Teneriffan lämpöleiriltä MM-areenalle – kapteeni Mia Karjalainen johdattaa Suomen kultajahtiin

Aurinkolaseille ja -voiteille oli käyttöä, kun Suomen salibandynaiset virittäytyivät loppuviikosta Neuchâtelissa alkaviin MM-kisoihin Teneriffan lämmössä.

Jo viidensiin MM-kisoihinsa suuntaavan kapteeni Mia Karjalaisen mukaan lämpöleiri Kanariansaarilla teki tehtävänsä.

– On sillä merkityksensä, kun pimeimpänä vuodenaikana pääsee hetkeksi irrottautumaan toisaalle. Aurinko ja lämpö tuovat hyvää energiaa ja kun saadaan olla tiiviisti yhdessä viikon verran, niin siinä voidaan hioa ryhmädynamiikkaa ja kohottaa joukkuehenkeä.   

Miesten maajoukkueen puolella MM-kisoja edeltävällä lämpöleirillä on jo pidempi traditio. Salibandynaiset pitivät nyt omansa toisen kerran. Kaksi vuotta sitten lämpöleiri pidettiin Dubaissa, mutta tällä kertaa kohteena oli etelänmatkaajien kestokohde Teneriffa.
 
– Ilmasto on molemmissa samankaltainen ja sehän tärkein asia on lämpöleirillä, mutta itse pidin Teneriffaa parempana kohteena, lähinnä majoituksen ja lähellä sijaitsevien suorituspaikkojen vuoksi, Karjalainen kertoo.

Lämpöleirillä tehdään irtiotto paitsi marraskuun pimeydestä, myös lajiharjoituksista, joihin on keskitytty maajoukkueleireillä. Teneriffalla naisten MM-joukkueella oli kaksi varsinaista harjoitusta, ja ne olivat nopeutta ja räjähtävyyttä painottavia.
 
– Sellaista herkistelyä ja kehoa herättäviä ne olivat. Kyllä varsinainen työ on tehty jo aiemmin. Toki pienet nurtsisählyt saatiin aikaiseksi. Ajatuksia arjesta siirrettiin pois myös kolmen tunnin patikkaretkellä Teide-vuoren liepeillä. Se kävi hyvästä peruskuntotreenistä ja vesipuistossa jokainen sai lapsettua, Karjalainen naurahtaa.

Hauskanpidon ohessa joukkueen palavereissa käytiin läpi tulevia päävastustajia ja muutosvalmiutta.

– Kisojen aikana voi tulla eteen tilanteita, jotka vaativat nopeaa reagointia. Silloin on löydyttävä muutosvalmiutta ja ajattelutapaa, että joukkueen etu tulee aina ensin. Lisäksi meillä oli ryhmätehtäviä, joissa pohdimme Suomen joukkueen identiteettiä, hän valottaa.
         
Millainen joukkue Suomella on sitten Mia Karjalaisen mielestä koolla ja mikä on kapteenin rooli?

– Sanoisin, että ennakkoluuloton, innokas, nuorehko ja aito. Meillä on aika monta MM-ensikertalaista ja lisäksi muutamia muita vähemmän maajoukkueessa pelanneita. Itse koen roolini olla tukemassa nuorempia niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Pieni jännitys etenkin ennen avausottelua kuuluu asiaan, mutta mitä tässä on menoa seurannut, niin ylijännittämistä ei varmaan nähdä.

Mia Karjalainen on kulkenut pitkän matkan naisten salibandymaajoukkueessa ja joutunut katsomaan neljissä edellisissä MM-kisoissa, kun kultamitalit on pujotettu Ruotsin pelaajien kaulaan. Pian maailmanmestaruuden valloittamiseen on taas mahdollisuus. Ruotsi on jälleen kerran ennakkosuosikki ja haastajia ovat Suomen ohella myös tutut Sveitsi ja Tshekki. MM-kulta on kuitenkin se mitä Suomen joukkue lähtee Neuchâteliin tavoittelemaan.

– MM-kulta olisi jotain sanoinkuvaamattoman upeaa ja pyörtyisin varmaan. Kahdella edellisellä kerralla maailmanmestaruus on ollut niin lähellä, että se antaa uskoa meidän voittoomme. Yhdessä pelissä voi käydä kuinka vain, Suomen MM-joukkueen kokenein Mia Karjalainen päättää.   

Muutaman kotona vietetyn päivän jälkeen Suomen MM-joukkue suuntaa kisapaikkakunnalle Sveitsin Neuchâteliin torstaina ja MM-avaus on vuorossa lauantaina 7. joulukuuta Puolaa vastaan.

Suomen MM-joukkue täällä.

Naisten 12. MM-kisat
Neuchâtel, Sveitsi 7.-15.12.2019

Suomen ottelut lohkovaiheessa (Suomen aikaa)
Lauantai 7.12. 13:00 Suomi – Puola
Sunnuntai 8.12. 14:30 Suomi – Sveitsi
Maanantai 9.12. 19:00 Saksa – Suomi

MM2019-kisojen lohkojako
A-lohko: Puola, Saksa, Suomi, Sveitsi
B-lohko: Latvia, Ruotsi, Slovakia, Tshekki
C-lohko: Japani, Norja, Tanska, Viro
D-lohko: Australia, Singapore, Thaimaa, Yhdysvallat

Kisasivuille.

Lämpöleiri

Ylin kuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli