Valmentajat etsivät yhdessä voittavan salibandyn elementtejä – "Jonkinlainen konsensus jo saavutettiin"

Salibandyn huippuvalmentajat etsivät viikonloppuna Eerikkilässä voittavan salibandyn universaaleja periaatteita, ja eteenpäin päästiinkin.

Jo perjantaina Eerikkilässä alkaneet salibandyn huippu-urheilupäivät jatkuivat sunnuntaihin asti. Ilahduttavan monilukuinen joukko suomalaisia huippuvalmentajia etsi yhdessä voittavan salibandyn isoja periaatteita ja kuuli, millaisissa puitteissa maajoukkueet toimivat.

Lue myös: Salibandyn huippu-urheilupäivät kokosi valmentajat Eerikkilään

– Jonkinlainen konsensus jo saavutettiin pelin isosta kuvasta ja siitä, mitä voittava salibandy vaatii, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala kertoo.
– Ja tässä kohdin on hyvä korostaa, että tavoite ei ole saada suomalaista salibandya yhteen pelitavalliseen muottiin vaan monimuotoinen historia on edelleen rikkaus ja peliä voi pelata monella eri tavalla. Sen sijaan ajatuksena oli tunnistaa pelitapaviidakosta voittavalle salibandylle yhteisiä elementtejä. Voisi puhua universaaleista periaatteista pelissä.

Paikalla oli naisten ja miesten liigavalmentajia, maajoukkuevalmentajia, MAAJOUKKUETIE-valmentajia, B-juniorien valmentajia ja VAT-koulutusryhmä.
– Itse en ole aikaisemmin ollut näin laajassa tilaisuudessa puhumassa pelistä osallistujien tekemien videoklippien kautta, Jarkko Rantala sanoo.
– Ei lähdetty miettimään erikseen, mitä peli on naisten tai miesten liigassa tai huippujunioreissa, vaan peli on peliä, ja yritettiin isossa kuvassa tunnistaa asioita. Toki jos käy keräämään tilaisuuden villoja, ei sillä villapaidalla kannata vielä kovin kovaan pakkaseen lähteä, mikä on ymmärrettävääkin, kun on iso joukko koolla. Aihioita kuitenkin kertyi, ja tätä prosessia pitää jatkaa ja jalostaa yhä syvemmälle peliin. Itselle jäi tapahtumasta erittäin hyvä fiilis, toivottavasti myös osallistujille.

– Jos mietimme meidän vahvuuksia salibandyssä, niin uskon meidän lajiyhteisön yhteisöllisyyden ja avoimuuden olevan yksi merkittävä kilpailuetu vastustajiin nähden. Viikonlopunkin aikana oli hieno kuunnella laji-ihmisten avointa mielipiteiden jakamista, ilman kyräilyä. Meidän yhteisö on hienosti oivaltanut kuinka tärkeätä on avoin tiedon jakaminen, vaikka seura- ja joukkuetasolla kilpaillaankin tosissaan, Rantala sanoo.
– Tässä haluankin kiittää kaikkia laji-ihmisiä heidän avoimuudesta ja yhteisestä halusta kehittää meille tärkeätä ja rakasta peliä.

Sunnuntaina pääteemana oli Salibandyliiton maajoukkuetoiminta.
– Kerroin niistä realiteeteista, joiden puitteissa toimitaan, mikä on kansainvälinen kilpailukalenteri ja minkä verran maajoukkueilla on pelejä. Se tarkoittaa, että olemassa olevilla resursseilla ja noilla pelimäärillä kannattaa miettiä, minkä verran kannattaa palkata Salibandyliittoon puhtaasti valmentajia, huippu-urheilujohtaja linjaa.
– Meillä on miesten maajoukkueella päätoiminen päävalmentaja, mutta kaikilla muilla yhteispalkkauksessa olevilla tai liiton palkkalistoilla olevilla on myös muita tehtäviä. kuin maajoukkueen valmentaminen. Tällä hetkellä on varmasti tärkeämpää käyttää resursseja esimerkiksi valmentajakoulutusjärjestelmän kehittämiseen, jossa ei ole ollut juurikaan tekijöitä. Nyt heitä on pikkuhiljaa saatu, ja heillä on isossa kuvassa luultavasti isompi merkitys kuin yksittäisillä maajoukkueiden valmentajilla. Tämä tarkoittaa, että meillä on ihmisiä, joista suurin osa valmentaa oman toimen ohella ja heistä suurin osa valmentaa myös jossain seurassa. Tästä sitten keskusteltiin ryhmissä, mitä mahdollisuuksia ja mitä uhkia siitä seuraa ja miten tällaista toimintaa tulisi johtaa ja vahvuuksia vahvistaa ja uhkia torjua.

Yhteisen tilaisuuden jälkeen työ jatkui teemaryhmissä, jotka keskittyivät naisten liigan, miesten liigan ja junioritoimintaan. Niissä vetäjinä olivat asianomaiset maajoukkuevalmentajat ja juniorien osalta Jarkko Rantala.
– Ja kun Halifaxissa pelanneen U19-maajoukkueen toimihenkilöt olivat turnauksen ja kotiinpaluun jäljiltä perheidensä parissa, minä esitin videoiden kautta pienen koosteen siitä, miltä peli yleisesti Halifaxissa katsomoon näytti, miksi Tshekki voitti maailmanmestaruuden ja mitkä haasteet Suomella oli välierissä, Rantala kertoo.

IMG-20190518-WA0013.jpg

Jaa artikkeli