Säbäkipinä on koko salibandyn yhteinen lasten matalan kynnyksen toimintamalli, jolla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Säbäkipinän tavoite on tarjota innostava liikkumisen alusta lapsille sekä antaa seuroille erilaisia tapoja järjestää toimintaa.
Säbäkipinän vuosi 2023 on startannut sähäkästi: Eskariviikkoa vietetään tällä viikolla, Säbäkipinän ja KLL yhteistyössä järjestämä Taituruuskisa on startattu käyntiin ja Kerhotoiminnan teemaviikko häämöttää edessä. Ja kaiken lisäksi Säbäkipinä on saanut oman innostavan, liikuttavan ja mukaansatempaavan tunnusbiisin.
Lastenmusiikkiyhtye Soiva Siili loi Säbäkipinälle tunnusbiisin, joka kätkee rivien väliin tärkeän ydinsanoman: matalan kynnyksen liikkumisen ilon ja se tiivistää monta lasten liikunnan peruselementtiä. Tunnuskappaleen on suunnitellut Soiva Siili -yhtyeen, varhaiskasvatukseen ja lasten musiikkiin erikoistuneet, Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela yhteistyössä Salibandyliiton Säbäkipinä-asiantuntijoiden, Tiina Koiviston ja Elina Anttosen kanssa.
-Syksyn ensimmäisen Eskariviikon jälkeen keräsimme palautteita eskareilta ja esille nousi toive musiikkiliikunnan yhdistämisestä Säbäkipinään. Alusta saakka meidän kaikkien fokus on ollut tuottaa lapsille hyvän fiiliksen tunnusbiisi, kertoo Tiina Koivisto siitä, miten ajatus tunnuskappaleesta sai alkunsa.
Soiva Siili on Kyösti Salmijärven ja Markus Lampelan 27 vuotta sitten perustama lastenmusiikkiyhtye. Soiva Siili on saanut alkunsa varhaiskasvatuksen parissa työskennelleiden Kyöstin ja Markuksen kohdatessa oululaisessa päiväkodissa. Yhtye on musisoinut aina vuodesta 1995 saakka ja se on saanut Lastenkulttuurin valtionpalkinnon vuonna 2014. Matalan kynnyksen lasten musiikkikulttuuriin kannustava Soiva Siili jakaa samat arvot lasten matalan kynnyksen liikkumiseen, monipuolisuuteen ja iloon kannustavan Säbäkipinän kanssa.
-Tunnusbiisin pitää olla samassa innostuksen hurmiossa kuin Säbäkipinäkin on – iloista ja räiskyvää. Siinä kuuluu liikunnan ja liikkumisen riemu sekä se, että kaikki ovat tervetulleita mukaan. Säbästä se kertoo tärkeitä asioita, kuten yhdessä tekeminen, kaveruus, hyväksyntä ja yhteisöllisyys. Säbäkipinä on kaikkien, myös vanhempien ja fanijoukkojen juttu, tiivistää Kyösti ja Markus tunnusbiisin sanomaa.
Säbäkipinän tunnusbiisi sopii iloiseen fiilistelyyn, mutta sille on myös paljon muita suunnitelmia. Sen ympärille tullaan rakentamaan muun muassa liikuntaleikki, joka rakennetaan sopivaksi varhaiskasvatusikäisille ja käytettäväksi myös Eskariviikon ohjelmaan. Monipuolisuus on yksi Säbäkipinän kantava teema, jonka myötä liikkeeseen ja musiikkiin tullaan yhdistämään myös sarjakuvataide, Säbäkipinän saadessa ihka omat sarjakuvahahmot. Hahmot suunnittelee ja toteuttaa piirtäjä Harri Filppa. Jatkossa Säbäkipinän konsepteissa tullaankiin näkemään Säbäsiilin ja Säbälumikon kommelluksia.
-Sarjakuvahahmot tulevat seikkailemaan Säbäkipinä ikäluokkien eri materiaaleissa ja toiminnoissa, mutta myös salibandyn pelikentillä. Länsirannikon kevään Säbäkipinä-sarjoissa pelataan keväällä Siililiigaa (viskari- ja eskari-ikäisten sarja) ja tyttöjen sarja saa nimekseen Lumikkoliigan. Lumikkoliigan yhden ikäluokan ensimmäinen turnaus pelattiin jo viime viikonloppuna, fiilistelee Säbäkipinä-kehittäjä Tiina koivisto.
Kuuntele Säbäkipinän tunnusbiisi tästä:
- Puhelin: 0400 529 014
- Sähköpostiosoite: tiina.koivisto@salibandy.fi
- Puhelin: 045 650 9383
- Sähköpostiosoite: elina.anttonen@salibandy.fi
Kuva: Sami Häkkinen