Vaikuttamisen 10 kultaista sääntöä - katso myös webinaari

Vaikuttamistyö eli omien tavoitteiden toteutumisen edistäminen ei ole rakettitiedettä. Menestyksellinen vaikuttamistyö vaatii pelisilmää.

Pelin termein, se edellyttää hyvin organisoitua puolustuspeliosaamista ja innovatiivista hyökkäyspeliosaamista. Myös taustat tulee olla kunnossa. Se on samanaikaisesti harkittua diplomatiaa, sitkeää päämäärätietoisuutta ja ripaus anarkiaa.

Kokemuksesta on hyötyä. Kokemusteni mukaan on olemassa tiettyjä sääntöjä ja periaatteita, joita noudattamalla tuloksellisen vaikuttamistyön menestymismahdollisuudet paranevat merkittävästi.

1. Määritä ja rajaa tavoite
Usein vaikuttamistyössä harhaudutaan vaatimaan liikoja. Vaaditaan sitä sun tätä. Vaaditaan liikoja. Muista: kaikkea ei voi saada. Priorisoi ja määrittele, mikä on oikeasti tärkeää ja millä on merkitystä.

Jos tavoite on epämääräinen, on lopputuloskin epämääräinen ja huono eikä se konkretisoidu todelliseksi hyödyksi. Laadi etukäteen suunnitelma mitä, missä, milloin? Vastaa myös itsellesi kysymyksiin miten ja miksi.

2. Tunne poliittinen prosessi
Selvitä huolella kuntasi päätöksenteon prosessi. Selvitä, ketkä ovat keskeiset henkilöt asian valmistelussa ja päätöksenteossa. Älä oikaise tai ohita virkamiehiä. Pidä kunnan toimenhaltijat vähintäänkin ajan tasalla. Kysy heiltä neuvoa. Houkuttele heidät puolellesi.

Verkostoidu ja kerää laajempi ryhmä tavoitteidesi taakse. Liittoudu tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan, jos tavoitteistasi ei tarvitse tinkiä liikaa. Mitä laajemman ryhmän saat kerättyä, sitä paremmat ovat menestymisesi mahdollisuudet.

3. Vakuuta faktoilla, älä liioittele
Kerää faktoja, valmistaudu ja ole vakuuttava. Älä liioittele tai maalaa liian isolla pensselillä, sillä se vie uskottavuuden. Älä oleta, vaan tiedä. Kerää faktoja, jotka tukevat tavoitteitasi ja joilla pystyt perustelemaan ne. Paketoi faktat selkeään ja helposti ymmärrettävään muotoon. Pyri konkretiaan. Muista ”arkirealismi”.

4. Älä painosta tai uhkaile
Muista, että vaikuttamisen kohteena oleva ei välttämättä ole niin ”liikuntauskovainen” kuin sinä olet. Kaikkien liikuntamyönteisyys ei ole itsestäänselvyys. Painostamalla tai uhkailemalla rikot siltoja, joista voi olla haittaa pitkään. Ei kunnan virkamiehet kiusallaan tee sinulle ”epäsuotuisia” ratkaisuja. He toimivat oman parhaan kykynsä mukaan ja tietojensa varassa. Sinun tehtäväsi on vakuuttaa.

Käytä mediaa ja sosiaalista mediaa vaikuttamiskeinona harkiten. Parhaimmillaan niillä voit tehostaa ja edistää asiaasi, mutta huonoimmillaan aiheutat vastakkainasettelua ja synnytät vastavoimia tahtomattasi.

5. Ole rehellinen
Rehelliset ihmiset keräävät sympatiaa ja antavat itsestään luotettavan kuvan. Rehellisyys vakuuttaa. Rehellisyys paistaa yleensä läpi ja herättää myötätuntoa. Jos olet falski, sinua ei oteta tosissaan. Jos valehtelet tai vääristelet asioita, jäät siitä ennen pitää kiinni. Näin vaatimuksiltasi putoaa pohja.

6. Oikea ajoitus ja tiivistys
Ajoitus on aivan keskeistä. Joskus se jopa ratkaisee. Jos toimit sopimattomaan aikaan, jäät paitsioon ja saatat juuttua sinne pidemmäksi aikaa. Joskus keskustelu ja ”pöhinä” jonkin asia ympärillä saattaa ”ylikuumentua”. Harkitse tarkkaan, onko juuri silloin oikea aika heittää bensaa liekkeihin, vai onko fiksumpaa antaa laineiden hiukan laantua.

Kaikella on aikansa ja paikkansa. Asioiden valmistelulla on aina jokin aikataulu ja rakenne. Jos et reagoi oikeaan aikaan ja myöhästyt, on peli useassa tapauksessa menetetty, eikä juuri mitään ole tehtävissä. Oikean ajankohdan havaitseminen ja oivaltaminen ei ole helppoa ja vaatii harjaantumista ja pelisilmää. Esimerkiksi vaalien alla poliitikot ovat herkimmillään ja vastaanottavaisimmillaan.

7. Tiivistä, älä jaarittele
Ole selkeä ja tiivistä viestisi. Karsi kaikki epäoleellinen pois, koska se hämää. Turha ”jargon” ja korulauseet vain haittaavat. Ole realisti ja pitäydy faktoissa. Ole looginen ja johdonmukainen tavoitteesi edistämisessä. Etene suunnitelmasi mukaan.

8. Tarjoa ratkaisua
Tyydyttävää vaikuttamista on tarjota vastaus kysymykseen MITÄ?
Hyvää vaikuttamista on tarjota vastaus kysymykseen MITEN?
Erinomaista vaikuttamista on tarjota vastaus kysymykseen MIKSI?

Jos pystyt tarjoamaan ratkaisua johonkin laajempaan ongelmaan/haasteeseen, olet jo lähellä läpimurtoa. Ole ratkaisukeskeinen. Osoita, että sinun pulmasi tai ongelmasi on yhteinen ja sen ratkaiseminen edistäisi laajemminkin kuntalaisten hyvinvointia ja hyödyttäisi laajempaa joukkoa.

9. Ole avoin ja rohkea
Ole jämäkkä ja varma asiastasi. Älä epäröi. Ole rohkea, mutta älä ole hullunrohkea tai yltiöpäinen. Harkitse miten pitkälle ole valmis menemään. Harkitse huolella ”barrikadeille” nousua. Analysoi sen mahdolliset vaikutukset perusteellisesti. Aseta plussat ja miinukset vaakakuppiin. Älä salaile tai peittele. Nosta tarvittaessa myös negatiivisia näkökulmia esille, mutta harkiten. Pyri olemaan pääosin myönteinen ja positiivinen.

10. Usko asiaasi
Kun asiallasi on vahvat perusteet ja faktat tukevat tavoitettasi, voit ylpeänä seisoa niiden takana. Sinun ei tarvitse nöyristellä, mutta ei myöskään mouhota tai rähistä. Ole rohkea ja itsevarma, mutta vältä ylimielisyyttä. Ole valmis kompromissiin, jos se johtaa sinut riittävän myönteiseen lopputulokseen. Lopputulos ei ole aina täysin optimaalinen ja joskus tyydyttäväkin lopputulos voi olla tavoitteesi kannalta riittävä.

Teksti: Jari Kinnunen, Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja
Ylin kuva: Wille Markkanen (Bellanpuisto, Kuopio)

Salibandyliitto järjesti yllä olevan tiimoilta webinaarin 16.3.2021. Tallenteen voit katsoa alla. Toukokuun 18. päivä järjestetään toinen vaikuttamiseen liittyvä webinaari teemalla ”Salibandyn painoarvo ja yhteiskunnallinen merkitys”. Maksuttomaan verkkotilaisuuteen voi lmoittautua Suomisportissa täällä.

HUOM! Tutustu myös muuhun seuratoimijoille suunnattuun kevään webinaaritarjontaan.

Webinaari: Miten onnistua kuntavaikuttamisessa?

Salibandyseurat ovat merkittävä yhteiskunnallinen voimavara, joka tuottaa laajasti hyvinvointia kuntalaisille. Kunnat ovat merkittävin liikunnan ulkopuolinen rahoittaja. Tärkeimmät seuroja ja harrastajia koskevat liikuntapolittiiset päätökset tehdään kunnissa.

Millaiset edellytykset seuroilla tulisi kuntavaikuttamiseensa olla? Vaikuttamisen 10 kultaista sääntöä. Kuntavaalit 2021 tulee – olemmeko valmiit? Millaisia työkaluja ja materiaaleja liikunnalla ja urheilulla on kuntavaalivaikuttamiseen? Näiden teemojen äärelle kokoonnuttiin kevätkauden ensimmäisessä vaikuttamistyön webinaarissa tiistaina 16.3.2021.

Webinaarin sisältö:

– Avaussanat (Risto Kauppinen Salibandyliiton pj)
– Vaikuttamisen 10 kultaista sääntöä (Jari Kinnunen, Salibandyliitto)
– Liikunnan ja urheilun yhteiset vaaliteemat kuntavaaleissa 2021 (Toni Ahva, Olympiakomitea)
– Kunta on seuran tärkein kumppani (opetusministeri Jussi Saramo)
– Kuntavaikuttaminen – miten siinä onnistutaan? (kansanedustaja Janne Heikkinen)
– Kommenttipuheenvuoro (Antti Kilappa)
– Materiaalia ja työkaluja kuntavaikuttamisen tueksi
– Loppuyhteenveto

Jaa artikkeli