“Vahinkosählääminen on ihan jokapäiväistä” – Kaapo Tähkä nauttii pelaamisesta ja se näkyy sekä kaukalossa että TikTokissa

Sekä kaukalossa että somessa hurmaava Kaapo Tähkä on yksi lauantaina pelattavan TikTok vs. YouTube -hyväntekeväisyysottelun tähdistä.

Harva salibandypelaaja herättää lajipiireissä keskustelua kuuden Divari-kauden ja vain 10 liigapelin jälkeen, mutta Kasper “Kaapo” Tähkä ei olekaan mikä tahansa pelimies. Eikä häneen kohdistuva kiinnostus ole enää toviin ollut riippuvainen pallojonglöörinä tunnetun isänsä Janne Tähkän ansioista – nuori pelimies viihdyttää yleisöä aivan omilla suorituksillaan.

Liput ovat menneet jo ennakkoon vauhdilla kaupaksi, kun Kaapo Tähkä astelee vappuaattona yleisön eteen, mutta tällä kertaa varsin poikkeuksellisessa pelipaidassa.

Josbaa liigakarsinnoissa edustanut Tähkä vahvistaa lauantaina TikTokkaajien joukkuetta, kun hämeenlinnalaisen Steelersin kotiareenalla pelataan TikTok vastaan YouTube hyväntekeväisyysottelu, jossa vastakkain ovat edellämainittujen somealustojen suosituimmat suomalaistähdet.

– On ollut tosi hieno seurata meidän Whatsapp-ryhmästä, mitä kaikkea hienoa on luvassa. Aikamoinen show ja sirkus on tulossa, joten sovin varmasti hyvin porukkaan, puhelimitse Joensuusta tavoitettu Tähkä kertoo pari päivää ennen ottelua.

Sirkus ja show ovat toden totta sanoja, jotka sopivat kuvailemaan myös tätä pehmeäkätistä puolustajaa. Tähkän itsevarmat esitykset ja valloittavan poikamainen persoona ovat tehneet 22-vuotiaasta tähden sekä kaukalossa että Tiktokissa.

Tähkän päivään saattaa mahtua uskomaton rankkarimaali ja sen perään satojentuhansien katseluiden hassutteluvideon tekoa Tiktokissa. Ja parhaimmillaan nämä kaksi asiaa kohtaavat – ensin Tähkä veivaa ilmiömäisen osuman ja luo siitä itse meemin pelin jälkeen. Näin kävi esimerkiksi syksyn Suomi-sarjan ottelussa, jossa selostajakin äimisteli “härskiä viulutuuletusta” komean yksilösuorituksen jälkeen.

Tähkältä temput, rento meininki ja luonnonlapsimainen hupailijan rooli tulevat luonnostaan – niitä ei tarvitse erikseen painaa napista päälle.

Josbassa joukkuetoverit ovat saaneet huomata, miten tiukassa paikassa rohkean rankkarisuorituksen tekeminen tai treeneissä hassuttelu vapauttavat ilmapiiriä. Ei ollut siis mikään ihme, että Josba halusi pelimiehen takaisin riveihinsä kauden päätteeksi taistelemaan liiganoususta, joka eteni aina finaalivaiheeseen saakka.

– Oma perhekin varmasti allekirjoittaa sen, että pieni vahinkosählääminen ja välillä tarkoituksellakin hämmentäminen on minulle ihan jokapäiväistä. Joukkueessa pyrin osaltani vaikuttamaan siihen, että kun touhu on menossa liian vakavaksi, niin osataan ottaa vähän sormea pois mailalta ja vähentää puristusta. Silloin ne tuloksetkin ovat yleensä parempia, Tähkä muistuttaa.

Urheilla voi muutenkin kuin vain huipulla

Koronapandemian myötä moni lapsi ja nuori jäi sivuun urheiluharrastuksistaan, minkä vuoksi viikonlopun salibandyn hyväntekeväisyysottelun saama näkyvyys on lajille todella arvokasta.

Huippu-urheilu on aina ollut merkittävä liikuttaja, mutta nyt se saa tukea ehkä yllättävältäkin suunnalta. Nykyään innostus pihapeleihin tai joukkuelajiharrastuksen aloittamiseen voi syttyä urheilutähtien lisäksi myös somevaikuttajien avulla.

Maaliskuun alussa moni hieroi silmiään, kun Turussa pelattu Tubettajien jääkiekko-ottelu keräsi jopa SM-liigamittarilla hirmuisen yleisömäärän. Lähes 8 000 katsojaa saapui lauantai-iltana Turkuhalliin katsomaan, kun tubetähtien Roni Bäckin ja Nikon ja Santun kokoamat joukkueet kohtasivat lätkäkaukalossa.

– Seitsemänvuotias pikkuveli on näiden tubettajien fani ja hänkin intoili siitä pelistä valtavasti. Hän hehkutti ruokapöydässä, että halli oli ihan täynnä ja taisi jopa Urheiluruudussa olla siitä pätkää, Tähkä kertoo.

Lauantaina Hämeenlinnassakin lehtereille saapuu paljon katsojia, joita normaalit salibandyn sarjapelit eivät ole välttämättä aiemmin tavoittaneet.

– Tämä idea ottelusta lähti alun perin niin, että kunhan nyt pelataan keskenämme tiktokkaajat ja tubettajat vastakkain, mutta kun asiaa mietittiin, niin tuumattiin että miksi ei tehtäisi samalla hyvää. On hienoa, että voimme tehdä tämän saman tien isommin ja tukea lasten sekä nuorten harrastustoimintaa, Tähkä kehuu.

“Shokkiäijä juoksee kaikkien läpi”

Hyvän asian puolesta lauantaina pelaavat muun muassa Nelli Orell, Roni Bäck, Jaakko Parkkali, Proxyrod ja Shokkiäijä. Ja kuten kunnolliseen valmistautumiseen kuuluu, on tiktokkaajatkin ottaneet etukäteen selvää vastustajistaan.

– Joukkueen kesken puhuttiin eniten Ronin ja Jaakon sählytaidoista. Luulen, että heillä ainakin pysyy maila kädessä. Mutta vaikka kuinka olisi sirkusta ja show-matsia luvassa, niin ei ne palloa pois minulta saa, Tähkä lupaa.

Tiktokkajien joukkue on saanut alleen yhdet yhteiset harjoitukset ennen lauantain h-hetkeä. Tähkä oli yllättynyt joukkuetovereidensa taidoista, etenkin kun moni tuumi ennen harjoituksia että edessä on ensikosketus salibandymailaan.

– Yritin katsella siellä, että kenelle kannattaa syöttää, jotta saa kerättyä syöttöpisteitä mahdollisimman paljon, Tähkä aloittaa virnistäen.

Räpfaija, eli Ville Vuorinen on pelannut selvästi ennenkin, eli tekee maaleja jos vaan pelaa yhtään tosissaan. Mutta jos yksi pitää nostaa, niin ehdottomasti Shokkiäijänä tunnettu Khaled Azizi. Jos pallo vaan pysyy yhtään lavassa, niin se juoksee kaikkien läpi ja jyrää veskarinkin, Tähkä nauraa.

Pelaamisesta nauttiminen ajaa eteenpäin

Palataan vielä somevaikuttaja-Tähkästä urheilija-Tähkään ja takaisin salibandyn sarjapelien pariin.

Kuuden Divari-vuoden aikana Tähkä on osoittanut kuuluvansa maan toiseksi korkeimman sarjatason kärkipelaajiin, mutta liigapelejä hän pääsi pelaamaan vasta tällä kaudella. Vaikka Divarissa tehoja on syntynyt puolustajalle komeaan tahtiin, ei pistetili vielä ehtinyt aueta 10 liigaottelun aikana.

Mutta Tähkän salibandyura ei olekaan toistaiseksi rakentunut valtaisan kilpailuvietin kautta, vaan pelaamisesta nauttiminen on ajanut taitoniekkaa eteenpäin. Kausi SPV:ssä kuitenkin herätti kipinän, jonka leimahtaessa liekkiin myös liigataivaalla nähdään varmasti uusi kirkas tähti.

– Olen aina viihtynyt pallo lavassa, se on ollut se juttu. Ei minulla ole ikinä ollut mitään suurempaa hinkua liigaan, eikä nuorempana ollut hinkua treenaamiseenkaan. Se on tullut vasta aikuisiällä, Tähkä myöntää.

Puolustajan ensi kauden kuviot eivät ole vielä selvillä, mutta se on jo varmaa, että jollakin aikataululla hän haluaa saavuttaa vakiokokoonpanon paikan jostakin liigajoukkueesta. Sen eteen on tehtävä töitä.

– Nyt haluaisin saada fyysisiä ominaisuuksia paremmiksi, että voisin tehdä näitä omia juttujani kovemmissa vauhdeissa ja ehkä ihan jopa juostakin enemmän peleissä.

Lopuksi Tähkä tarjoaa vinkin pikkujunioreille, jotka miettivät rohkenisivatko kokeilla tiktokkaajan tapaan uskaliasta harhautusta tärkeässä ottelussa.

– Treeneissä kokeillaan ne övereimmät ja maailman hienoimmat temput, ja kun niissä on siellä onnistunut, niin yhtäkkiä ne tuntuvatkin omassa kikkapankissa ihan normaaleilta. Sitten niitä voi yrittää ottaa peleissäkin käyttöön. Kun rohkeassa tempussa onnistuu, se sytyttää myös joukkueen. Siihen perään vielä joku hauska tuuletus, niin soppa on valmis. Sitten vaan toivotaan, että muutkin alkavat graindaamaan ja voitetaan matsi, Tähkä tiivistää.

Hämeenlinnan Steelersin ja Janakkalan SC Urbansin järjestämä tapahtumapäivä alkaa Loimua Areenalla lauantaina jo klo 10.00, kun ulkopisteet aukeavat (ruokaa, juomaa ja fanituotteita). Hallin ovet aukeavat klo 12.00 fanitapaamisia varten ja salibandyottelu alkaa klo 14.00.

Tiktokkaajien ja tubettajien kokoonpanoista löydät lisätietoa täältä.

Liput lauantain hyväntekeväisyysotteluun myy Tiketti.

Teksti: Jyri Kivimäki
Kuvat: Anssi Koskinen ja Ari Arola

Jaa artikkeli