Salibandymaajoukkueen hurja tahti jatkuu World Gamesissa: "Päästään näkemään kärkimaat ja parhaat pelaajat"

Suomen miesten salibandymaajoukkue painaa koronan hellitettyä sitäkin hektisemmällä tahdilla, ja ohjelmaa tiivisti entisestään koti-MM-kisojen siirtyminen vuodella. Nyt ohjelmassa on vuoden sisällä kahdet MM-kisat sekä MM-karsinta, World Games ja EFT-turnaus.

Lue myös: Tässä tulee Suomen World Games -joukkue

– Seuraavana ohjelmassa on 18. – 20. kesäkuuta, leiri, johon lähdetään World Games -ryhmällä ja mukaan tulee sparraamaan U23-pelaajia ja MM-ehdokkaita, päävalmentaja Petteri Nykky kertoo.
– Viides heinäkuuta lähdetään sitten Alabamaan [World Gamesiin], ja sieltä palataan 12. päivä. Elokuussa on vuorossa ilman sparraajia leiri omalla joukkueella, johon kutsutaan 20 – 24 kenttäpelaajaa ja luultavasti kolme maalivahtia. Syyskuun alussa on sitten jo vuorossa EFT, ja muutama sarjapeli ehditään katsoa ennen kuin onkin jo aika tehdä maajoukkue. Lokakuun lopussa on vuorossa viimeistelyleiri ja sitten pelataankin jo MM-kisat, päävalmentaja listaa.

Vauhdilla painettiin jo touko-kesäkuun vaihde, kun Latvian Valmierassa hangattua Ruotsia vastaan pelatulla hyväntekeväisyysottelulla terästettyä MM-karsintaturnausta seurasi melkein saman tien kesäleireistä ensimmäinen Eerikkilässä.
– Hyvä leiri saatiin pidettyä U23-ryhmän kanssa, Petteri Nykky kiittää.
– Aamuisin käytiin teemoja läpi, ja iltaisin yritettiin sitten toteuttaa niitä keskinäisissä peleissä. Ensimmäisessä teemat menivät ristiin, kun me keskityimme hyökkäysalueen hyökkäämiseen ja U23 karvaukseen, se oli meiltä totuttelua ja hävittiin. Toisessa pelissä näkyi jo selvää ryhtiliikettä, joka toi voiton, ja kolmanteen tuli jo selvä parannus ja selvä voitto. Hyvää sparria saatiin joka pelissä.

Maajoukkuevalmennus on jo vuosikausia korostanut laadukkaan arkitekemisen korvaamattomuutta pelaajan kehittymisessä kansainväliselle huipulle, ja maajoukkuetapahtumissa sen onnistumista mitataan.
– Nyt tehtiin leirilla vain inBody-mittaukset ja muut testit seuroissa. Osa on oppinut jo laadukkaan arkitekemisen hyvin ja osalla on vielä tekemistä. Testitulokset olivat osalla oikeansuuntaisia, osalla näkyi, että harjoittelu eri seuroissa on ollut erityyppistä ja osan kanssa jouduttiin keskustelemaan asiasta. Uskon, että leirin jälkeen ymmärrys taas kasvoi, ja ensi leirillä on taas menty eteenpäin kohti kansainvälisen huipun vaatimaa terävyyttä, päävalmentaja sanoo.

Alkukesän tapahtumia on järjestetty vaihtelevilla kokoonpanoilla, kun esimerkiksi leiriltä puuttui World Gamesiin valittuja pelaajia, ja osittainen sukupolvenvaihdos on maajoukkueessa menossa jo monen luottomiehen pelaajaurien päättymisenkin myötä.
– Kärkiäijät ovat nyt painaneet monta vuotta melkein ilman taukoa, ja nyt annettiin tilaisuutta vetää henkeä ja parannella kolhuja. Muutoksia on tullut sikälikin, että Tatu [Väänänen], Juhis [Kivilehto] ja Lese [Krister Savonen] ovat poissa ja vielä Liekin [Janne Lamminen] ja Stenforsin tilanne on auki jälkikasvun ja haastavampien siviilitöiden takia. Nyt ei auta kuin ajaa nuoria sisään, Nykky tiivistää tilanteen.

MM-karsinnassa nähtiinkin pitkä lista miesten maajoukkueen ensikertalaisia eikä päävalmentajalla ollut esityksistä pahaa sanaa sanottavana.
– Ei tullut pettymyksiä heidän eikä muidenkaan osalta eikä tietysti olisi pitänytkään, kun vastus karsinnassa oli tuota luokkaa. Viimeisessä eli Latvia-pelissä kyllä suotta jalka nousi kaasulta, kun ekassa erässä johdettiin selvästi, mutta saavutettiin se mitä pitkin ja jatkopaikka oli varmistettu jo ennen Latvian kohtaamista.

Joka projektissa toistuva kysymys on, joko talven MM-joukkue löytyy nyt kesällä mukana olleista vai vieläkö joku saattaa nousta mukaan näiden nimilistojen sivusta.
– Aina voi joku olla, mutta näytön paikat jäävät nyt kauden alettua vähiin, koska EFT pelataan jo niin aikaisin. Joitain harjoituspelejä ehdimme liigajoukkueilta nähdä.

Heinäkuun World Games -turnauksessa Suomi kohtaa alkusarjassa Kanadan, Tšekin ja Yhdysvallat, minkä jälkeen viikko huipentuu välieriin ja loppuotteluun. Edellisessä vastaavassa tapahtumassa Suomi jäi välierän Sveitsi-tappiolla pronssipeliin, jossa kaatui Tšekki.
– Vaikka tuolla on lyhyet pelit, päästään joka tapauksessa näkemään kärkimaita ja niiden parhaat pelaajat. Toivottavasti pelaajat ymmärtävät, mitä ollaan tekemässä, kun viimeksi Wroclawissa tekemisessä oli vähän sellaista universiadimeininkiä. Nyt on onneksi leiri alla, ja siellä kaikille saadaan selväksi, miksi tuonne lähdetään.

Kuvat: IFF

Jaa artikkeli