Salibandyn MAAJOUKKUETIE-seurat valittu – United-toimintaan merkittävästi lisää pelaajia

Salibandyliiton päivitetty kaksivuotinen MAAJOUKKUETIE-toiminta alkaa toukokuussa. Mukana toiminnassa on 11 seuraa: EräViikingit, Esport Oilers, Nokian KrP, PSS, SB Vaasa, SB Vantaa, Classic, SPV, Steelers/SC Urbans, Tikkurilan Tiikerit ja Westend Indians. United-joukkueiden kautta toimintaan pääsee mukaan merkittävästi aiempaa enemmän pelaajia.

EräViikingit, Esport Oilers, SC Classic ja Westend Indians toimivat myös Elite-yhteistyöseuroina. Salibandyliitto ja Eerikkilä ostavat näiltä seuroilta valmennuspäällikön työpanosta valmennuksen kehitystyöhön niin seuran omassa toimintaympäristössä kuin muiden MAAJOUKKUETIE-seurojen ja koko suomalaisen salibandyn käyttöön.

– Elite-seurojen edustusjoukkueilla on selkeä tavoite olla maailman parhaita. Niissä on laitettu paljon panostuksia pelaajakehitykseen ja mietitty tosi systemaattisesti pelaajapolkua. Iso erottuva tekijä niissä on palkatun henkilöstön määrä suhteessa pelaajapolun eri vaiheisiin, Salibandyliiton ja Eerikkilän kehityspäällikkö Miikka Lamu kertoo.

Elite-seurat ovat jo Salibandyliiton Seura360-prosessin tasolla kolme tai ovat parhaillaan saavuttamassa tason kolme kriteereitä.

– Elite-seurojen identiteetti on jo rakentunut aika vahvaksi ja niissä on panostettu sen mukaiseen peliin ja yksilöiden tuottamiseen. Lisäksi Elite-seurat ovat tuottaneet säännöllisesti viimeisen 4-5 vuoden ajan pelaajia nuoriso- ja aikuismaajoukkueisiin, Lamu kuvailee Elite-seuroja.

Seurakohtainen toiminnanohjaus
vastaa yksilöllisiin tarpeisiin

Kaikki MAAJOUKKUETIE-seurat saavat kaksivuotisen toimintakauden aikana omia tarpeitaan ja toiveitaan vastaavaa toiminnanohjausta. Miikka Lamu kertoo, että näin mahdollistetaan eri lähtötilanteissa oleville seuroille oikeantasoinen toiminnanohjaus koko pelaajapolun sisältöjen osalta.

MAAJOUKKUETIE-toiminnan seurakohtainen toiminnanohjaus on monipuolista ja kattaa MAAJOUKKUETIE-tapahtumien lisäksi kaikkiaan yli 20 erilaista koulutustapahtumaa:

• Seurakäynnin vuosittain seuran toimintaympäristössä
• Seurakohtaisen valmennuspäällikkösparrauksen urheilun johtamisessa, pelaajakehityksessä ja valmennusosaamisen kehityksessä. Toteutus online-verkkokoulutuksena 3 x vuodessa
• Seura- ja ikäluokkakohtaisen koulutuksen ja sparrauksen (johdettuna seuran tavoitteista ja painopisteistä) 2 x vuodessa
• Ikäluokkakohtaiset valmentajakoulutukset online-verkkokoulutuksina 8 x vuodessa sekä joukkuepelaamisen ja yksilön teknis-taktisten osa-alueiden koulutuksen MAAJOUKKUETIE-tapahtumissa ja seurakohtaisen toiminnanohjauksen kautta
• Valmennuspäällikkö-koulutukset online-verkkokoulutuksina 3 x vuodessa, seurakohtaisen valmennuspäällikköjen sparrauksen 3 x vuodessa, koulutustapahtuman kansainvälisen pelitapahtuman yhteydessä sekä seurakohtaisen valmennus- ja urheilutoiminnan sparrauksen MAAJOUKKUETIE-tapahtumissa

Lamu sanoo, että kunkin seuran nykyhetken taso arvioidaan valmennusorganisaation urheilujohtamisen ja valmennuslinjan kautta. Näin toimimalla pyritään pääsemään hyvin realistiseen käsitykseen jokaisen seuran tilanteesta ja sitä kautta antamaan tukea kohdennetusti kullekin.

– Näin meillä on parhaat mahdolliset lähtökohdat kehittää yhdessä seurojen elinvoimaisuutta ja urheilun johtamista. Sitä kautta pääsemme kiinni myös valmennusosaamisen ja sisällön kehittämiseen.

Seurojen elinvoimaisuus nähdäänkin Salibandyliitossa merkittävänä tekijänä huippupelaajien riittävän määrän varmistamiseksi tulevaisuudessa. Tämä edellyttää, että myös kasvattajaseuroissa tehdään laadukasta työtä.

– On tärkeää, että kunkin seuran toimintaa kehitetään sen omista lähtökohdista. Sillä tavalla voidaan tehokkaimmin edistää seurojen elinvoimaisuutta ja varmistaa, että huipulle on mahdollista ponnistaa erilaisista seuroista joka puolelta Suomelta, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta painottaa.

Seurojen lisäksi MAAJOUKKUETIE-toiminnalla pyritään tukemaan pelaajia urheilijaksi kasvamisessa ja edelleen huippu-urheilijaksi kehittymisessä. Näiden osaamistavoitteiden saavuttaminen mahdollistaa optimaalisen harjoittelun sekä menestyksekkään kilpailemisen.

United-toimintaan merkittävästi enemmän pelaajia

Ikäluokissa T14 ja T16 sekä P13, P14 ja P15 valitaan MAAJOUKKUETIE-toimintaan yhteistyöseurojen lisäksi United-joukkueet. Ne koostuvat ikäluokkansa niistä parhaista pelaajista, joiden seurajoukkueet eivät ole mukana toiminnassa.

United-joukkueiden määrää on lisätty aiemman kokemuksen perusteella niin, että pojissa kustakin ikäluokasta valitaan alueittain kahdeksan United-joukkuetta ja tytöissä neljä joukkuetta. Näin varmistetaan, että MAAJOUKKUETIE-toimintaan saadaan riittävästi mukaan motivaatiotekijöiltään kehittymishaluisia ja kyvyiltään hyvällä tasolla olevia pelaajia. Kaikkiaan MAAJOUKKUETIE-tapahtumiin saadaan nyt merkittävästi enemmän pelaajia. Tämä mahdollistaa pelaajakehityksen alueellisen huomioimisen.

– Olemme kentältä kuulleet, että nuorempien poikien kohdalla tulisi lisätä pelaajamääriä. Nyt tällä muutoksella pääsemme vastaamaan kentän ääneen. Samalla saamme isomman joukon United-seuroja mukaan. Alueellista toimintaamme vahvistamalla uskon meidän pystyvän entistä paremmin auttamaan alueiden valmennusosaamista sekä pelaajakehitystä, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala sanoo.

Hän lisää, että liittovetoisissa ikäluokissa T16 ja P16 sekä T18 ja P18 pelaajamääriä supistetaan hallitusti niin, että esimerkiksi T18-ikäluokassa on vielä mukana noin 70 pelaajaa ja P18-ikäluokassa noin 130 pelaajaa.

United-joukkueet valitaan MAAJOUKKUETIE-tapahtumiin alueleireiltä, joiden yhteydessä myös muiden kuin toiminnassa mukana olevien yhteistyöseurojen valmentajille ja valmennuspäälliköille tarjotaan koulutusta. Lisäksi heille tarjotaan verkossa ennen MAAJOUKKUETIE-tapahtumaa tavoitteisiin liittyvä tilaisuus ja tapahtuman jälkeen palautteisiin liittyvä tilaisuus. Toiminnan tavoitteena on tukea arkivalmennuksen laadun kehittymistä.

– Näillä koulutuksilla pyrimme kehittämään myös United-pelaajien valmentajien osaamista ja siirtämään hyviksi havaittuja toimintatapoja seurojen arkeen. Valmennusosaamisen kehityksessä on tärkeää, että rakennamme yhteistä ymmärrystä. Näin esimerkiksi tavoitteet ja palaute voidaan konkretisoida käytännön toimintaan, Miikka Lamu tiivistää.

MAAJOUKKUETIE-toiminnan vuosikelloon on lisätty myös United-toimintaan liittyvät tapahtumat (elokuusta alkaen). Kaikkien MAAJOUKKUETIE-tapahtumien ajankohdat saattavat kuitenkin vielä muuttua mahdollisten koronarajoitusten takia.

MAAJOUKKUETIE-toiminnan yhteistyöseurat 2021-23

Pojat
Classic, Tampere (Elite-seura)
EräViikingit, Helsinki (Elite-seura)
Esport Oilers, Espoo ** (Elite-seura)
Nokian KrP
PSS, Porvoo
SB Vaasa *
SB Vantaa *
SPV, Seinäjoki
Steelers/SC Urbans, Hämeenlinna/Janakkala
Tikkurilan Tiikerit, Vantaa
Westend Indians, Espoo (Elite-seura)

* Uusi mukana oleva seura (vrt. toimintakausi 2019-21)
** Esport Oilers on toiminnassa mukana kahdella joukkueella per ikäluokka

Tytöt
Classic, Tampere (Elite-seura)
EräViikingit, Helsinki (Elite-seura)
PSS, Porvoo

Lue myös:
MAAJOUKKUETIE uudistuu
Kysymyksiä ja vastauksia: MAAJOUKKUETIE-toiminnan uudistukset 2021

Lisätietoja

Miikka Lamu
Pelaajakehityksen ja valmennusosaamisen kehityspäällikkö
Valmennusosaamisen kehittäminen, valmennuksen osaamisala ja huippuvalmentajakoulutus. Nuoruus- ja valintavaiheen pelaajakehitys MAAJOUKKUETIE-toiminnassa. Yhteispalkkaus Eerikkilän urheiluopisto.

Jaa artikkeli