta huomioida laji- ja fysiikkaharjoittelun yhdistämisessä? Jäikö avoimia kysymyksiä, joihin tulisi löytää vastauksia?
> Keskustelu 20 min + muutamien ryhmien nostot
> Viimeinen puheenvuoro, Mikko Häyrinen KIHU

14:45 – 15:15 Tauko

15:15 – 16:30 PELIANALYYSI, Miikka Palvalin
• Kansinvälisten pelien ja F-liigapelien välinen ero. Onko eroa Suomen ja Ruotsin peleissä suhteessa muihin kv-peleihin?

16:30 – 16:50 Kysymykset + tauko

16:50 – 18:30 Puheenvuorot pelistä ja sen evoluutiosta
• Paneelikeskustelu: Tommy Koponen, Toni Lötjönen, Antti Vartiainen, Jarmo Härmä, Aki Vilander, Jani Lämsä, Lasse Kurronen ja Petteri Nykky

18:30 Päivällinen

—–

Su 15.5.2022 VALINTAVAIHEEN PELAAJAKEHITYS

9:30 – 9:35 Tilaisuuden avaaminen

9:35 – 10:00 Meidän urheilu, Suomen Valmentajien puheenvuoro

10:00 – 10:45 I do not coach hockey – I coach people, Mika Saarinen

11:00 – 12:00 Valmentaja kehittymisen mahdollistajana, Sami Kalaja

12:00 – 13:00 Lounas

13:00 – 13:45 Mitä valmentajan oppiminen on? ”Miten valmentaja oppii arkityöstä, millä edellytyksillä/ehdoilla”, Kirsi Hämäläinen

14:00 – 15:00 ”Taidon ja pelin oppimisen yhdistäminen”, Sami Kalaja

15:15 – 16:00 Paneelikeskustelu ”Urheilijan kokemukset kehittävästä toimintaympäristöstä”
Nais- ja miespelaaja sekä Kirsi Hämäläinen, Sami Kalaja ja Mika Saarinen

16:00 – 16:15 Lopetus

16:15 – 17:00 Päivällinen

Lisätiedot

Jarkko Rantala
Huippu-urheilujohtaja (16.6.2023 saakka)
Huippu-urheilusektorin johtaminen, maajoukkueiden kokonaisvastuu ja urheilutoiminta, sidosryhmäyhteistyö OK + HUY, huippusalibandyn kehittäminen.

Jaa artikkeli