IFF:n hallitus linjaa: peliajan muutos ei etene päätöksentekoon – laajempi selvitys lajin kehittämisestä käynnistyy

Kansainvälisen Salibandyliiton piirissä on testattu viime vuosina lajin tulevaisuuteen vaikuttavaa konseptia, joka muuttaisi muun muassa peliaikaa. Päätös kokeilun virallistamisesta oli tarkoitus tehdä marraskuussa IFF:n yleiskokouksessa, mutta kattojärjestön tämän päivän tiedonannon mukaan esitetään laajan ja osallistavan analyysin laatimista lajin tulevaisuuden kehityssuunnista, ja että kokonaisuuden käsittely olisi 2024 yleiskokouksessa.

Testatuissa muutoksissa tapetilla on ollut eritoten kaksi lajiväkeä puhuttanutta kohtaa. Peliajan lyhentäminen 3×15 minuuttiin ja joukkueeseen kuuluvien pelaajien määrän supistamista 17:ään pelaajaan, joita on kokeiltu muun muassa World Games -monilajitapahtumissa Suomen, Ruotsin, Sveitsin ja Tšekin miesten maajoukkueiden kesken vuosina 2017 ja 2022.

Alkuperäisen aikataulun mukaan testatuista muutoksista oli määrä päättää IFF:n hallituksen (Central Board) esityksen pohjalta tämän vuoden marraskuussa Sveitsissä pelattavien miesten MM-kisojen yhteydessä pidettävässä yleiskokouksessa (General Assembly), jossa läsnä ovat IFF:n jäsenmaiden äänivaltaiset edustajat.

IFF viesti tänään, että sen hallitus ei esitä asian päätöksentekoa marraskuun yleiskokoukselle. Tiivistetysti siinä todetaan, että lajin kehittämiselle ja mahdollisten muutosten selvittämiselle tarvitaan lisää aikaa ja kokemuksia, ja että uusi päätöksenteon hetki olisi vuoden 2024 yleiskokous. IFF:n mukaan koronapandemian takia ehdotetun konseptin laajempimittainen testaaminen ja arviointi jäsenmaissa ei ole onnistunut, mikä on hankaloittanut myös muutoksen vaikutusten arviointia. Kansainvälisessä salibandy-yhteisössä on myös tunnistettu, että nämä testissä olleet muutokset eivät sellaisenaan auta lajin haasteiden ratkaisemiseen.

 

Kaarina Vuori
Suomen Salibandyliiton puheenjohtaja Kaarina Vuori edessä, taustalla Kansainvälisen Salibandyliiton pääsihteeri John Liljelund. Kuva: Ville Vuorinen

Salibandyliiton puheenjohtaja ja IFF:n hallituksen jäsen Kaarina Vuori vahvistaa IFF:n hallituksen kaavailut.

– Näin se on. Hallitus esittää, ettei kokeilussa ollutta ”Future of Floorball” -konseptia päätetä jatkaa sellaisenaan. Sen sijaan marraskuun yleiskokoukselle esitetään laaja-alaisen selvitys- ja valmistelutyön aloittamista siitä, miten kansainvälistä salibandya tulee tulevaisuudessa kehittää. Tähän prosessiin pyritään osallistamaan mahdollisimman hyvin kansainvälinen lajiyhteisö ja sen valmistelutyö on määrä toteuttaa niin, että mahdollisista uudistuksista voitaisiin päättää lopullisesti vuoden 2024 yleiskokouksessa.

Julkisuudessa on ollut tietoja, että kansainvälisen salibandyn vetureina toimivien maiden (Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Tšekki) keskuudessa ei ole ollut täyttä yksimielisyyttä kaavailluista muutoksista. Suomi on muun muassa ilmoittanut, ettei se tue peliajan lyhentämistä.

– Jos IFF:n hallituksen esitys hyväksytään marraskuun kokouksessa, aloitamme Suomessakin laaja-alaisen selvitys- ja valmistelutyön jo tulevan talven aikana. Mukaan toivotaan näkemyksiä salibandyn eri rooleista ja sidosryhmistä. Suomen liiton kanta on, että salibandyn tulevaisuuden elinvoimaisuuden ja kiinnostavuuden varmistamiseksi myös salibandyn pitää uudistua ja kehittyä. On kuitenkin tärkeää, että uudistukset tehdään laaja-alaisen ja perinpohjaisen valmistelutyön perusteella, Vuori linjaa.

Pääkuva: Ari Arola (MM2021-kisat)

Jaa artikkeli