SunSäbä haluaa parantaa kuntien lähiliikunnan mahdollisuuksia

SunSäbä-kiertueen isona ideana on parantaa kuntien lähiliikuntamahdollisuuksia koko Suomessa.

Tällä viikolla Porista starttaava SunSäbä-kiertue on myös osa Salibandyliiton työtä liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi koko Suomessa. SunSäbäänkin soveltuva pinnoite sopisi ympärivuotisen lähiliikuntapaikan alustaksi ja melkeinpä lajille kuin lajille.

– Olosuhdenäkökulmastakin tavoite on elvyttää pihapelikulttuuria ja saada lapsia ja nuoria liikkumaan pallon perässä, Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen tiivistää idean.
– Kuntalaisten liikuttaminen ja liikkumisen mahdollistaminen on liikuntalainkin mukaan kunnan tehtävä. Sen velvoitteen täyttämisessä Salibandyliitto haluaa auttaa ja olla mukana luomassa mielekkäitä ratkaisuja kuntien käyttöön.

Tausta: SunSäbä palauttaa palloilun raitiiseen ilmaan

Mikkeli_Rantakyln_liikuntaalue_3.jpgPolypropyleenista valmistettu siirrettävä Multisport-alusta koostuu laatoista, jotka ovat asennettavissa ilman erikoistyökaluja tai -taitoja mille tahansa kovalle ja tasaiselle alustalle kuten jääkiekkokentälle tai nykyiselle lähiliikuntapaikalle. Laatat napautetaan kiinni toisiinsa kumivasaralla, ja purkaminen ja siirtäminen on helppoa. Helposti huollettavat laatat voi vesipestä vaikka painepesurilla, ja niitä voi vaihtaa yksittäin. Alustalla on ihanteellinen kitka, liuku ja pomppu, ja materiaali myös minimoi pallon pomputtelusta syntyvän äänen. Alusta päästää veden läpi ja kuivuu nopeasti. Materiaali on lempeä pelaajien selälle ja nivelille, ei aiheuta asvaltti-ihottumaa ja on turvallinen myös maalivahdeille.

– Lähiliikuntapaikkojen rakentaminen on kuntien työsarkaa. Laadukkaan ulkopelikentän saa alle 30 000 eurolla, joka on melko edullinen verrattuna moniin muihin lähiliikuntapaikkoihin, Jari Kinnunen muistuttaa.
– Tällaisen lähiliikuntapaikan rakentaminen on edullinen investointi ja sillä varmistetaan kuntalaisille, erityisesti lapsille ja nuorille, mielekästä liikunnallista ajanvietettä.

Tällaisia lähiliikuntapaikkoja rakennettiin ensin Ruotsiin, jossa saattoi olla koulun yhteydessä vastaava alusta kaukaloineen ja koripallotelineineen. Taannoisessa liikunnan YourMove-tapahtumassa oli käytössä ruotsalainen kaukalo ja alusta. Suomessa pysyviä paikkoja löytyy jo esimerkiksi Mikkelistä (josta kuvat), Seinäjoelta, Helsingistä Pukinmäen-Suutarilan alueelta ja Jyväskylästä.
– Kartoitamme parhaillaan tilannetta ja ja teemme rekisteriä siitä, mistä kaikkialta ulkopelikenttiä löytyy. Kaikki vinkit kentistä ovat tervetulleita, Kinnunen haastaa.
– SunSäbä-kiertueen ohessa on tavoitteena kohdata kaupunkien ja kuntien liikuntajohtajia ja pyrkiä informoimaan ja kannustamaan kuntaa rakentamaan lähiliikuntapaikka kuntalaisten käyttöön. Tiedossamme on ainakin Seinäjoelle, Hankoon ja Tampereelle tulossa olevat lähiliikuntapaikat.

Tavoitteena on nimenomaan ympärivuotisten lähiliikuntapaikkojen synnyttäminen, ja siksi myös alustojen ja kaukaloiden tulee olla sellaisia, että kuntien liikuntatointen on helppo pitää ne kunnossa vuodenaikojen vaihtuessa, kovan käytön kulutuksessa ja tarvittaessa jopa ilkivallan uhan alla.
– Riski ilkivallallekin on aina olemassa ja täysin siltä tuskin voidaan välttyä, mutta oleellista on hakea sellaisia kestäviä kaukalo- ja alustamateriaaleja, jotka kestävät pienen kurmootuksen. Ja tavoitteena on kannustaa rakentamaan kenttiä ympärivuotiseen pelaamiseen. Siksi olemmekin kartoittaneet ratkaisuja, jotka ovat sään- ja ilkivallan kestäviä.

Lue lisää SunSäbästä

Mikkelin_puisto_2.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Markku Huoponen, Mikkeli

Jaa artikkeli