SaiPa Salibandyn puheenjohtaja Ding Ma on ehdolla puheenjohtajaksi, kun Salibandyliitolle valitaan marraskuun liittokokouksessa uusi hallitus.
Tausta: Kolmen vuoden välein pidettävä Salibandyliiton varsinainen kokous pidetään lauantaina 28. marraskuuta Helsingissä. Liiton kokous valitsee hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen muut jäsenet seuraavaksi kolmeksi tilikaudeksi eli vuosille 2021-2023.
Lue lisää: Marraskuussa järjestettävä liiton kokous on salibandyn ylin päättävä elin – mistä on kyse?
– Olen 32-vuotias eli syntynyt juuri silloin 1980-luvun loppupuolella, kun salibandy todella alkoi breikata Suomessa, Ding Ma esittäytyy.
– Päivätyö minulla on Etelä-Karjalan liitossa maakunnan Aasia-yhteistöistä vastaavana eli maakunnan brändääjänä erityisesti Kiinan alueelle. Työhistoriaa on kertynyt sekä bisnes- että julkiselta puolelta kansainvälisissä ja Suomeen liittyvissä asioissa.
Ding Malla on kauppatieteiden maisterin tutkinto ja työn alla lisäksi diplomi-insinöörin tutkinto LUT:ssa Lappeenrannassa.
Salibandyyn Ding Ma tutustui meidän monen muun tavoin opiskeluaikana.
– Vuonna 2008 opiskelin Helsingissä Kauppakorkeakoulussa, ja opiskelukaverina oli Tiitun Tero, jonka kanssa muun muassa tehtiin ryhmätöitä. En heti ymmärtänyt hänen olevan salibandyn maajoukkuepelaaja, mutta kun Suomi voitti samana vuonna miesten MM-kultaa ja Tero palasi kotimaahan melkoisena sankarina, heräsi itselläkin ylpeyden tunne ja tiivis kiinnostus lajiin. Siitä alkaen olen seurannut salibandya tiiviisti sekä Suomessa että ulkomailla. Toinen hieno juttu ja ylpeyden aihe oli, kun juuri Suomi toi salibandyn Kiinaan ja esimerkiksi Shanghaihin, jossa sitä pelataan kouluissa uutena lajina. Nämä ovat erityisiä hetkiä, joita lajista muistan, Ma kertoo.
– Nykyisissä salibandypiireissähän olen aika tuore tapaus, ja viime talvena heitettiin sitten suoraan syvään päähän, kun aloitin NST:n ja PoNoVon fuusiosta syntyneen SaiPa Salibandyn puheenjohtajana ja sitä olen nyt luotsaamassa. Koko SaiPa Salibandyn syntyprosessi osoitti kykyä uudenlaiseen ajatteluun ja se ylitti alue- ja lajirajoja näyttäen, miten monenlaisia mahdollisuuksia meillä on tarjolla.
Salibandyliiton puheenjohtajavaaliin Ding Malla on teemat valmiiksi jäsenneltyinä, ja ensimmäinen ja tärkein niistä on liiton jokapäiväinen työ seurojen hyvinvoinnin eteen.
– Uskallan lähteä rohkeasti keskustelemaan asioista ja kehittämään lajia, ja itselleni selkeä ykkösasia on seurojen nostaminen toiminnan keskiöön ja niiden toimintaedellytysten parantaminen. Liitto on ennen kaikkea palveluorganisaatio, ja meidän on mietittävä, miten liitto pystyy olemaan nykyistä enemmän läsnä seurojen arjessa. Mitä kentän ääniä olen kuunnellut, siellä toistuu toive, että liitto huomioi nykyistä enemmän maakuntia ja myös pienempiä seuroja ja pitää huolta niiden toimintaedellytyksistä ympäri Suomen. Monelta seuralta on kuulunut myös toive, että liitolta tulisi enemmän tukea koulutustoimintaan ja koulutukset tuotaisiin alueellisesti lähemmäs seuroja.
Suomalaisen huippusalibandyn osalta Ding Ma pitää näkymiä ja mahdollisuuksia erinomaisina.
– Huippusalibandyn kehittämistä ja tukemista haluan edelleen jatkaa. Meillä on erittäin hyvä tilanne sekä miesten että naisten kansainvälisen menestyksen suhteen, ja F-liiga on uusi mielenkiintoinen brändi. Resursointi on kohdallaan ja kaikki edellytykset menestykseen olemassa, ja seurat ovat hyvin sitoutuneet yhteistyöhön yhteisten tavoitteiden eteen.
Kolmas Ding Man isoista teemoista on, että salibandyn ja Salibandyliiton tulee olla edelläkävijöitä ajan megatrendien huomioimisessa.
– Toimintaympäristömme muuttuu koko ajan esimerkiksi globalisaation ja väestön ikärakenteen muuttumisen mukana. Ilmastonmuutoksen torjumisessa salibandyn tulee olla ajan hermolla, ja muutenkin haluan korostaa liiton yhteiskunnallista roolia keskustelijana.
Salibandyliiton puheenjohtajana Ding Ma haluaa olla kuuntelija, joka pystyy vuorovaikutukseen kaikkien seurojen kanssa.
– Mikromanagerointi ei puheenjohtajan tehtäviin kuulu, mutta sen sijaan haluan olla yhteiskunnallinen keskustelija ja lajin kehittäjä, joka nostaa seurat keskiöön koko Suomessa, hän kertaa tärkeimmän teemansa.
Julkaisemme vielä ennen liittokokousta esittelyt kaikista puheenjohtaja- ja hallitusehdokkaista.
Lue myös: Kauppinen valmis jatkamaan puheenjohtajana – salibandylla paljon mahdollisuuksia uudistua
Liiton äänioikeutettu jäsen eli seura voi asettaa ehdokkaan hallituksen puheenjohtajaksi sekä hallituksen jäseneksi. Ehdokkaan asettaminen tapahtuu ilmoittamalla ehdokkaasta kirjallisesti hallitukselle viimeistään 30 päivää ennen liiton kokousta.
Ehdolle asettaminen sulkeutuu 29.10.
Asioista, joita liiton jäsenet haluavat liiton kokouksen käsittelevän, on tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys viimeistään kolmekymmentä (30) vuorokautta ennen kokousta eli 29.102020 mennessä.
Liiton kokoukseen voi jo ilmoittautua Suomisportissa täällä.
Teksti: Mika Hilska
Kuva: Arttu Muukkonen