Tähtiseura Q&A - kahdeksan eniten kysyttyä kysymystä

Tähtiseura-ohjelman tunnus on Tähtimerkki ja se on lupaus laadusta. Tähtimerkin saaneessa seurassa toimitaan vastuullisesti, kuunnellaan ja kannustetaan osallistujia, reagoidaan ympärillä tapahtuviin muutoksiin, toimitaan modernisti ja vaikutetaan toimintaympäristöön. Tähtiseurassa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan kohti omia tavoitteitaan ja kehittyä.

Keräsimme yhteen eniten kysytyt kysymykset ja valjastimme seuratoiminnan kehittäjäspesialistimme, Elina Anttosen vastaamaan. Seuraavaksi kahdeksan kysymystä ja kahdeksan vastausta.

Mitä seura Tähtiseura-statuksesta hyötyy?

Se on varmasti asia, joka jokaisen seuran täytyy itse puntaroida. Tähtimerkki on lupaus laadusta ja kehittämishalusta. Se kertoo, että seura on sitoutunut urheilun yhteisiin laatumääritelmiin. Minusta tämä itsessään on jo merkityksellistä, sillä laatu on kunnia-asia.

Miten Tähtiseuraksi pääsee?

Tässä olisin eniten avoimen pohdinnan perässä, että haluaako seura olla Tähtiseura? Kokeeko seura tunnuksen merkitykselliseksi ja kokevatko laatukriteerit omikseen? Miten seuran toiminta arjessa näyttäytyy? Seurakehitystähän ei tehdä meille, vaan seuralle ja seuraväelle itselleen ja sama koskee tietysti myös Tähtiseura-tunnusta edellyttävää kehitystyötä. Mutta vastaus kysymykseesi on, että ihan jokainen seura pääsee halutessaan Tähtiseurapolulle.

Tähtiseuroja auditoidaan – mitä se tarkoittaa?

Jos sanan määritelmään peilataan vastaan, niin auditointihan tarkoittaa selvitystä ja arviointia siitä, täyttyvätkö seuran toiminnassa Tähtiseuraohjelman laatuvaatimukset. Ja näinhän se tietysti myös tässä laatuohjelmassa on. Auditointipäivässä keskustelua käydään vahvuuksien ja kehittämiskohteiden valossa, Tähtiseuraohjelman laatukriteereitä hyödyntäen. 

Kuinka usein auditointi tehdään?

Auditointisykli eli auditointien välinen aika on 3 vuotta. Tähtiseurojen laatukriteeristöön kuuluu vuosittainen yhteydenpito ja kehitystyö meidän kanssa auditointien välissä, jotta Tähtiseura-tunnuksen pitämiseen on edellytykset.

Hyötyykö statuksesta rahallisesti?

Rahabonusta Tähtiseuroille ei ole, mutta rahanarvoisena etuna pitäisin esim. auditointipäivää kokonaisuutena, sillä työpajan sisältö ja tilaisuuden fasilitointi ovat seuralle maksuttomia, sekä tietysti seurakehityksen prosessia kokonaisuutena.

Onko kerran Tähtiseura aina Tähtiseura?

Ei välttämättä. Seura voi itse luopua merkistä, jos toteaa, ettei toiminta enää täytäkään laatukriteereitä. Merkistä voi yhtä lailla samasta syystä myös joutua luopumaan.

Voiko Tähtiseurapolulle palata? 

Tähtiseurapolulle voi aina palata ja seurakehityksen palvelut ovat kaikissa olosuhteissa seuroille avoinna.

Kuinka monta Tähtiseuraa on salibandyssa?

Salibandyssä on 26 lasten ja nuorten sekä kaksi aikuisten liikunnan Tähtiseuraa. Valtaosa Tähtiseuroista auditoitiin vuonna 2018 laatujärjestelmän vaihtuessa Sinettiseurasta Tähtiseuraksi. Aktiivisessa seurakehitysprosessissa matkalla Tähtiseuraksi on tällä hetkellä kaksi seuraa.

Lue lisää:

Lisätietoja Tähtiseuran nettisivuilta

Saa onnitella: OFBC on nyt virallisesti Tähtiseura – Millainen seurakehitysmatka oli?

Kaikki seurakehityksen kokonaisuudesta

Kysy lisää Elinalta:

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö.

Jaa artikkeli