Uudet pelisäännöt voimaan - viiden minuutin rangaistus poistuu, pelirangaistukset selkeämmiksi

Kansainvälisen Salibandyliiton (IFF) uusi sääntökokoelma, jota noudatetaan myös Salibandyliiton sarjoissa, tulee voimaan 1.7. alkaen.

Suurimmat muutokset entiseen ovat viiden minuutin jäähyn korvautuminen 2+2 minuutin rangaistuksella, pelirangaistuksen muuttuminen kaksiportaiseksi ja fyysisen pelin rikkeistä tuomittavien rangaistusten täsmentäminen.

Entisten kahden ja viiden minuutin jäähyjen sijaan tulevat käyttöön kahden minuutin eli pieni rangaistus ja 2+2 minuutin eli iso rangaistus. Säännöissä määritellään, mistä rikkeistä on mahdollista tuomita pieni ja mistä iso.

Entisten PR1:n, PR2:n ja PR3:n sijaan uudessa sääntökirjassa on enää kaksi pelirangaistusta: tekninen pelirangaistus ja pelirangaistus. Ottelupöytäkirjasta puuttumisesta ja sääntöjen vastaisesta välineestä seuraa tekninen pelirangaistus, jota seuraa kyseisestä ottelusta poistaminen. Pelirangaistuksesta seuraa poistaminen kyseisestä ja seuraavasta ottelusta sekä mahdollisesti erikseen määrättävät kurinpitoseuraamukset.

Fyysisen pelaamisen rikkeistä määrättäviä rangaistuksia on muutettu johdonmukaisemmiksi käsitteillä
varomaton (careless), piittaamaton (reckless), väkivaltainen (violent) ja raaka (brutal). Rikkeen syyn ollessa varomaton rangaistaan pienellä ja piittaamaton isolla rangaistuksella, väkivaltainen ja raaka ovat perusteita pelirangaistukselle.

Lisäksi uuteen sääntökirjaan sisältyy siinä käytettyjä termejä avaava sanasto, ja englanninkieliset sääntötekstit on myös korjattu sukupuolineutraaleiksi, mitä ne suomen kielellä olivat ennestäänkin.

Kuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli