Seurakehitys: Strategia on tärkeässä roolissa Santa’s Unitedin arjessa

Seurakehityksen juttusarjassa vuorossa on rovaniemeläinen Santa´s United.

Rovaniemeläisseura Santa’s United on nyt kahden kauden ajan vahvasti tukenut toimintansa uuteen, itse päivittämäänsä strategiaan. Se on selkeyttänyt etenkin seuran työntekijöiden ja hallituksen tekemistä.

Santa’s Unitedin toiminnanjohtaja Mika Karusaari (kuvassa) suosittelee muillekin salibandyseuroille oman strategian laatimista.

– Joskus on syytä hengähtää päivä tai parikin ja tosissaan miettiä, miksi näitä asioita tehdään. Seura ei sillä aikaa kaadu.

 Ulkopuolinen näkemys paikallaan

Santa’s United perustettiin viisi vuotta sitten RSB-Teamin ja Napapiirin Salibandyn fuusion myötä.

– Yhdistymisvaihe oli iso projekti omine haasteineen. Uutta strategiaa rakennettiin vuoden 2018 aikana, kun olimme saavuttaneet ja osin ylittäneetkin yhdistymisvaiheen tavoitteet. Strategia valmistui saman vuoden syksyllä, Karusaari kertoo.

– Työstämisen alkuvaiheessa meillä oli mukana ulkopuolinen henkilö, jolla on kokemusta suurtenkin yritysten strategioiden laadinnasta ja urheiluseuraosaamistakin. Mutta meidän seuramme asioista hänellä ei juurikaan ollut tietoa, mikä oli pelkästään hyvä asia. Ulkopuolisena hän pystyi koko ajan antamaan meille järkevää palautetta.

Osaamista eri osa-alueilta

Työstämisessä oli koko ajan mukana Santa’s Unitedin hallitus sekä seuran kaksi palkallista työntekijää.

– Vuosi sitten hallituskokoonpanoon tuli vaihdoksia, mutta uudet ottivat strategiasta hienosti koppia kuten myös uusi nuorisopäällikkömme, Karusaari kiittelee.

– Muutenkin meillä oli jokaiselta osa-alueelta osaamista käytettävissä, ja avoimilla henkilökohtaisilla kutsuilla saimme porukkaa työstämään steppejä eteenpäin.

Strategia on kolmivuotinen, joten nyt on päästy jo hieman yli puolivälin.

– Meillä oli alun perinkin selkeät tavoitteet kolmen vuoden päähän. Oli selvää, että tärkeisiin steppeihin, joilla tavoitteisiin päästään, on panostettava.

Karusaari myöntää, että ensimmäinen vuosi meni opetellessa.

– Päättyneellä pelikaudella saimme jo tosi paljon aikaan.

Jäsenistö tutustutettiin ja sitoutettiin strategiaan esittelemällä sitä kaikissa joukkuepalavereissa ja vanhempien kokoontumisissa.

– Jäsenistön mukaan ottamisessa olisi varmasti ollut parannettavaa, Karusaari myöntää.

– Vapaaehtoiset tekevät hienoa työtä omissa joukkueissaan, mutta heidät pitäisi saada ymmärtämään myös, miten koko seuraa viedään yhdessä eteenpäin.

Kolme kärkeä

Santa’s Unitedin strategiassa on kolme kärkeä: yhteisöllisyys, pitkät pelaajapolut ja valmennus.

– Olemme jäsenmäärältämme Rovaniemen seuroista TOP5:ssä, mutta muun muassa paikkakunnan muiden lajien liigaseuroihin verrattuna näyimme katukuvassa hyvin vähän, Karusaari toteaa yhteisöllisyydestä.

– Junioreja pitäisi saada ikäluokkakohtaisesti vietyä aina edustusjoukkueeseen asti ja pelimahdollisuuksia kaikille tason mukaan. Valmennuspuolella otimme ison harppauksen, kun saimme seuratukea osa-aikaisen valmennuspäällikön palkkaamiseen.

Yksi kausi jäljellä

Santa’s Unitedissa strategia on tosiaankin selkeyttänyt tekemistä.

– Päivittäinen tekeminen vie monesti mennessään. Kun on suunnitelma, mitä tehdään, miksi tehdään ja mitä tavoitellaan, se ohjaa työntekoa, Karusaari korostaa.

– On asioita, jotka olisi meilläkin voinut mennä paremmin. Tavoitteenamme on esimerkiksi ollut saada omia juniorejamme edustusjoukkueen ottelutapahtumiin. Siinä on vielä paljon tekemistä, hän tietää.

– Mutta homma toimii ja etenee hyvin. Yksi kausi on enää tätä strategiajaksoa jäljellä. Alkaa olla aika työstää uusia juttuja.

Strategiasta hyötyä korona-aikanakin

Santa’s Unitedin toiminnanjohtaja Mika Karusaari osaa lähestyä positiivisen kautta myös koronaepidemiaa ja sen mukanaan tuomaa mullistusta arkeen.

– Pitää vain katsoa eteenpäin eikä murehtia asioita, joille ei itse voi mitään. Selkeästä strategiasta on ollut tässäkin hyötyä. Olemme pystyneet ohjaamaan enemmän energiaa valmennusasioihin, kun päivittäinen toiminta, mihin normaalisti menee eniten paukkuja, on ollut tauolla, Karusaari toteaa.

– Olemme muun muassa päivittäneet seuran valmennustoiminnan linjaukset junioreiden osalta.

Lue myös aiemmat jutut:
Seurakehityksen juttusarjassa vuorossa Blackbirds: Toimiva sähköinen järjestelmä säästää hurjasti seuratoimijoiden aikaa

Seurakehityksen juttusarja alkaa: Ytimessä ihmiset – Westend Indiansissa mennään mittareiden mukaan

Teksti: Matti Hannula
Kuva: Esa Jokinen

Jaa artikkeli