Kysymyksiä ja vastauksia

Viimeksi päivitetty 30.7.2019 11:00

Pelipassien tiedot löytyvät pelipassit -sivulta. Pelipassien myyntijärjestelmästä (Suomisport) on kerrottu ja ohjeistettu tarkemmin tällä sivulla.

YLEISET PELIPASSIKYSYMYKSET

Mikä pelipassi on ja miksi sitä tarvitaan?
Jokaisella liiton tai sen alueen järjestämään kilpailuun osallistuvalla pelaajalla, erotuomarilla tai valmentajalla tulee olla voimassaoleva salibandyn (kilpapelaamiseen oikeuttava) pelipassi. Pelaajien ja erotuomareiden pelipasseista on määrätty Kilpailusäännöissä §45 ja §58. Suomisportin pelipassi-meriitti tai pelipassimaksun kuitti on todiste pelipassin voimassaolosta ja se on pidettävä mukana otteluissa tarkastuksen varalta.

Lisenssien nimet ovat muuttuneet, on vain passeja. Miksi?
Alle 18-vuotiaille tarkoitetut lisenssit on nimetty kaudesta 2014-2015 lähtien passeiksi ja yli 18-vuotiaiden lisensseiksi. Kaudelle 2018-2019 olemme yhteinäistäneet nimeämisiä ja jatkossa kaikki ovat passeja. Kaudella 2019-2020 kaikki passit ovat jatkossa pelipasseja.

Salibandyn harrastepelaamisen puolella pelipassien nimet seuraavat vastaavalla tavalla erilaisia harrastamisen muotoja. Pistemestarin pelipassi liittyy liiton rekisteröimään nuorten ja aikuisten harrastetuotteeseen Pistemestariin, Kerhopelipassi viittaa lasten KerhoMaailman miniturnaustoimintaan ja on nuorimpien lajista innostuneiden ensimmäinen askel salibandyn joukkuepelaamiseen. Pistemestarin pelipassi on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, ja kerhopelipassi alle 18-vuotiaille. Pistemestarin pelipassi EI oikeuta pelaamaan missään sarjassa, ei edes seniorisarjoissa. Kortteliliigan pelipassi on tarkoitettu vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneille, ainoastaan Salibandyliiton organisoimiin kortteliliigoihin osallistuville pelaajille.

Mikä pelipassi minun pitää hankkia?
Pelipassi hankitaan ensisijaisesti syntymävuoden mukaan. Lisäksi pitää tietää, minkä tason kilpailutoimintaan osallistuu vai harrastaako sählyä tai salibandya seurassa ilman sarjatoimintaa. Mikäli pelaaja aikoo osallistua kilpailutoimintaan, on hänen lunastettava kilpailuun oikeuttava pelipassi, joita ovat Pääsarjan pelipassi, Aikuisten pelipassi (vuonna 2001 ja aikaisemmin syntyneet), Nuorten pelipassi (2002-2007 syntyneet) tai Kisamaailman pelipassi (2008 ja myöhemmin syntyneet). Ainoastaan seniorisarjoissa pelaavat hankkivat Seniorisarjan pelipassin. Seniorisarjassa voi pelata myös kilpapassilla.

Erotuomarin tulee lunastaa erotuomarim pelipassi tai pelaamiseen oikeuttava pääsarjan pelipassi tai aikuisten pelipassi syntymävuodesta ja sarjatasosta riippuen. Toimitsijoille ja muille joukkueen toimihenkilöille toimihenkilön pelipassia suositellaan, mutta se ei ole pakollinen.

Valmentajan tulee lunastaa valmentajan pelipassi tai kilpapassi.

Salibandyn harrastamiseen tarkoitetut passit ovat Pistemestarin pelipassi (vuonna 2001 ja aikaisemmin syntyneet) ja Kerhopelipassi (2002 ja myöhemmin syntyneet). 

Pelipasssien myyntijärjestelmä osaa ehdottaa oikeantyyppisiä pelipasseja henkilön syntymävuoden perusteella. Ostajan tulee tietää tarvitseeko hän vakuutuksellisen vai vakuutuksettoman pelipassin ja kilpapelaamiseen vai salibandyn harrastamiseen tarkoitetun pelipassin.

Miksi en löydä haluamaani seuraa pelipassien ostosivulta?
Tarkista seurastasi nimen tarkka kirjoitusmuoto. Ostosivun hakutoiminto löytää seuroja osittaisellakin nimellä. Huomaa kuitenkin, että pelipassin voi ostaa vain Salibandyliiton jäsenseuraan, ei esim. seniorijoukkueeseen tai muuhun harrastejoukkueeseen. Myyntisivulla näytetään siis vain aktiiviset jäsenseurat. Mikäli haluamaasi seuraa ei listalta kuitenkaan löydy, valitse seuraksi "#Ei seuraa tiedossa".

Kenelle salibandyn harrastamisen pelipassit on tarkoitettu?
Pistemestarin pelipassi on tarkoitettu vuonna 2001 ja aikaisemmin syntyneille salibandyn harrastajille.

Kerhopelipassi on tarkoitettu vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneille sählyn ja salibandyn harrastajille ja Kerhomaailman (G) pelaajille.

Kortteliliigan pelipassi on tarkoitettu vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneille Salibandyliiton järjestämissä Kortteliliigoissa pelaaville.

Muutoin harrastamisen pelipassit eivät oikeuta pelaamaan liiton virallisissa kilpasarjoissa. Harrastepelaamiseen oikeuttava pelipassi ei myöskään riitä tuomaritehtävissä toimivalle.

Kenelle mitkäkin salibandyn kilpapelaamiseen oikeuttavat pelipassit on tarkoitettu?
Pääsarjan pelipassi on tarkoitettu miesten Salibandyliigassa, naisten Salibandyliigassa ja miesten 1.divisioonassa pelaaville.

Aikuisten pelipassi on tarkoitettu vuonna 2001 ja aikaisemmin syntyneille pelaajille, jotka pelaavat muissa liiton sarjoissa, kuten divisioonissa (miesten 2.-6. divisioonat, naisten 2.-4. divisioonat, ja vanhimmat juniorisarjat). Aikuisten pelipassilla voi pelata myös seniorisarjoissa (M35-M60, N30-N35).

Nuorten pelipassi on tarkoitettu vuosina 2002-2007 syntyneille ja kisamaailman pelipassi vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneille junioripelaajille. Myyntijärjestelmä tunnistaa oikean pelipassityypin syntymävuoden perusteella. A-, B- ja C-juniorit voivat pelata miesten ja naisten pääsarjoissa ja muissa aikuisten sarjoissa kilpailusääntöjen muut määräykset huomioiden myös aikuisten pelipassilla tai nuorten pelipassilla.

Erotuomarin pelipassi on erotuomareille tarkoitettu pelipassi. Erotuomareilla tulee olla joko kilpailuun oikeuttava pelipassi tai erotuomarin pelipassi toimiakseen erotuomarina.

Kaudesta 2015-2016 alkaen pöytäkirjaan merkityllä valmentajalla tulee olla joko kilpailuun oikeuttava pelipassi tai valmentajan pelipassi miesten salibandyliigassa, I ja II divisioonassa sekä naisten salibandyliigassa ja A-E -junioreiden sarjoissa.

Toimitsijoille ja joukkueiden toimihenkilöille suositellaan toimihenkilön pelipassia. Pääsarjan-, Aikuisten- tai Nuorten pelipassi oikeuttaa pelaamiseen sekä valmentajana, erotuomarina ja toimitsijana toimimiseen.

Missä sarjoissa valmentajan pelipassi on pakollinen?
Pöytäkirjaan merkityillä valmentajalla tulee olla kilpailuun oikeuttava pelipassi tai valmentajan pelipassi miesten salibandyliigassa, I ja II divisioonassa sekä naisten salibandyliigassa ja A-E –junioreiden sarjoissa kaudella 2019-2020.

Saako kilpailuun oikeuttavalla pelipassilla tai erotuomarin pelipassilla valmentaa yllä mainituissa sarjoissa?
Kilpailuun oikeuttavalla pelipassilla saa valmentaa. Erotuomarin pelipassilla ei saa valmentaa. Jos haluaa valmentajan pelipassiin kuuluvat käyttöoikeudet MyE.Way -palveluun (valmentajien harjoite- ja ideointipankki) täytyy lunastaa valmentajan pelipassi.

Miten valmentajan pelipassin ostanut henkilö saa MyE.Way (aiemmin Floorball Centre) harjoite- ja ideointipankin käyttöönsä?
Kun valmentaja on ostanut valmentajan pelipassin Suomisportista, niin hän voi kirjautua MyE.Way -palveluun henkilökohtaisella Suomisport tunnuksellaan. (Huom: MyE.Way korvasi Floorball Centren 1.8.2019.)

Pitääkö juniorijoukkueen valmentajaa tuuraamaan menevän henkilön hankkia valmentajan pelipassi yhtä peliä varten?
Ei tarvitse. Valmentajan tuuraaja merkitään pöytäkirjaan toimihenkilönä. Pelipassien tarkistuksissa katsotaan onko joukkueella yhtään valmentajan pelipassin omaavaa henkilöä.

Olen ostanut vakuutuksellisen kilpalupelipassin ja aion ostaa vielä valmentajan pelipassin. Voinko ostaa sen vakuutuksettomana?
Kyllä. Kilpailupelipassin vakuutus kattaa toisen pelipassin.

Onko valmentajan pelipassi seurakohtainen (esim. jos valmentaa useammassa seurassa, niin kattaako pelipassi oikeuden valmentaa eri seuroissa?)
Jokaiselle valmentajalle riittää yksi pelipassi. Jos vaihtaa seuraa ja haluaa valmentajan pelipassin linkittyvän uuteen seuran, niin seuravaihdon voi halutessaan ilmoittaa sähköpostilla. Otsikko: Valmentajan pelipassi / seuran vaihto. Viestiin mukaan henkilötiedot, vanha ja uusi seura. Lähetä viesti osoitteeseen asiakaspalvelu(at)salibandy.fi

Onko lasten salibandypelipassin vakuutus voimassa myös muissa lajeissa?
Turva on lapsilla voimassa (alle 12-vuotiailla) kaikissa lajeissa tuoteselosteessa mainituissa vakuutuksen alaryhmissä. Vakuutus on voimassa myös muiden urheilulajien otteluissa, kilpailuissa ja harjoituksissa sekä niihin välittömästi liittyvillä matkoilla. Myös vaaralliset tai riskialttiit lajit kuuluvat Sporttiturvan piiriin.

Nippupassi, seurakäyttäjätunnus ja passitietojen selailuoikeudet
Seurojen yhdyshenkilöillä on käytössään Suomisportin seurakäyttäjätunnukset, joiden ominaisuuksiin kuuluu mm. pelipassien nippumaksumahdollisuus. Tunnuksella seuran yhdyshenkilö pääsee myös selailemaan oman seuransa pelipassitietoja. Näin seuran on helpompi kontrolloida sitä, että joukkueessa pelaavien pelaajien pelipassit ovat asianmukaisesti kunnossa. Kilpailusääntöjen mukaan seura vastaa otteluissa peluuttamiensa pelaajien edustusoikeudesta.

Liitto voi koostaa tilauksesta nippupelipassin esim. seuran pelaajalistan pohjalta. Tämä on maksullinen palvelu (0,85e / pelaaja). Tiedustelut numerosta 0400-529017.

Uudet Suomisport seuratunnukset aktivoidaan seurakäyttäjälle Suomisport-palveluun rekisteröitymisen jälkeen. Seurat voivat tämän jälkeen itse jakaa jäsenilleen uusia seurakäyttäjätunnuksia. Katso tarkemmat ohjeet tältä sivulta.

Tutustu kilpailusääntöihin ja hoida edustusoikeusasiat kuntoon
Pelaajapelipassin maksaneille toimitetaan pelipassi ainoastaan Suomisport-profiiliin, pelaajien kilpailuun oikeuttavissa luokissa. Pelipassi on todistus maksetusta ja voimassaolevasta pelioikeudesta. Muista kuitenkin, ettei pelipassi ole todistus edustusoikeudesta. Pelaajan edustusoikeuden edellytyksenä on pelipassimaksun lisäksi mm. se, että mahdollinen pelaajasiirto on tehty asianmukaisesti. Tutustu huolella kilpailusääntöihin.

Erotuomarilla on joukkueen kapteenin tai toimihenkilön pyynnöstä velvollisuus tarkastaa otteluun osallistuvan pelaajan pelipassi sekä henkilöllisyys. Tarkastamispyyntö ja tarkastuksen tulos on aina kirjattava ottelupöytäkirjaan. Erotuomarilla on myös velvollisuus tehdä havaitsemistaan epäkohdista ja pelioikeuden puuttumisesta raportti liittoon sekä määrätä asiassa pelisääntöjen mukainen rangaistus.

Lisätietoja tai apua pelipassien lunastukseen saat Salibandyliiton puhelinpalvelusta 0400-529 017 (ma-pe klo 9:30-16) Sähköpostilla tavoitat meidät osoitteesta asiakaspalvelu(at)salibandy.fi (vain kiireettömät yhteydenotot). Voit ottaa meihin yhteyttä myös Facebookissa.

palaa ylös

PELIPASSIEN HANKINTAAN, MAKSAMISEEN JA KOROTTAMISEEN LIITTYVÄT KYSYMYKSET

Miten pelipassi hankitaan ja maksetaan?
Kaikki Salibandyliiton pelipassit lunastetaan internetistä, Olympiakomitean ylläpitämästä Suomisport-myyntijärjestelmästä. Pelipasseja lunastetaan täyttämällä myyntisivulla tarvittavat henkilö- ja seuratiedot. Pelipassi maksetaan Maksuturvan palvelussa. Kaikki yleisimmät maksuvaihtoehdot on tuettu.

Kun maksu kirjaantuu järjestelmään, saat Suomisport-profiiliisi merkinnän pelipassista. Pelaamiseen oikeuttava pelipassi on voimassa maksuhetkestä alkaen.

Seurat voivat lunastaa pelipasseja myös nipussa käyttämällä Suomisportissa seuratunnuksia (kts. lisäohje).

Ostan useamman eri pelipassin itselleni. Pitääkö huomioida jotain?
Voit lunastaa vain yhden pelipassin kerrallaan. Tämä siksi, että eri pelipasseille pitää muodostua oma viitenumero.

Maksaessani pelipassia tuli virhetilanne. Epäilen että maksu lähti tililtäni useaan kertaan. Mitä teen?
Tee asiasta lyhyt selvitys osoitteeseen asiakaspalvelu(at)salibandy.fi Tarvittavat tiedot: henkilön nimi, sportti-id ja maksussa käytetty viitenumero / viitenumerot. Liitä mukaan myös tilinumerosi johon mahdollinen tuplamaksu palautetaan.

Maksoin pelipassin ilman viitenumeroa suoraan liiton tilille. Kuulin jälkeenpäin että näin ei saa tehdä. Apua?
Toimita maksusta kuitti osoitteeseen asiakaspalvelu(at)salibandy.fi ja kerro henkilön nimi, sportti-id ja seura johon pelipassin maksu on tarkoitus kohdentaa. Mikäli kuittia ei ole saatavilla, anna mahdollisimman tarkat maksutiedot, jotta pystymme paikallistamaan maksusi.

Voiko vakuutuksellisen pelipassin lunastaa ilman täydellisiä henkilötietoja?
Ei. Vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutus edellyttää täydellisten henkilö- ja yhteystietojen antamista. Tämä pätee myös nippupelipassiin. Ainoa poikkeus ovat ulkomaan kansalaiset, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Tällöin pelipassiostossa rastitetaan kohta "Olen ulkomaan kansalainen eikä minulla ole suomalaista henkilötunnusta".

Voiko vakuutuksettoman pelipassin lunastaa ilman täydellisiä henkilötietoja?
Ei. Henkilön tulee tunnistautua antamalla täydelliset henkilö- ja osoitetiedot.

Voiko pelipassiluokkaa vaihtaa kesken kauden, tai korottaa vakuutuksettoman pelipassin vakuutukselliseksi?
Mikäli haluat korottaa pelipassiluokkaasi, tai muuttaa vakuutuksettoman pelipassin vakuutukselliseksi, voit tehdä sen kirjautumalla uudelleen pelipassien verkko-ostoon (Suomisport-palveluun). Kirjautuminen on helppoa: Saat puhelinnumeroasi vastaan kertakäyttösalasanan. Myyntijärjestelmä tunnistaa edellisen, saman kauden pelipassin ja tarjoaa korotettavia vaihtoehtoja. Korotuksen maksutiedot saadaan välittömästi.

Vakuutuksen (vakuutuksellisen pelipassin) voi korottaa ainoastaan saman vakuutusnumeron lisensseihin. Vakuutusnumero on ilmoitettu tuoteselosteessa.

Korottamisesta on julkaistu myös pikaohje.

Muut kuin korotukset hoidetaan edelleen liitossa, ota yhteys palvelunumeroon 0400-529017 tai suoraan liiton jäsensihteeriin.

Yritän korottaa pelipassia verkko-ostossa, mutta järjestelmä ei tarjoa minulle korotusvaihtoehtoja.
Kts. edellisen vastauksen loppuosa: Korotettavan pelipassin maksu tulee näkyä pelipassirekisterissä ennen kuin korotus voidaan tehdä. Mikäli korotus on akuutti eikä se yrityksistä huolimatta onnistu Suomisport-palvelussa, ota yhteys suoraan liiton jäsensihteeriin p. 044-7629970 (ma-pe klo 9.30-16).

Olen hankkimassa pelkkää kilpailupelipassia. En halua vakuutusta ja olen aikuisikäinen alasarjatason pelaaja. Miksi minulta silti tiedustellaan oman vakuutukseni tietoja vaikka sääntöjenne mukaan vakuutus ei ole minulle pakollinen?
Kyseistä pelipassia myydään myös sellaisille pelaajille, joiden pitää hankkia vakuutus esim. A-juniorit. Järjestelmä siis tiedustelee vakuutustietoja kaikilta. Mikäli sääntöjemme mukaan vakuutus ei juuri sinulle ole pakollinen, niin voit ohittaa kentät kirjoittamalla niihin esim. "X". Suosittelemme kuitenkin kaikille pelaajille vakuutusturvaa, vaikkei säännöt sitä edellyttäisikään.

palaa ylös

PELIPASSIN TARKASTAMISEEN LIITTYVÄT KYSYMYKSET

Mistä voin todentaa pelipassini voimassaolon?
Pelipassi-meriitti Suomisportin profiilissa on todistus suoritetusta pelipassimaksusta. Meriitistä käy ilmi pelaajan nimi, pelipassiluokka ja mihin seuraan pelipassi on ostettu. Pelipassi ei kuitenkaan takaa pelaajan edustusoikeutta kyseiseen seuraan / joukkueeseen, sillä edustusoikeuteen liittyy aina monia muitakin osatekijöitä, kuten esim. mahdollinen pelaajasiirto tai yli-ikäisyysilmoitus, jne. Jos olet epävarma edustusoikeudestasi, voit ottaa yhteyttä liiton asiakaspalveluun 0400-529017 (ma-pe klo 9.30-16.30).

Kaudella 2019-2020 merkintä maksetusta pelipassista toimitetaan vain Suomisport-profiiliin. Lisätietoa pelipassin näyttämisestä ottelutapahtumissa.

Minulla ei ole internetselaimen käyttöön sopivaa puhelinta, miten voin todistaa pelipassin voimassaolon?
Voit pitää ottelutapahtumissa mukana pelipassimaksun kuittia. Pelipassin ostosta tulee lisäksi sähköpostiin kuittaus, joka kannattaa tulostaa ja pitää mukana otteluissa maksukuitin lisäksi.

En saanut Suomisportin varmistusviestiä, mitä teen?
Voit tarkastella pelipassiesi tilaa kirjautumalla Suomisport-palveluun. Ongelmatapauksissa yhteys liiton asiakaspalveluun 0400-529017.

Maksoin pelipassin pelipäivän aamuna. En saanut jostain syystä sähköpostivahvistusta. Enkö voi pelata illan pelissä?
Kyllä voit. Tulosta pelipassimaksusta kuitti pelikassiin.

Onko pdf-kortti poistunut?
Kyllä. Sen korvaa pelipassiostosta automaattisesti toimitettava sähköpostikuittaus. Kuittausviesti yhdessä pelipassimaksukuitin kanssa on syytä pitää mukana pelitapahtumissa, mikäli et voi käyttää (matkapuhelimen) internet-selainta.

palaa ylös

Onko sinulla jokin muu pelipasseihin liittyvä kysymys?
Kaikissa pelipassi-asioissa auttaa Salibandyliiton palvelunumero 0400-529017 (ma-pe klo 9.30-16). Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse: asiakaspalvelu(at)salibandy.fi tai lähettää meille yksityisviestin Facebookissa. Sähköisesti vain kiireettömät tiedustelut.

CraftEerikkiläLIDLOsuuspankkiSuveraSubwayTeho sportTupla+UnihocVeikkausVW-HyötyautotBiokia
Fais est. 1993TalgrafStadiumTallinkSponsor InsightEversheds Asianajotoimisto

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Tallennettavista tiedoista voit lukea tietosuojaselosteesta.