Tässä kootusti valinnat: Salibandyliitto nimesi lajin vuoden 2021 parhaat

Salibandyliiton hallitus on nimennyt lajimme vuoden 2021 parhaan tyttöjuniorin, poikajuniorin, naispelaajan, miespelaajan ja valmentajan. Kunnian saivat Suvi Hämäläinen, Alpo Laitila, Veera Kauppi ja Ville Lastikka sekä valmentajat Aki Vilander ja Jani Lipsanen, jotka on esitelty liiton some-kanavissa.

Suvi Hämäläisen vuosi muistetaan totta kai parhaiten U19-naisten MM-finaalissa Ruotsin verkkoon lauotusta jatkoaikamaalista. Se sinetöi Suomelle ikäluokan ensimmäisen maailmanmestaruuden sitten vuoden 2012 ja kaikkien aikojen toisen. Vasta vuonna 2003 syntynyt Suvi Hämäläinen oli ehtinyt edellisellä kaudella venyttää verkkoa jo naistenkin MM-kisoissa. F-liigassa siirtyi ensimmäisellä liigakaudellaan Pirkkalan Pirkkain ryhmässä pelannut Ilveksen kasvatti Kooveesta Classiciin, jossa hän on tällä kaudella latonut 18 ottelussa jo 22 tehopistettä.

Vuoden 2021 poikajuniori on Classicin hyökkääjä Alpo Laitila, joka kohautti jo kansainvälistäkin salibandy-yhteisöä laukomalla elokuussa Tšekin verkkoon U19-miesten MM-finaalin ensimmäiset kaksi maalia. Vaikka Suomi lopulta hopealle taipuikin, jäi 19-vuotiaan Laitilan taituruus mieleen ja kisoissa tehot 6+3 kerännyt nuorukainen arvostettiin turnauksen All Starsiin. Kotimaassa on Alpo Laitilan poikkeuksellinen taito ja pelisilmä tunnettu jo pidempään, ja viime keväänä Vesilahden Visan kasvatti voitti Classicin paidassa ensimmäisen F-liigan mestaruutensa.

Veera Kaupin hengästyttävä dominointi teki vuoden 2021 naispelaajan valinnasta helpon. uumajalaisen Team Thorengruppenin paidassa Ruotsin mestaruuden ja Ruotsin cupin voittanut Kauppi loisti joulukuun MM-turnauksessa Suomen paidassa, kun hän voitti pistepörssin kuuden ottelun tehoilla 15+5, valittiin turnauksen tähdistöön ja pokkasi kisojen arvokkaimman pelaajan Kultaisen kengän. Vaikka Suomi finaalin jatkoajalla taipuikin, oli kaksi maalia tehnyt Kauppi tuonkin ottelun selkeä ykköspelaaja. Kooveessa lajin huipulle jalostunut Veera Kauppi muistetaan myös vahvasta kannanotosta, jolla hän peräsi naisten MM-kisoille yhdenvertaisia olosuhteita ja lähtökohtia kuin miesten MM-turnauksilla.

Vuoden 2021 miespelaaja on Classicin hyökkääjä Ville Lastikka, jonka 2021 huipentui Helsingin MM-kotikisojen arvokkaimman pelaajan titteliin. Terävästi laukova maalitykki iski turnauksessa kuusi maalia ja syötti neljä. Lastikan, 25, vuoteen mahtui myös ensimmäinen F-liigan mestaruus, kun Steelersistä 2018 Classiciin siirtynyt Lopen Floorballin kasvatti oli kaatamassa Oilersia viiden ottelun finaalisarjassa.

Vuoden 2021 valmentajan tittelin jakaa kaksi lajivelhoa, kun sen pokkaavat yhdessä Suomen U19-naiset maailmanmestaruuteen luotsanneet Aki Vilander ja Jani Lipsanen. Ikäluokan MM-turnauksen siirtyminen koronapandemian vuoksi kolmesti johti poikkeukselliseen tilanteeseen, kun päävalmentajana pohjan U19-projektissa rakentanut Aki Vilander siirtyi naisten maajoukkueen valmennustiimiin ja kesällä 2020 ohjat ottanut Jani Lipsanen hoiti viimeistelyn johtaen joukkueen MM-finaalin jatkoaikavoittoon Ruotsista Uppsalan IFU Arenalla.

Jaa artikkeli