World Games Puolassa on suuri mahdollisuus salibandylle

Heinäkuun lopussa järjestettävä World Games on merkittävä tapahtuma salibandylle.

Kuuden salibandymaajoukkueen kesken ratkottavan turnausvoiton lisäksi käynnissä on myös eri lajien välinen kisa. Jokainen haluaa näyttää parhaat puolensa ja vaikuttaa kaikin mahdollisin keinoin siihen, että paikka olympialaisiin aukeaisi joskus tulevaisuudessa.  

Salibandyn voittoon toivotaan ja uskotaan lajin kansainvälistä esiinmarssia johtavassa Kansainvälisessä salibandyliitossa (IFF). Puolan Wroclawissa 20.-30. heinäkuuta järjestettävässä World Games -monilajitapahtumassa salibandy on mukana yhtenä lajina 26 muun virallisen lajin joukossa. Lisäksi näytöslajeina nähdään amerikkalainen jalkapallo, potkunyrkkeily, sisäsoutu ja speedway.

Kaikki tietävät olympialaiset, mutta monelle urheilun kuluttajalle World Games on varsin tuntematon tapahtuma.  

Joten. Mikä tapahtuma on World Games?

World Games (lyhenteenä TWG) on kansainvälinen ja olympialaisten tavoin neljän vuoden välein järjestettävä urheilutapahtuma, jossa kilpaillaan useissa erilaisissa urheilulajeissa. Mukana on niin yksilö- kuin joukkuelajeja. Kamppailu-urheilua, palloilua, tarkkuuslajeja ja estetiikkaan pohjautuvia arvostelulajeja.  Ei kuitenkaan niin maailmanlaajuisia ja tunnettuja kuin olympiakisoihin lukeutuvat.

World Games -kisat järjestää Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa toimiva IWGA-järjestö (International World Games Association). Ensimmäiset World Games -kilpailut järjestettiin vuonna 1981. IWGA:lla ja Kansainvälisellä olympiakomitealla (KOK) on läheinen yhteys. TWG on toiminut muutamille lajeille, kuten karate, rullaluistelu, seinäkiipeily ja sulkapallo, ponnahduslautana matkalla olympialajiksi. Mutta näin hyvin ei kuitenkaan käy kaikille. 

TWG on salibandylle ennen kaikkea suuri mahdollisuus vakuuttaa vauhdikkuudellaan ja mukaansatempaavuudellaan.  

Salibandyn osalta odotusarvo on korkealla myös siksi, että kansainvälinen olympialiike on uudistuksen pyörteissä. Maailman merkittävämmän urheilujärjestön, KOK:n Agenda 2020:ssa olympialaisia arvioidaan uuden kriteeristön mukaan.  Myös olympiaohjelmaan kuuluvat lajit ovat joutuneet uudistumaan. Muutostyö alkoi KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachin johdolla vuonna 2014.  

TWG-lajit

 

KOK:n merkittäviin urheilujohtajiin lukeutuva Kit McConnel on todennutkin TWG:n kuuluvan niihin tapahtumiin, joita KOK:ssa seurataan erityisen tarkoin. Esimerkiksi Tokion olympialaisissa 2020 mukana on viisi World Gamesissa nähtyä lajia. World Games on monilajitapahtumista se seuraavaksi merkittävin olympialaisten jälkeen.  Puolan Wroclawissa paikalla on yli 3500 urheilijaa ja mikä huomattavaa, arvovaltaisia urheilujohtajia seuraamassa eri lajeja.

Ei ihme, että Kansainvälisen salibandyliiton suomalainen pääsihteeri John Liljelund elääkin mielenkiintoisia hetkiä Wroclawin World Gamesissa heinäkuun lopussa.

– World Games on salibandyn olympialaiset tällä hetkellä. Siksi meille on tärkeää, että paikalla on salibandyn parhaimmisto ja parhaat pelaajat, Liljelund toteaa.

Salibandyn kansainvälinen kattojärjestö on markkinoinut lähestyvää World Gamesia viimeisen vuoden sloganilla ”Floorball´s Next Step”.  Tätä sanomaa World Gamesissa vievät eteenpäin miesten MM-kisojen mitalimaat Suomi, Ruotsi ja Sveitsi yhdessä Tshekin, Yhdysvaltojen ja Puolan kanssa.

Hyviä asioita kansainväliselle salibandylle on tapahtunut urheilukabineteissa vuosien varrella, joten ei ole sattumaa, että salibandy on mukana TWG:n varsinaisena lajina. Kansainvälinen salibandyliitto sai IWGA:n jäsenyyden vuonna 2013 ja Kansainvälisen olympiakomitean tunnustuksen 2011. World Gamesia hallinoivassa IWGA:ssa on 38 jäsenlajia ja varsinaisia kisoissa esiintyviä lajeja, joiden joukkoon salibandy lukeutuu, on 27.

Olympiakisat on siirtymässä urheilupohjaisesta ajattelumallista tapahtumapohjaiseen. Ja yhä useammin johtohenkilöiden puheissa vilahtaa urheilun olympialaisille – ja suurtapahtumille yleensä, tuottama lisäarvo. Tämä voidaan laajassa mielessä tulkita mm. miten laajalti urheilutapahtumia seurataan paitsi paikan päällä, myös näkyvyydellä ja esilläololla eri viestintäkanavissa. Tärkeä osansa on myös tapahtumien järjestelyillä ja tapahtuma-areenoilla.

– Tässä kohdin salibandylla menee jo hyvin, hykertelee IFF:n pääsihteeri Liljelund.
– Miesten viime vuoden MM-kisat sijoittui eri lajien kansainvälisiä tapahtumia vertailevassa tutkimuksessa rankingin 21. sijalle, ja paikan päällä seuranneiden katsojien osalta olimme viime vuonna sijalla 10. Uskoisin, että miesten MM-kisat on huipputapahtumana jo riittävän ”iso”. IWGA-järjestön pääsihteeri oli paikalla vuoden 2014 miesten MM-kisojen loppuottelussa Göteborgissa ja oli todella vaikuttunut näkemästään ja tunnelmasta.

Isojen urheilutapahtumien markkina-analyysejä suorittavan Sportcalin tekemässä sosiaalisen median vertailussa salibandy on nostanut osakkeitaan isoin harppauksin ja mm. Youtubessa striimattujen lähetysten luvut ovat kovaa kansainvälistä tasoa.

TWG-tapahtumasta tv-signaalia lähetetään yli 120 maahan.

– Tapahtumanäkyvyys on kansainväliselle salibandylle todella tärkeää, ja varmistaaksemme sen olemme hankkineet TWG:n salibandyotteluiden osalta lähetysoikeudet itsellemme. Kaikki World Gamesin salibandyottelut näkyvät IFF:n YouTube-kanavalla. Olympic Channel, jonka toteutukseen KOK on investoinut todella suuria summia näyttää miesten loppuottelun. Myös muutamat kansalliset tv-kanavat lähettävät salibandya TWG-tapahtumasta, Liljelund kertoo.    

Eräs TWG-tapahtuman periaatteisiin kuuluu, että kisapaikkoina hyödynnetään jo olemassa olevaa infrastruktuuria. Wroclawissa salibandya pelataan hallissa, jonka kapasiteetti on hieman yli 1000 katsojaa. Kyseessä ei siis ole lähellekään samankokoinen areena kuin mihin MM-kisojen mitalipelivaiheessa on totuttu. Hyvää on kuitenkin se, että 30. heinäkuuta pelattava loppuottelu on jo loppuunmyyty.

Yksi salibandyväkeä askarruttanut asia on osallistuvien joukkueiden pelaajamäärä. MM-kisoissa totutusta 20 pelaajan kiintiöstä IFF on joutunut tinkimään huomattavasti, kun joukkueeseen saa nimetä vain 14 pelaajaa.

– Tämä liittyy monilajitapahtumien, myös olympialaisten, osallistujamäärän yhä tiukempiin lajikiintiöihin. Esitimme 20 henkilöä mukaan lukien pelaajat ja toimihenkilöt. Saimme 14+1-henkilöä. Lisäksi IFF on anonut osallistuville maille oikeuden tuoda kolme johtoryhmän jäsentä omalla kustannuksella, sillä järjestäjä maksaa kisoissa majoituksen ja ylläpidon, Liljelund toteaa.

– Joukkuelajina emme tule pääsemään MM-kisojen (20+7 henkilöä) määrillä millään mukaan tapahtumiin, joissa on usean lajin urheilijoita. Samoin mukaan mahtuvien maiden määrät tulevat pysymään pienempänä kuin omissa MM-tapahtumissamme. World Gamesissa puhutaan 3500-4000 vuodepaikasta kaikkinensa ja olympialaisissa se on luokkaa n. 10 500.

Mitkä ovat ne tavoitteet, joko lyhyellä tai pidemmällä aikajänteellä, joihin salibandyn pitäisi World Gamesissa yltää IFF:n näkövinkkelistä?

– Kolme asiaa. Että paikalla olisi salibandya seuraamassa yleisöä runsaslukuisesti ja mahdollisimman useasta maasta. Sitten, että salibandy voisi varmistaa paikkansa vuoden 2021 TWG-tapahtumaan Alabaman Birminghamissa Yhdysvalloissa. Päätös tästä tulee vuonna 2019. Jos ja kun näin tapahtuu, IFF:n panostus lajityöhön Pohjois-Amerikassa pitää kasvaa. Ja kolmantena, että voimme vakuuttaa KOK:n Sports Departmentille olevamme varteenotettava olympialaji joko vuonna 2024 tai 2028, linjaa IFF:n pääsihteeri.

World Games 2017 lyhyesti
* Tapahtuma kestää 10 päivää (20.-30.7.2017)
* Yli 3600 urheilijaa
* Osallistujia yli 100 maasta
* Mukana 27 virallista ja 4 näytöslajia
* Suorituspaikkoja yli 20 kappaletta
* TV-lähetyksiä yli 120 maahan.

World Games salibandy
* Salibandy mukana 1. kertaa varsinaisena lajina. Näytöslajina salibandy oli mukana vuonna 1997 Lahden TWG-tapahtumassa
* TWG-salibandy pelataan 27.-30.7.2017.
* Mukana kuusi miesmaajoukkuetta (Suomi, Ruotsi, Sveitsi, Tshekki, Yhdysvallat ja Puola). Pääsyn saivat MM2016-kisojen kolme parasta maata (Suomi, Ruotsi, Sveitsi), paras Puolan naapurimaa (Tshekki), paras Euroopan ulkopuolinen maa (Yhdysvallat). Puola on mukana tapahtuman järjestäjämaana.
* otteluaika 3×15 minuuttia
* joukkueen koko 14 pelaajaa
* peliareena: WKK Sport Center hall. Samassa hallissa pelataan myös TWG-korfball.

TWG Suomi
Suomi varmisti TWG-paikkansa viime vuoden joulukuussa Latvian MM-kisojen yhteydessä. Kuva: IFF / WFC 2016.

World Games salibandy
Wroclaw, Puola 27. – 30.7.2017

Lohkot
A-lohko: Suomi, Tshekki, Puola
B-lohko: Ruotsi, Sveitsi, Yhdysvallat

To 27.7. 13:00 Suomi – Tshekki
To 27.7. 18:30 Sveitsi – Yhdysvallat
To 27.7. 21:00 Puola – Suomi

Pe 28.7. 13:00 Yhdysvallat – Ruotsi
Pe 28.7. 18:30 Tshekki – Puola
Pe 28.7. 21:00 Ruotsi – Sveitsi

La 29.7. 15:30 Välierä 1: A1 – B2
La 29.7. 18:00 Välierä 2: B1 – A2
La 29.7. 21:00 Sijat 5-6: A3 – B3

Su 30.7. 12:00 Pronssiottelu
Su 30.7. 15:30 Loppuottelu

World Games -kisojen järjestäjäkaupungit
1981: Santa Clara, Kalifornia Yhdysvallat
1985: Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
1989: Karlsruhe, Saksan liittotasavalta
1993: Haag, Alankomaat
1997: Lahti, Suomi
2001: Akita, Japani
2005: Duisburg, Saksa
2009: Kaohsiung, Taiwan
2013: Cali, Kolumbia
2017: Wrocław, Puola
2021: Birmingham, Alabama, Yhdysvallat
Lähde: Wikipedia.

The World Games 2017: theworldgames.org/editions/Wroclaw-POL-2017
The World Games -sivut: theworldgames.org

Lue lisää TWG-tapahtuman salibandysta
Suomen World Games -joukkue nimetty – tässä valinnat
World Games -otteluohjelma on tässä
Maailmanmestaruus toi myös paikan ensi kesän World Gamesiin
Tiesitkö ? Latvian MM-kisojen menestyjille lippu salibandyn olympialaisiin
Peter Kotilaisesta IWGA:n kuukauden urheilija!

TWG-aiheiset Suomen maajoukkueen videohaastattelut
Maailmanmestari Suomi valmistautuu Eerikkilässä World Gamesiin
Kolmen kullan Kivilehto ei hellitä
Suomen mestari Jussi Piha valmistautuu World Gamesiin
Kapteeni Tatu Väänänen: ”Meidän tehtävä tehdä oma homma kentällä älyttömän hyvin”

Jaa artikkeli