Matka Uuden-Seelannin MM-kisoihin alkaa – nuorempi U19-naisten maajoukkue kokoontuu Eerikkilään

Vuoden 2022 Uuden-Seelannin MM-kisoihin valmistautuva U19-naisten maajoukkueryhmä kokoontuu ensi kertaa yhteen tällä viikolla, kun ohjelmassa on keskiviikosta 12.5. sunnuntaihin 16.5. jatkuva leiri Eerikkilän urheiluopistolla. Kisaikäluokka on tällä kertaa 2003-2004 syntyneet, ja mukaan on kutsuttu kolme maalivahtia ja 30 kenttäpelaajaa.

U19-naisten maajoukkueen tilanne on ainutkertainen, kun samaan aikaan toimii edelleen 2001 ja myöhemmin syntyneiden ryhmä valmistautumassa koronapandemian vuoksi useaan kertaan siirrettyihin ja syyskuussa Uppsalassa odottaviin omiin MM-kisoihinsa.

Nyt kokoontuva ryhmä aloittaa leirinsä perusteellisella testipaketilla, jonka jälkeen edetään joukkueen perustamiseen ja toimintatapoihin liittyvien teoriaosuuksien kautta kohti lajiharjoituksia. Ohjelmassa on myös kaksi ryhmän keskinäistä ottelua.

– Hyvä saada tämän ikäluokan projekti käyntiin ja pelipaikoista tappelevat pelaajat yhdessä paikalle, päävalmentaja Jani Lipsanen sanoo.
– Moni pelaaja toki oli ollutkin jo mukana edellisen ikäryhmän tapahtumissa tai isoissa maajoukkueleireissä, mutta 2003 ja sen jälkeen syntyneille tämä on ensimmäinen oma tapahtuma. Kun kisoihin on vain vuosi, on aikataulu tavallista tiiviimpi, mutta perusasiat kuten ryhmäytyminen ja yhteisten arvojen ja toimintamallien läpikäyminen aloitetaan taas alusta.

Vain vuoden mittainen MM-projekti on niin Jani Lipsaselle kuin maajoukkueille yleensäkin uusi kokemus. Lisää haastetta tuottaa myös lähtötilanne, kun alla on koronakausi, jolloin suurin osa sarjatoiminnasta on ollut pysähdyksissä.
– Tapahtumia ehtii nyt olla vähemmän, jolloin pelaajakokeiluille ja laajemman pelaajapoolin kartoittamiselle on tavallista vähemmän mahdollisuuksia. Nyt alkavalle leirille tulee 30+3 pelaajaa, ja meidän pitää löytää tavallista nopeammin ne pelaajat, jotka ovat taistelemassa kisapaikasta. Vaikka tapahtumia ja tarkkailupaikkoja on nyt vähemmän, se ei silti tarkoita, ettei pelaajalla, joka ei nyt ole mukana, olisi mahdollisuuksia kisajoukkueeseen, Jani Lipsanen muistuttaa.

Vaikka junioripelit ovat olleet seisahduksissa, on valtaosa nyt valitusta ryhmästä pelannut ja antanut näyttöjä F-liigan naisten A- ja B-lohkoissa.
– Yksi näyttöpaikka oli myös taannoin U16- ja U17-ryhmien eli 2004 ja 2005 syntyneiden keskinäinen kohtaaminen maajoukkueleirillä, päävalmentaja lisää.

Maajoukkuevalmentajat ovat perinteisesti pitäneet yhteyttä seuravalmentajiin ja kertoneet näille huomioitaan sähköpostitse. Tämän kevään uutuutena maajoukkueilla ovat maajoukkue- ja seuravalmentajien etäkokoontumiset, jollainen on U19-pelaajien osalta luvassa jo tänään.
– Käydään seuravalmentajien kanssa yhdessä läpi, mitä leirillä tehdään ja mitkä ovat leirin tavoitteet. Leirin jälkeen on sitten ohjelmassa uusi keskustelu, jossa kerrotaan, mitä tehtiin ja millaisia havaintoja kertyi. Haussa on uudenlaista vuorovaikutusta seuravalmentajien kanssa, jotka kuitenkin ovat toiminnan primus motoreita, ja odotan keskusteluja tosi mielenkiinnolla, päävalmentaja Lipsanen korostaa.

Matkalla kohti Uudessa-Seelannissa pelattavia MM-kisoja on ohjelmassa luvassa vielä toinen kesäleiri, Suomessa pelattava EFT-turnaus sekä helmikuun kaksoismaaottelu Ruotsia vastaan.

Suomea Uppsalan MM-turnauksessa 1. – 5. syyskuuta edustava U19-joukkue puolestaan ei leireile enää ennen kisoihin matkustamista.

Leirille kutsutut pelaajat (nimen perässä tämän kauden seura sekä kasvattajaseura jos eri)

Maalivahdit

Aino-Kaisa Lyttinen SSRA (OLS)
Edit Rautakoski Northern Stars (SB Vantaa)
Nuppu Tikkakoski SB-Pro

Puolustajat

Sandra Fredman Northern Stars (Westend Indians)
Jasmine Hammarberg Northern Stars (Westend Indians)
Ida Kattilakoski Classic (Nibacos)
Sofia Lahti SPV
Oona Lehtinen SSRA (Merikoski SBT)
Henrika Maikola FBC Turku (KaPa-65)
Emma Parta PSS
Emilia Pietilä FBC Loisto (SBS Wirmo)
Saara Suomela TPS (FBC Turku)
Tove Tantere EräViikingit (SSV)
Ella Varis Welhot
Cira Virta EräViikingit (LoSB)

Hyökkääjät

Pipsa Eko FBC Loisto (PöU)
Suvi Hämäläinen Koovee (Ilves)
Aada Heikkinen PSS
Matilda Holmström PSS (ToBK)
Aada Isometsä SB-Pro (LoSB)
Ella Jolkkonen Welhot
Eerika Koski FBC Loisto (SBS Wirmo)
Veera Kuosmanen Classic (Karhut)
Emilia Kurppa SBS Wirmo (FBC Turku)
Alma Laitila Classic (Vesilahden Visa)
Veera Mertanen EräViikingit (Tapanilan Erä)
Olivia Pietilä FBC Loisto (SBS Wirmo)
Natalia Pitkäkangas Classic (Ilves)
Lotta Purhonen Classic (Steelers)
Matilda Rytkönen EräViikingit (PSS)
Helmi Siuko Classic (Punkalaitumen Kunto)
Emilia Tiihonen PSS
Miisa Turunen SaiPa (NST)

Valmennus ja huolto:

Päävalmentaja Jani Lipsanen
Valmentaja Hannu Santanen
Valmentaja Ville Turunen
Maalivahtivalmentaja Toni Varis
Huoltaja Niina Lahti
Fysiikkavalmentaja Henna Autio
Joukkueenjohtaja Tapio Hämeen-Anttila

Jaa artikkeli